Aktualno

Svjetska zdravstvena organizacija: Preporučujemo paracetamol, a ne brufen

Pixabay (stock)

NOVO>>> Svjetska zdravstvena organizacija ipak nije protiv korištenja ibuprofena

 

Svjetska zdravstvena organizacija prekinula je rasprave o tome smiju li oboljeli od Covida-19 uzimati ibuprofen, odnosno brufen.

Više novinskih agencija, među kojima i Hina, u utorak je prenijelo preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, koja savjetuje zaraženima koronavirusom da ne uzimaju ibuprofen odnosno brufen prije nego se o tome posavjetuju s liječnikom.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier kaže da Svjetska zdravstvena organizacija zaraženima preporučuje korištenje paracetamola, a ne ibuprofena.

Društvenim mrežama zadnjih su dana kružile različite informacije o učinku lijeka ibuprofen, odnosno brufen na organizam osoba oboljelih od Covida-19. Prvi je korištenje paracetamola umjesto ibuprofena preporučio francuski ministar zdravlja, a što su stručnjaci i institucije u više država (uključujući i Hrvatsku) odbacili kao neutemeljeno.

Različiti stavovi

Javna rasprava o učinku ibuprofena na organizam osoba oboljelih od Covida-19 rasplamsala se nakon što je francuski ministar zdravlja Olivier Véran, inače neurolog, na Twitteru napisao:

“Uzimanje protuupalnih lijekova (ibuprofen, cortisone,…) mogao bi biti nadražujući faktor kod infekcije. Ako imate temperaturu, uzmite paracetamol. Ako ste već na protuupalnim lijekovima ili imate bilo kakve sumnje, tražite savjet od svog liječnika”.

S francuskim ministrom zdravlja složili su se i neki britanski zdravstveni stručnjaci. Oni su kritizirali preporuku britanske Nacionalne zdravstvene službe prema kojoj bi pacijenti u samoizolaciji po potrebi trebali uzimati ibuprofen ili paracetamol. Virolog sa Sveučilišta u Readingu Ian Jones i profesor primarne zaštite sa Sveučilišta u Southamptonu Paul Little za The Guardian su kazali da kako postoje indikacije da uzimanje ibuprofena kod zaraze koronavirusom može otežati upalno stanje ili produljiti trajanje upale.

Većina hrvatskih pacijenata dobila paracetamol

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite rekli su da u stručnoj literaturi nema podataka prema kojima bi ibuprofen mogao otežati stanje oboljelima od Covida-19 (Jutarnji list).

“Čak kod SARS-a jedan lijek iz te skupine pokazuje neke antiupalne učinke. U svakom slučaju za to za sada nemam znanstvenih podataka, ali pratit ćemo situaciju. Većina naših bolesnika je dobila paracetamol. U slučaju visoke temperature onda se daje ibuprofen”, izjavila je Markotić.

Reakcije u Portugalu, Španjolskoj i Austriji

Putem društvenih mreža u državama diljem Europske unije dijeli se informacija da bi zaraženi koronavirusom trebali izbjegavati ibuprofen.

Austrijsko Ministarstvo zdravlja oglasilo se na Twitteru, poručujući kako su tvrdnje da bi ibuprofen mogao biti štetan “lažne vijesti” (Liberation). Taj tweet na ovom linku u trenutku objave ovog teksta nije više bio dostupan.

U Portugalu se počela širiti dezinformacija da korištenje ibuprofena potvrđeno pogoršava stanje pacijenata oboljelih od Covida-19. Direktorica portugalskog zavoda za javno zdravstvo Graça Freitas odmah je poručila da se radi o netočnoj informaciji, tj. da nema nikakvog utemeljenja u tvrdnjama da bi ibuprofen mogao štetno djelovati na osobe zaražene Covidom-19 (Observador). Portugalsko Ministarstvo zdravlja u priopćenju je objavilo da je ibuprofen siguran za korištenje.

Španjolsko Ministarstvo zdravlja i Agencija za lijekove u zajedničkom su priopćenju poručili kako nema dokaza da uzimanje ibuprofena može predstavljati dodatni rizik kod infekcije koronavirusom. Ističu da je točno tek kako ibuprofen može prikriti simptome infekcije, što otežava dijagnostiku. Međutim, ustvrdili su da to ne vrijedi samo za Covid-19, već za sve slične upalne bolesti.

Španjolski fact-checkerski portal Newtral objasnio je čime je motivirana izjava francuskog ministra zdravstva. Francuska je, naime, još prije pojave novog koronavirusa od Europske agencije za lijekove zatražila evaluaciju učinka ibuprofena kod korištenja tog lijeka prilikom oboljenja od zaraznih bolesti, zbog istraživanja koje je utvrdilo moguće kontraindikacije kod zaraze streptokokom.

Svjetska zdravstvena organizacija očigledno je na koncu procijenila kako postoji dovoljno razloga da se preporuči korištenje paracetamola, umjesto brufena pri tretiranju pacijenata zaraženih koronavirusom.

*Ovaj tekst je naknadno dopunjen informacijom o tvrdnji britanskih zdravstvenih stručnjaka da bi oboljeli od Covida-19 ipak trebali izbjegavati ibuprofen, a zatim i istovjetnom preporukom Svjetske zdravstvene organizacije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.