Faktograf.hr

Samo činjenice

Pregled tjedna: Previše dezinformacija i premalo opreza

Pexels

Kao i u slučaju novog koronavirusa, potres na zagrebačkom području potvrdio je jednu stvar – dezinformacije u vrlo kratkom roku dolaze do ogromnog broja ljudi.

U manje od sat vremena od dva snažna potresa koja su pogodila Zagreb, Seizmološka služba morala je demantirati lažnu vijest da slijedi još razornije podrhtavanje:

Zdravstvene institucije također daju sve od sebe da javnosti pruže pravodobne i točne informacije, ali i dalje smo preplavljeni dezinformacijama o novom koronavirusu. Od fotografija koje sugeriraju lažne tehnike za “odstranjivanje koronavirusa”, poput “grgljanja grla s toplom posoljenom vodom ili pomiješanom s jabučnim octom”, preko tvrdnji da je curenje nosa simptom koji isključuje Covid-19, do teorija zavjere o “chemtrailsu pluća”, o čemu je pisao portal IstinomProtivLaži, tvrdeći da je novi koronavirus “dimna zavjesa kojom se zataškava sve veća smrtnost od prave globalne epidemije – chemtrailsa pluća”. Naravno, chemtrails nije stvaran pa tako ni chemtrails pluća, a koronavirus nije plasiranpatentiran, niti išta slično.

Posebno perfidan primjer dezinformacije bilo je širenje potresnih fotografija nekoliko nizova lijesova koje se netočno opisivalo kao prikaz žrtava koronavirusa u Italiji. U Bergamu ovih dana liječnici gube bitku s korona virusom i puno je mrtvih, ali ta se informacija pogrešno ilustrira fotografijama na kojima su zapravo lijesovi osoba poginulih u brodolomu uz talijansku obalu 2013. godine. Tullio M. Puglia, autor fotografije iz 2013. godine za Getty Images uz fotografiju je priložio i tvrdnje da njegove fotografije prikazuju lijesove oko 300 poginulih izbjeglica migranta iz Afrike koji su u listopadu 2013. pokušali doseći obale otoka Lampedusa u Italiji.

Ne postoje čudotvorni lijekovi

Nakon duge rasprave, Svjetska zdravstvena organizacija na Twitteru je prekinula nagađanja i ustvrdila da ipak ne savjetuje osobama oboljelima od Covida-19 da izbjegavaju uzimanje ibuprofena.


Naime, više novinskih agencija, među kojima i Hina, u utorak je prenijelo preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja oboljelim osobama savjetuje da ne uzimaju ibuprofen prije nego se o tome posavjetuju s liječnikom. Prenesena je i izjava glasnogovornika WHO-a Christiana Lindmeiera o tome da WHO navodno zaraženima preporučuje korištenje paracetamola, a ne ibuprofena. Cijelu raspravu rasplamsao je francuski ministar zdravlja Olivier Véran, koji je tvrdio da bi “uzimanje protuupalnih lijekova (ibuprofen, cortisone,…) mogao bi biti nadražujući faktor kod infekcije”.

Širile su se i lažne informacije o čudotvornim lijekovima protiv Covida-19, bolesti izazvane novim koronavirusom SARS-CoV-2. Jedan od njih je antivirusni lijek favipiravir. Iako je točno kako postoje informacije koje sugeriraju da bi favipiravir doista mogao biti koristan u suzbijanju pandemije koronavirusa, prerano je za “slavlje u cijelom svijetu”:

Ni ruski Arbidol nije čudotvoran lijek protiv Covida-19. Iako je korišten u liječenju oboljelih od novog koronavirusa, prerano je raspravljati o njegovom učinku.

 

Novi koronavirus nije umjetno stvoren i nije sredstvo biološkog rata

Posebno plodno tlo za teorije urote ili zavjere pitanje je kako je do nastanka koronavirusa SARS-CoV-2 došlo, a onda i zbog čega se počeo širiti. Facebookom se širila fotografija s lažnom tvrdnjom da je “koronavirus (…) izmišljen od strane velikih korporacija”, o čemu smo pisali kao o neutemeljenoj tvrdnji. Nema, naime, nikakvih dokaza da su “velike korporacije izmislile” Covid-19, kao što nema nikakvih dokaza da je virus čovjekov proizvod.

Kružile su i dezinformacije koje pandemiju novog koronavirusa prikazuju kao “biološki rat” putem kojeg Sjedinjene Američke Države “žele srušiti najveće konkurente, Kinu i EU”.

Širenje ove netočne informacije potaknula je politička stranka Promijenimo Hrvatsku, koju u Saboru zastupa Ivan Lovrinovićprofesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Stranka Promijenimo Hrvatsku na svojoj je Facebook stranici 10. ožujka objavila nepotpisanu objavu naslovljenu “Geopolitički virusi?”. Više internetskih portala i blogova tu je objavu pripisalo Lovrinoviću pa smo saborskog zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku nazvali da bismo provjerili stoji li iza tvrdnji iznesenih na Facebook stranici svoje stranke.

“Nigdje se ne tvrdi da je to apsolutno tako, da je nešto 110 posto točno. To su samo neke pretpostavke u kontekstu geopolitičkih nadmetanja supersila”, kazao je Lovrinović u telefonskom razgovoru za Faktograf.

Kad smo ga upitali smatra li da je odgovorno plasirati takve dezinformacije nepotkrijepljene ikakvim dokazima u jeku pandemije koronavirusa, Lovrinović je odgovorio: “Sve što je napisano je napisano, nema tu nikakvih neodgovornosti”.

“Što ako se 5G koristi za otvaranje pora kože onih u Wuhanu kako bi se novo biološko oružje – korona virus, lakše infiltrirao”, zapitao se portal iVijesti.hr u viralnom članku, koji je zapravo mješavina brojnih teorija zavjere vezanih za koronavirus i 5G mrežu.

Članak iz časopisa Nature Magazine iz 2015. godine i tvitovi glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova poslužili su ponovnom razbuktavanju teorija da je koronavirus pušten iz laboratorija i donesen u Kinu preko Svjetskih vojnih igara održanih u Wuhanu u listopadu 2019.

Pojedini mediji korektno su prenijeli vijest, ali ne i portal Web-Tribune. Njihov naslov glasi: “Kinezi zaprepastili svet: Pronašli u arhivi američkog naučnog časopisa da je koronavirus stvoren 2015. u SAD”.

Mjere Vlade za pomoć gospodarstvu

Svi poslodavci čije je poslovanje ugroženo epidemijom koronavirusa od ponedjeljka bi trebali moći tražiti pomoć od države. Sabor je na sjednici u četvrtak usvojio paket zakonskih prijedloga za pomoć gospodarstvu čija se težina procjenjuje na 30 do 40 milijardi kuna, a glavni im je cilj očuvanje radnih mjesta i likvidnosti. Ostaju, međutim, brojne nedoumice:

Riječ je o paketu od 63 mjere koje bi gospodarstvu trebale pomoći da održi poslovanje i zaposlenost u aktualnoj krizi, a koji je Vlada predstavila u utorak.

Primjenjivat će se tri mjeseca, s mogućnosti produljenja za dodatna tri mjeseca. U sektorima koji su ugroženi uslijed pandemije koronavirusa poslodavci će javna davanja – porez na dohodak, porez na dobit, kao i doprinose za zdravstveno osiguranje – plaćati s odgodom tri mjeseca (odnosno šest ukoliko dođe do produljenja mjera). Kada stvari krenu nabolje, kazao je ministar financija Zdravko Marić, ti će poslodavci dug moći vratiti na 24 rate bez kamata. Poduzetnici će dobiti pravo i na tromjesečni moratorij na obveze, uz mogućnost dobivanja kredita za tekuću likvidnost, odnosno plaćanje dobavljača i isplatu plaća. Tu je i mogućnost reprograma postojećih obveza. Tromjesečna odgoda kredita predviđena je i za građane, radnike u sektorima koji su pogođeni krizom (opet s mogućnošću još tri mjeseca odgode).

Miroslav Škoro, pak, ima svoju viziju rješenja za krizu, pod krilaticom “minimalac za sve”, od koje bi izuzeo samo osjetljive socijalne skupine, trudnice i rodilje, kao i aktivne djelatnike u zdravstvu. Iako je 2017. postao doktor ekonomskih znanosti, doktoriravši na temi “Modeli upravljanja i raspodjele prihoda glazbene industrije u uvjetima digitalizacije” na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, čini se da Škoro nije u toku sa suvremenim ekonomskim spoznajama. Državna štednja u vrijeme krize, naime, dokazano šteti gospodarstvu.

Problem WhatsAppa

Lažne informacije dijele se u ogromnim količinama. Samo putem društvenih mreža dolaze do stotina tisuća ljudi. Još su veći problem grupe na WhatsAppu i sličnim komunikacijskim platformama, kroz koje također prolaze ogromne količine dezinformacija. U takvim zatvorenim grupama dezinformacije je teže suzbijati, što ubrzava njihovo širenje.

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, pokušava provjeriti točnost informacija, ali to mogu učiniti tek kad im netko od korisnika proslijedi potencijalno zbunjujuću poruku, budući da su poruke u aplikaciji kriptirane tako da ih mogu pročitati samo pošiljatelj i primatelj.

Taj smo problem analizirali u tekstovima o glasovnoj poruci kojom se lažno najavljuje potpuna karantena, kao i o lažnoj poruci o virusu “Martinelli” koja također kruži WhatsAppom.

 

Rusija dezinformacijama o koronavirusu izaziva razdor i širi paniku

Globalna pandemija koronavirusa poslužila je Ruskoj Federaciji kao plodan rasadnik za još jednu veliku dezinformacijsku kampanju.

“Pro-kremaljski izvori dezinformacija ne žele prodati ideju, već zbuniti publiku”, zaključuje se u analizi STRATCOM-ovog portala za borbu protiv dezinformacija EUvsDisinfo, o čemu smo pisali.

Informirajte se na službenim izvorima i ne ostavljajte osobne podatke neprovjerenim stranicama

U petak je u manje od 40 minuta više stotina korisnika Facebooka pod lažnom objavom kojom se nude besplatne rukavice i zaštitne maske ostavilo svoje osobne podatke. Brojni su uz svoje ime i prezime ostavljali i adresu na kojoj žive. Više od tisuću i pol korisnika Facebooka u istom je vremenskom rasponu podijelilo objavu novootvorene Facebook stranice “Za svakoga po nešto”.

Dodajmo da je iz Ministarstva unutarnjih poslova poslano priopćenje kojim se građane upozorava da ne nasjedaju na masovne poruke (putem WhatsApp-a) kojima se traže njihovi osobni podaci.

Informacije i preporuke potražite na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pratite i Vladinu stranicu Koronavirus.hr. Informirati se možete i na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Pratite i regionalne fact-check portale:

 

Što znamo

Bolničko liječenje svim osobama oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj bit će besplatno, potvrdio je Faktografu u petak ministar zdravstva Vili Beroš. Troškove liječenja za sve osobe koje imaju zdravstveno osiguranje pokrit će HZZO, dok će troškovi liječenja za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje biti plaćeni iz državnog proračuna.

“Vlada će svima osigurati troškove liječenja. Postoji fond za pomoć neosiguranim osobama i nećemo dozvoliti da nitko zbog ovoga trpi”, kazao nam je Beroš u telefonskom razgovoru.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), zbog izvanredne situacije izazvane koronavirusom, omogućili su podnošenje zahtjeva za prijave u status nezaposlene osobe te promjenu statusa osigurane osobe (prijavu na zdravstveno osiguranje) elektronskim putem.

Pročitajte i preporuke dr. sc. Ljiljane Muslić s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kako se nositi sa strahom.

Pratiti možete i stranicu Zagrebačkog psihološkog društva, gdje stručnjaci i stručnjakinje svakodnevno daju savjete.

I za kraj – ne napuštajte kućne ljubimce. Svjetska zdravstvena organizacija jasno je naglasila da psi i mačke ne mogu oboljeti od novog koronavirusa i da ne mogu zaraziti ljude, na što je upozorilo i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Ponašajte se odgovorno prema životinjama o kojima skrbite.

Neistine o novom koronavirusu koje su obilježile prošli tjedan, možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.