Razotkriveno

Facebookom se šire lažne fotografije lijesova stradalih od COVID-19 u Italiji

Facebookom se rapidno širi potresna fotografija nekoliko nizova lijesova s ružama u velikoj hali koja se netočno opisuje kao prikaz žrtava koronavirusa u Italiji.

Fotografija, koju možete vidjeti niže, zapravo prikazuje lijesove osoba poginulih u brodolomu uz obalu talijansku obalu 2013. godine. Tullio M. Puglia, autor fotografije iz 2013. godine za Getty Images uz fotografiju je priložio i tvrdnje da njegove fotografije prikazuju lijesove oko 300 poginulih izbjeglica migranta iz Afrike koji su u listopadu 2013. pokušali doseći obale otoka Lampedusa u Italiji.

 

Prije šest godina, 3. listopada 2013. godine, ribarska brodica koja je krenula iz Libije s gotovo 550 izbjeglica i migranta, uglavnom iz Eritreje, potonula je pred obalama talijanskog otoka Lampeduse. Spašeno je 155 ljudi, a više od 360 ih se utopilo, uključujući i brojnu djecu. O tom događaju Faktograf je opširnije pisao ranije ove godine, na njegovu šestu obljetnicu, a više možete pročitati ovdje.

I dok je gore prikazana fotografija lažna, proteklih dana iz susjedne Italije doista stižu stvarne potresne fotografije žrtava bolesti COVID-19. Tako su, primjerice, ranije danas objavljene snimke stanovnika Bergama, sjeveroistočno od Milana koje prikazuju dugu kolonu vojnih kamiona kako se noću kreću ulicama te premještaju lijesove s gradskoga groblja. Snimke je izvorno objavio portal lokalnog lista L’Eco di Bergamo.

Novinske agencije, uključujući i Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA) donijele su stvarne fotografije koje prikazuju lijesove stradalih u Italiji. Jedna od tih fotografija je naslovna fotografija ovog teksta.

Italija je europsko žarište pandemije koronavirusa, a brojke preminulih rastu iz dana u dan. U posljednja 24 sata umrlo je 475 ljudi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.