WhatsAppom kruži lažna poruka o virusu “Martinelli”

A. Br.

Na brojne hrvatske brojeve mobitela ovih dana pristiže upozorenje o “videozapisu Martinelli” koji “vam hakira telefon i ništa ga neće popraviti”. Riječ je o lažnoj objavi koja diljem svijeta kruži još od 2016. godine.

Stvarna prijetnja sigurnosti mobilnim telefonima pojavila se te godine u obliku malvera pod imenom “WhatsApp Gold”. Videozapis “Martinelli” bio je spomenut u toj stvarnoj prijetnji, no nakon što je ona uklonjena kao lažna prijetnja  “Martinelli” je nastavio živjeti od 2016. godine. Od tada se masovne poruke s “videozapisom Martinelli” periodično pojavljuju.

Američki portal specijaliziran za provjeru činjenica Snopes, tako je raskrinkao širenje te poruke u travanju 2018. godine. Britanski Standard zabilježio je ponovno masovno širenje sporne poruke u studenom prošle godine.

Fotografija sporne poruke nalazi se niže:

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"