Širi se glasovna poruka kojom se lažno najavljuje potpuna karantena

P.V.

Među korisnicima WhatsAppa i Vibera u Hrvatskoj počela se širiti uznemirujuća glasovna poruka u kojoj nepoznati muškarac najavljuje “stopostotnu karantenu” od idućeg tjedna.

U glasovnoj poruci se tvrdi da će svaka osoba dobiti propusnicu s kojom će moći izlaziti iz kuće samo jednom u četiri dana, i to samo zbog odlaska u trgovinu. U poruci se tvrdi da je u pitanju “sto posto provjerena informacija” koja je iznesena na “sastanku Crvenog križa”.

Crveni križ na Facebooku je demantirao autentičnost navoda iz glasovne poruke koja kruži WhatsAppom.

“Audio poruka muškarca koji govori o sastanku s Crvenim križem i apsolutnoj karanteni koja se širi WhatsAppom, Viberom i drugim kanalima, APSOLUTNA JE DEZINFORMACIJA. Hrvatski Crveni križ nije održao nikakav sastanak na kojemu se razgovaralo o karantenama niti HCK donosi odluke o karantenama. Svako širenje dezinformacija u ovako osjetljivom trenutku smatramo zlonamjernim. Kao i sve ostale službe, sve informacije koje imamo, pravodobno dijelimo s javnošću. #BudimoOdgovorni i u digitalnom svijetu!”, poručeno je iz Crvenog križa.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"