Aktualno

Svjetska zdravstvena organizacija ipak nije protiv korištenja ibuprofena

Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ipak ne savjetuje osobama oboljelima od Covida-19 da izbjegavaju uzimanje ibuprofena, objavili su putem svog Twittera.

Obavijest WHO-a dolazi nakon što su brojne svjetske novinske agencije, kao što su francuski AFP, njemački DPA i hrvatska Hina, ranije ovog tjedna prenijeli izjavu glasnogovornika WHO-a Christiana Lindmeiera, koji je kazao da Svjetska zdravstvena organizacija zaraženima preporučuje korištenje paracetamola, a ne ibuprofena.

Podsjećamo, raspravu oko toga trebaju li zaraženi novim koronavirusom izbjegavati ibuprofen započeo je francuski ministar zdravlja Olivier Véran. On je na Twitteru savjetovao Francuze da izbjegavaju ibuprofen u slučaju oboljenja od Covida-19.

Vérana su podržali neki britanski medicinski stručnjaci, a i u uglednom časopisu The Lancet objavljena je informacija da bi ibuprofen mogao pogoršati stane oboljelima od Covida-19. Institucije i autoriteti u više europskih država, pa tako i u Hrvatskoj, odbacili su tumačenje prema kojem bi ibuprofen mogao biti štetan za pacijente.

Kad su mediji počeli prenositi izjavu glasnogovornika WHO-a Lindmeiera, činilo se da je i Svjetska zdravstvena organizacija stala na stranu onih koji zagovaraju korištenje paracetamola umjesto ibuprofena. Međutim, naknadnom objavom na Twitteru je WHO ipak zauzela stav da ibuprofen nije štetan.

Za BuzzFeed je iz WHO-a rečeno da “prikupljaju dodatne dokaze o ovom pitanju prije nego izdaju službenu preporuku”, ali uz napomenu kako WHO za sada “nije svjesna da postoje objavljeni klinički ili populacijski podaci” koji bi opravdali izbjegavanje korištenja ibuprofena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.