Razotkriveno

Ne, NASA nije objavila da Zemlji prijeti udar asteroida

Foto: NASA Commons

“Pustite koronu! Evo šta nam stiže iz svemira, SMAK SVIJETA je blizu: OVO kad pogodi zemlju, biće gore od Hirošime”, naslov je teksta objavljenog na portalu Flashvesti.info koji se od jučer rapidno širi Facebookom. Tekst je arhiviran ovdje.

Informacija koja se prenosi ovim tekstom pobuđuje kod čitatelja snažnu emotivnu reakciju, povećavajući tako šanse da će je podijeliti, iako je u potpunosti netočna.

Autori teksta lažno navode da prenose informacije koje je potvrdila NASA, američka svemirska agencija.

“Naime od ovog virusa građani ne vide ništa dalje, a ono što nam se sprema izgleda da dolazi iz nebeskih visina, odnosno svemirskih. Ogromni asteriod koji prati zemljinu putanju se jako brzo približava zemljinoj atmosferi. Tee informacije dolaze iz NASE a udar u zemlju je realna stvar. Ovaj asteroiod je dobio i svoje ime zovu ga, 2020 GF. Trenutno se kreće brzinom od 16 hiljada kilomentara na sat. Nešto slično kao u filmovima bi nam se moglo desiti. NASA ima zastrašujuću informaciju a glasi da je asterioid širine otprilike 30 kilometara” [sic], netočno se navodi u tekstu.

Naime, kako je već ranije pisao najveći američki medij specijaliziran za provjeru činjenica Politifact, NASA nije zabilježila nijedan asteroid koji predstavlja imanentnu opasnost za Zemlju u travnju.

Također, na stranicama NASA-e moguće je promatrati koje je objekte u blizini Zemlje ta svemirska agencija detektirala. Na tom popisu ne nalazi se nijedan objekt naziva 2020GF. Autori dezinformacije objavljene na portalu Flashvesti.com vjerojatno su krivim prevođenjem i nemarnim pisanjem zamijenili slova. Naime, na popisu se nalazi objekt pod kodom 2020FG, no ni on ne predstavlja imanentnu opasnost za Zemlju.

Štoviše, kako je prenio američki CNN, NASA uvjerava da asteroidi koji će proći pored Zemlje ne predstavljaju opasnost za život na Zemlji. Video na koji se autori dezinformacijskog teksta pozivaju, zapravo govori o drugom asteroidu, a ni on ne predstavlja opasnost. O njemu su pisali i brojni hrvatski mediji.

Portal Index tako je zapisao da će 29. travnja “blizu našeg planeta projuriti asteroid promjera između 1,8 i 4 kilometra. Na sreću, ne bi trebao udariti u Zemlju”.

“Asteroid 52768 (1998. OR2) prvi put je primijećen 1998. Krajem travnja proći će unutar 6,3 milijuna kilometara udaljenosti od Zemlje, krećući se brzinom od 8,7 km/s. Iako ga je NASA kategorizirala kao potencijalno opasan objekt (eng. potentially hazardous object, PHO) i kao objekt koji prolazi blizu Zemlje (eng. near-Earth object, NEO), to ne znači automatski da predstavlja prijetnju za naš planet. To bi bio slučaj jedino ako se istovremeno nalazi i na popisu objekata koji bi mogli udariti u Zemlju”, navodi Index.

Taj se asteroid ne nalazi na popisu objekata koji bi mogli udariti Zemlju. Popis možete vidjeti ovdje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.