Razotkriveno

Što se doista događa oko iskrcavanja američke vojske u Europi?

Sgt Dommnique Washington / US Army

Faktograf je od više čitatelja dobio upite da provjerimo informacije u objavama koje se šire društvenim mrežama putem opskurnih portala, a prema kojima je u tijeku invazija američke vojske na europski kontinent.

Iako je točno da je u više europskih država u tijeku vojna vježba u kojoj sudjeluju i američki vojnici, ne radi se ni o kakvoj tajnovitoj operaciji. Niz vježbi američkih vojnika s europskim vojnim saveznicima pod imenom “DEFENDER-Europe 20” najavljen je 7. listopada 2019. godine. Sve relevantne informacije o ovoj vježbi javno su dostupne već mjesecima.

Prvi slučaj koronavirusa COVID-19 u kineskom gradu Wuhanu zabilježen je više od mjesec dana nakon što je vježba “DEFENDER-Europe” izvorno najavljena, 17. studenog 2019. godine (South China Morning Post).

Nije tajna akcija

O akciji “DEFENDER-Europe 20” javno se govori već mjesecima, a spominjao ju je i hrvatski portal Obris.org, specijaliziran za pitanja obrane i sigurnosti, kad su u siječnju najavili da će i hrvatski vojnici sudjelovati u jednom kraku vježbe “DEFENDER-Europe 20” u Poljskoj i Litvi.

Društvenim mrežama, međutim, kolaju informacije koje vježbu “DEFENDER-Europe 20” opisuju kao tajnovitu operaciju koja se odvija u sjeni pandemije koronavirusa COVID-19.

Ovo su primjeri naslova nad člancima koji sugeriraju kako je pandemija koronavirusa zapravo distrakcija od iskrcavanja velikog broja američkih vojnika u više europskih država:

ZNATE LI što se u Europi upravo događa dok vas mi mediji “zabavljamo” i dosađujemo o koronavirusu?

NEŠTO SE DEŠAVA | Dok nas mediji “ZABAVLJAJU KORONOM”, 40 000 američkih specijalaca se upravo iskrcava širom EU

Treća najveća vojna vježba u Europi od kraja Hladnog rata

Informacije o vježbi “DEFENDER-Europe 20” javno su dostupne na službenim stranicama NATO-a i ispostave američke vojske u Europi.

Radi se o trećoj najvećoj vojnoj vježbi koja se u Europi poduzima od kraja Hladnog rata naovamo. Izvorno je bilo predviđeno da će u vježbi sudjelovati ukupno 37.000 vojnika, od čega 20.000 pripadnika američke vojske. Predviđen je bio transport ukupno 33.000 komada vojne opreme.

Planirano je da se same vježbe odvijaju u travnju i svibnju 2020. godine. Međutim, kako je u pitanju ogromna logistička operacija, transfer američkog vojnog osoblja i tehnike započeo je već u veljači 2020. godine. Planirano je bilo da će povlačenje američkih vojnika privremeno raspoređenih u Europu zbog vježbi biti okončano u srpnju 2020. godine.

Izvorni je plan zbog pandemije koronavirusa naknadno izmijenjen.

Vježba za sada nije otkazana, ali je zapovjedništvo američke vojske u Europi 12. ožujka priopćilo da su zbog pandemije koronavirusa odlučili modificirati vježbu smanjenjem broja američkih sudionika. U priopćenju je navedeno da će se “aktivnosti povezane s vježbom prilagođavati shodno razvoju situacije kroz blisku suradnju sa saveznicima i partnerima”.

Neke druge američke vojne vježbe u Europi zbog pandemije koronavirusa COVID-19 su otkazane, a modificirane su i vježbe koje američki vojnici održavaju u Africi (CNN).

Vježba se odvija samo na sjeveru Europe

Zasad nije poznato kakve će se dodatne modifikacije poduzeti u sklopu vježbe koja je započela pristizanjem američkih i britanskih vojnika u Njemačku, Nizozemsku i Belgiju. Dio američkih trupa 2. ožujka je već prebačen u Poljsku, a prema izvornom planu vježbe su se trebale održavati i u Estoniji, Latviji i Litvi. Vježba je slikovito predstavljena na sljedećoj infografici:

Svrha ove vježbe je demonstrirati da se američka vojska po potrebi može brzo mobilizirati da bi vojno branila Europu. U informacijama o vježbi nije, naravno, navedeno od koga bi to američka vojska trebala braniti Europu, ali jasno je da se radi o demonstraciji sile koja bi prvenstveno trebala poslati poruku Rusiji i Kini.

U dezinformirajućim tekstovima koji kruže društvenim mrežama se, među ostalim, navodi da se američka vojska slobodno šeće Italijom, a da talijanske vlasti o tome šute. Ta tvrdnja nije točna; kao što se može vidjeti na gornjoj slici, Italija nije među zemljama u kojima se odvija vježba “DEFENDER-Europe 20”.

Za pretpostaviti je da se Italija eksplicitno spominje jer je to zemlja iz koje je dezinformacija o invaziji američke vojske na europski kontinent zapravo i pokrenuta.

Teorije zavjere oko vježbe “DEFENDER-Europe 20” počele su se plesti nakon što je Manlio Dinucci, suradnik kanadske organizacije Centar za istraživanje globalizacije, objavio tekst o ovoj vježbi, propitujući razloge zbog kojih vježba nije otkazana usprkos pandemiji koronavirusa.

Predmetni Dinuccijev tekst u prijevodu na engleski jezik dostupan je na matičnim stranicama kanadskog Centra za istraživanje globalizacije. Njihov portal Globalresearch.ca je u bazi podataka Media Bias/Fact Check ocijenjen kao izrazito nevjerodostojan izvor; poznati su po promoviranju pseudoznanosti i teorija zavjera.

Američki vojnici nisu imuni na koronavirus

Sve informacije koje navodimo javno su dostupne, a o vježbi “DEFENDER-Europe 20” izvještavali su i mediji, kako specijalizirani, tako i opći. Međutim, kroz dezinformirajuće tekstove o ovoj vojnoj vježbi ipak se provlači netočna teza da građani Europe nisu bili obaviješteni o dolasku američkih vojnika i transportu američke vojne opreme, kao i tvrdnje da mediji šute o vježbi “DEFENDER-Europe 20”.

U dezinformirajućim se tekstovima također tvrdi da su američki vojnici “potpuno imuni na ‘koronavirus'”, što je tvrdnja koja se pripisuje neimenovanim američkim vojnim oficirima.

Nismo uspjeli pronaći izjavu nijednog američkog vojnog zapovjednika koji bi tvrdio da su američki vojnici imuni na koronavirus COVID-19. Točno je tek da američki vojni liječnici tvrde kako koronavirus COVID-19 nije znatna ugroza za američke vojnike (Military Times), s obzirom da se radi o mladim, zdravim i fizički spremnim ljudima (što su i obvezni preduvjeti za služenje u profesionalnoj vojsci). Poznato je da COVID-19 najviše ugrožava starije ljude i osobe narušenog zdravlja.

Iz američke je vojske 12. ožujka stigla potvrda da je 13 vojnika zaraženo koronavirusom, a taj se broj u međuvremenu povećao za još nekoliko slučajeva (Stars and Stripes). Zaraženi su vojnici stacionirani u inozemstvu, ali i u američkim vojnim bazama.

Uostalom, upravo je zbog vojne vježbe “DEFENDER-Europe” zapovjednik američke vojske u Europi Christopher Cavoli 10. ožujka završio u samoizolaciji. Nakon konferencije povezane s ovom vježbom, održane u njemačkom gradu Wiesbadenu, zaraza koronavirusom potvrđena je kod zapovjednika poljske i talijanske vojske. Poljski general Jaroslaw Mika i talijanski general Salvatore Farina testirani su nakon što su se vratili kući s konferencije te je utvrđeno da su zaraženi koronavirusom COVID-19 (The Associated Press).

Virusom nisu pogođeni samo “protivnici” SAD-a

Kroz dezinformirajuće tekstove o vojnoj vježbi “DEFENDER-Europe 20” provlači se i teza da su pandemijom koronavirusa najviše pogođeni američki strateški “protivnici”, među koje se uz Kinu i Iran svrstava i Italija. Na listi američkih protivnika Italija je završila jer je, kako se navodi, “prije nekoliko mjeseci” s Kinom potpisala ugovor koji “regulira odnose u vezi sa trgovinom na Sredozemlju kao i da će Italija na osnovu svog strateškog položaj biti uz Kinu cak ako EU zabrani” [sic].

Italija u zadnjih nekoliko mjeseci nije potpisala takav ugovor s Kinom. Prije godinu dana, u ožujku 2019. godine, je međutim potpisan sporazum kojim je Italija pristupila kineskoj infrastrukturnoj inicijativi “Pojas i cesta”, postavši tako prva zemlja razvijenog svijeta koja se pridružila ovoj kineskoj inicijativi (BBC), usprkos prigovorima nekih zapadnih saveznika iz NATO-a i Europske unije (The New York Times).

Teza da su Sjedinjene Američke Države (SAD) proširile koronavirus COVID-19 da bi naudile strateškim protivnicima, međutim, ima brojne logičke nedostatke. Virus nije ograničen samo na države koje bi se po bilo kojoj osnovi moglo svrstati među “protivnike” SAD-a, već se proširio velikim dijelom svijeta. Teško su pogođene i brojne zemlje koje se smatraju američkim saveznicima, ali i same SAD. Na webu Al Jazeere redovito se osvježava lista zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi koronavirusa; u SAD-u ih je više od 1600, u Ujedinjenom Kraljevstvu više od 800, u Francuskoj više od 3600, u Njemačkoj više od 3000, u Australiji i Kanadi skoro 200…

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.