Razotkriveno

Cristiano Ronaldo nije svoje hotele pretvorio u bolnice zbog koronavirusa

Foto: EPA/ELISABETTA BARACCHI

Netočna vijest da je Cristiano Ronaldo svoje hotele odlučio pretvoriti u bolnice i platiti medicinsko osoblje koje će u njima raditi kako bi doprinio borbi protiv pandemije koronavirusa preplavila je medije diljem svijeta. Netočnu informaciju potom je prenio i niz lokalnih te regionalnih medija.

Niz relevantnih medija, poput španjolske Marce također je nasjeo na tu netočnu vijest zbog čega se ona još brže počela širiti diljem svijeta. Marca i brojni drugi relevantni mediji su uklonili sporne tekstove nakon što su uočili pogrešku.

Na ovu netočnu informaciju nasjela je čak i Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) koja je jučer oko 11 sati objavila tu vijest. Preuzeli su je potom brojni hrvatski portali. HINA je informaciju koju je objavila demantirala istog dana, odnosno jučer oko 22 sata.

“U vijesti koju je objavila ‘Marca’, a koju su prenijeli i drugi mediji, tvrdilo se da će Ronaldovi hoteli u Lisabonu i Madeiri od sljedećeg tjedna postati bolnice za zaražene koronavirusom, da će smještaj biti besplatan, te da će Ronaldo pokriti sve troškove liječenja, plaće liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju. ‘Marca’ je tu vijest sa svog internetskog izdanja povukla, ali još nije jasno tko je izvor informacije”, napisala je HINA na svojim stranicama.

Bosanskohercegovački portal specijaliziran za provjeru činjenica Raskrinkavanje.ba analizirao je put od nastanka ove netočne informacije do njegova dolaska na naše govorno područje.

“Vijest” je, naime, potekla s Facebook stranice Arena Desportiva, a u članku Marce postojao je i screenshot objave navedene stranice. Ista stranica je i na nekim drugim portalima navedena kao izvor dezinformacije.

Kako navodi Raskrinkavanje.ba, originalni članak na portalu španske Marce više ne postoji. Informacija o pretvaranju hotela u bolnice je objavljena i na zvaničnoj stranici nogometnog kluba Juventus, koji je prvobitni članak uredio i u njega uvrstio informaciju o tome da je originalni članak sa Marce uklonjen. Vijest je kao netočnu raskrinakao i portal India TV News.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.