Razotkriveno

Ne ostavljajte svoje osobne podatke neprovjerenim Facebook stranicama

Foto: Facebook

U manje od 40 minuta više stotina korisnika Facebooka pod lažnom objavom kojom se nude besplatne rukavice i zaštitne maske ostavilo je svoje osobne podatke. Brojni su uz svoje ime i prezime ostavljali i adresu na kojoj žive. Više od tisuću i pol korisnika Facebooka u istom je vremenskom rasponu podijelilo objavu danas otvorene Facebook stranice “Za svakoga po nešto”.

Sadržaj viralne Facebook objave glasi ovako:

“BESPLATNO ZA SVAKOGA!!!!
Pozdrav svima, otvorili smo novu stranicu ( Za svakog po nešto) iz razloga što puno ljudi nema sredstva da se zaštite od pandemije virusa! U suradnji sa DIAPRO I DAILY PLUS, omogućili smo besplatno cijelu kutiju zaštitnih maski i jedan paket za zaštitu ruka od bakterija!
PRAVILO- moguće je dobiti po obitelji, znači kada jedan naruči, više je nemoguće dobiti!!
Sve što je potrebno –
1. Lajkaj našu objavu i podijeli objavu!
2. Lajkaj našu stranicu OBAVEZNO!
3. U komentare označite prijatelja i napišite samo poštansku adresu i broj! ( a mi ćemo vam poslati na vaše ime i prezime i to POTPUNO BESPLATANO) Bez poštarine! Mi smo spremni i osigurani za tisuće pošiljka a, na vama je samo da podignete paket i da se ponašate odgovorno! Paket vam stiže sa 4-5 radna dana (…)”

Spomenuta Facebook stranica ima sva obilježja lažnih stranica koje administratorima služe za prikupljanje lajkova, ali i osobnih podataka korisnika Facebooka. I lajkovi i podatci koji su prikupljeni kasnije se često prodaju, a korisnici Facebooka koji su svoje podatke ostavili administratorima stranica mogu postati i žrtve ucjena.

Faktograf je ranije pisao opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Dodajmo da je iz Ministarstva unutarnjih poslova danas poslano priopćenje kojim se građane upozorava da ne nasjedaju na masovne poruke (putem WhatsApp-a) kojima se traže njihovi osobni podaci.

“U poruci koja se prikazuje kao da dolazi od MUP-a, od primatelja se traži da “zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave sljedeće osobne podatke:
– Ime i prezime,
– Adresu stanovanja,
– OIB ili JMBG i
– Kopiju osobne iskaznice”.

“Ne nasjedajte jer Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija! Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni. Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192” , naglašavaju iz MUP-a.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.