Razotkriveno

Ruski Arbidol nije “čudotvorni” lijek za COVID-19, ali se ispituje

Izvor: Screenshot Facebook

“Postoji lijek!! Nije ni čudo da u Rusiji nema zaraženih”, tekst je koji prati iznimno popularan video u kojem jedan korisnik Facebooka objašnjava kako Rusi imaju rješenje za COVID-19 te da je na njegovim uputama izlistan i “koronavirus”.

Za početak, Rusija je zabilježila i prvu smrt uzrokovanu novim koronavirusom te dvije stotine oboljelih. Država je povukla niz zaštitnih poteza, slično kao i druge zemlje kojima je zaprijetila pandemija. Zatvorila je granice, škole i ubrzano gradi novu bolnicu s 500 kreveta u Moskvi. Iako je došlo do porasta prodaje Arbidola, više se raspravlja o tome kako će oboljeli u populaciji od 147 milijuna ljudi stati na samo 12 tisuća kreveta u intenzivnoj njezi, u bolnicama koje nisu u sjajnom stanju.

Što se samog lijeka tiče, radi se o antiviralnoj supstanci umifenovir koja se u Rusiji koristi protiv gripe, kao i u Kini, no pod imenom Abidol. Postoji još od sovjetskog doba, ali nije odobrena na europskom i američkom tržištu.

Iako je korišten u liječenju oboljelih od novog koronavirusa, prerano je raspravljati o njegovom učinku, slično kao u slučaju japanskog favipiravira. Novi koronavirus SARS-CoV-2 se ne spominje u njegovim uputama za uporabu, suprotno tvrdnjama iznesenim u ovom videu.

Kazna za oglašavanje Arbidola kao lijeka za COVID-19

“[U] uputama za medicinsku upotrebu lijeka ‘Arbidol’ u odjeljcima ‘Indikacije za uporabu’ i ‘Način upotrebe’ nisu dostupne informacije o zaraznoj bolesti koronavirusa 2019-nCoV… Sukladno tome, oglas obavještava o svojstvima i karakteristikama lijeka ‘Arbidol’ o aktivnosti lijeka čak i protiv koronavirusa COVID-2019 (2019-nCoV) što je izvan raspona indikacija sadržanih u pravilno odobrenim uputama za uporabu lijeka”, navela je ruska Federalna antimonopolska služba (FAS).

Oni su, naime, 25. veljače  pokrenuli postupak zbog radijskog oglašavanja lijeka Arbidol, što je 10. ožujka rezultiralo sankcijama protiv oglašivača. Reklama je Arbidol predstavila kao učinkovit lijek protiv koronavirusa, no prema FAS-u i Ministarstvu zdravstva, lijek nije testiran na učinkovitost protiv Covid-19. Osim toga, istakli su da nije zabilježen ni zahtjev za proširenje indikacija za upotrebu lijeka.

Ovakva kazna izrečena je unatoč činjenici da je kineska Nacionalna zdravstvena komisija u veljači uvrstila Arbidol u eksperimentalnu terapiju oboljelih od COVID-19, kao i interferon. Podsjetimo da je Kuba ovih dana privukla značajnu međunarodnu pozornost upravo zbog Interferona Alfa 2B. No, kineski su zdravstveni dužnosnici i znanstvenici naglasili da je potrebno još kliničkih testiranja kada se govori o Arbidolu.

Lažni lijek?

Njegova je, pak, prodaja tako eksplodirala na internetu, poglavito na eBayju, da je rezultirala “češljanjem” svih sumnjivih oglasa vezanih za terapiju bolesti COVID-19.

I Facebook je zabranio oglašavanje lažnih lijekova za COVID-19, a izvještavajući o tom potezu najveće društvene mreže na svijetu ruski mediji su se dotakli i Arbidola. Naglasili su da je u jeku epidemije u kineskim ljekarnama prodaja lijeka dramatično porasla, kao i u Rusiji, “iako stručnjaci nisu sigurni u njegovu učinkovitost”.

Kina ga koristila u koktelu za liječenje oboljelih

Ipak, ostaje činjenica da su među pacijentima na intenzivnoj njezi u Kini zabilježeni slučajevi ozdravljenja nakon što je na njima primjenjena terapija koktelom antivirusnih lijekova.

Štoviše, dužnosnik Nacionalne zdravstvene komisije Li Lanjuan medijima je poručio da se za liječenje COVID-19 uistinu koristi Arbidol, uz druge antivirusne lijekove te one za liječenje AIDS-a, Darunavira, Lopinavira ili Ritonavira, kao i pojedine tradicionalne kineske lijekove, čija se učinkovitost također propituje.

Evaluacijom stanja 134 pacijenta u Kini, odnosno učinkovitosti tretmana lopinavirom, ritonavirom and a(r)bidolom, kineski su znanstvenici zaključili:

“[N]jihova učinkovitost treba se potvrditi daljnjim kliničkim istraživanjima”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.