Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, COVID-19 nije u SAD stigao vlakom

Izvor: Reddit

Među brojnim teorijama zavjere vezanim za novi koronavirus, društvenim mrežama se širi i manipulirana fotografija iz koje proizlazi da je u SAD stigao – vlakom. Čitatelj Faktografa zamolio nas je da provjerimo o čemu se radi.

Snopes je u subotu označio tu fotografiju kao lažnu. Pronašli su vagone iz ove serije i objavili kako oni stvarno izgledaju. Ispostavlja se da zadnji dio vagona u vlasništvu kompanije “General American Marks Company” uopće nema oznake s takvim fontom na tom dijelu vagona, a do sličnog su zaključka došli i temeljem drugih fotografija vagona s oznakom GATX korisnici Reddita.

GATX 5363

Snopes pojašnjava da vagoni američkih željeznica nose oznake koje im dodjeljuje Udruga američkih željeznica. One se sastoje od dva do četiri slova te do šest znamenki, a služe raspoznavanju vlasništva nad vagonom.

Očigledno je, navode, da oznaka “COVID-19” ne spada u oznake tipične za markiranje vlasništva nad vagonima, niti u bilo koji standard identifikacijskog markiranja.

COVID-19 ne možete “ukrcati” u vagon

Snopes ovdje napominje da je krajnje nevjerojatno da bi konspirativni prijevoz virusa bio vršen na ovaj način – s ovakvom oznakom tereta. Kada bi se takva zavjera zaista događala, lakše je zamisliti da bi problematičan teret bio prevezen u neoznačenim ili uobičajeno označenim vagonima.

Sam vagon “COVID-19” je besmislen, nastavljaju, budući da COVID-19 nije ime virusa, niti bilo koje druge fizičke stvari koja bi se mogla transportirati. Naime, COVID-19 je ime bolesti koja nastaje zbog virusa koji se vodi pod imenom “teški akutni respiratorni sindrom korona virus 2”, odnosno kraticom SARS-CoV-2. Uspoređuju zato postojanje ovakvog vagona s postojanjem vagona koji bi na sebi nosio oznaku “DIJABETES”.

“Sve u svemu, ova fotografija je umjereno zabavna digitalna manipulacija, ništa više”, zaključuju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.