Facebookom se šire lažne fotografije lijesova stradalih od COVID-19 u Italiji

A. Br.

Facebookom se rapidno širi potresna fotografija nekoliko nizova lijesova s ružama u velikoj hali koja se netočno opisuje kao prikaz žrtava koronavirusa u Italiji.

Fotografija, koju možete vidjeti niže, zapravo prikazuje lijesove osoba poginulih u brodolomu uz obalu talijansku obalu 2013. godine. Tullio M. Puglia, autor fotografije iz 2013. godine za Getty Images uz fotografiju je priložio i tvrdnje da njegove fotografije prikazuju lijesove oko 300 poginulih izbjeglica migranta iz Afrike koji su u listopadu 2013. pokušali doseći obale otoka Lampedusa u Italiji.

 

Prije šest godina, 3. listopada 2013. godine, ribarska brodica koja je krenula iz Libije s gotovo 550 izbjeglica i migranta, uglavnom iz Eritreje, potonula je pred obalama talijanskog otoka Lampeduse. Spašeno je 155 ljudi, a više od 360 ih se utopilo, uključujući i brojnu djecu. O tom događaju Faktograf je opširnije pisao ranije ove godine, na njegovu šestu obljetnicu, a više možete pročitati ovdje.

I dok je gore prikazana fotografija lažna, proteklih dana iz susjedne Italije doista stižu stvarne potresne fotografije žrtava bolesti COVID-19. Tako su, primjerice, ranije danas objavljene snimke stanovnika Bergama, sjeveroistočno od Milana koje prikazuju dugu kolonu vojnih kamiona kako se noću kreću ulicama te premještaju lijesove s gradskoga groblja. Snimke je izvorno objavio portal lokalnog lista L’Eco di Bergamo.

Novinske agencije, uključujući i Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA) donijele su stvarne fotografije koje prikazuju lijesove stradalih u Italiji. Jedna od tih fotografija je naslovna fotografija ovog teksta.

Italija je europsko žarište pandemije koronavirusa, a brojke preminulih rastu iz dana u dan. U posljednja 24 sata umrlo je 475 ljudi.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"