Razotkriveno

Kardinal Bozanić nije smješten u hotelu Sheraton

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ tš

Neposredno nakon zemljotresa koji su u ranim jutarnjim satima jučer pogodili zagrebačko područje, društvenim mrežama i drugim oblicima komuniciranja masovno su se počele širiti dezinformacije povezane s potresom. Na njih je, kao što smo ranije pisali, brzom reakcijom upozorila i Seizmološka služba te demantirala da zasigurno slijedi još razornije podrhtavanje.

Društvenim se mrežama brzo počela širiti i informacija da su rodilje iz značajno oštećene Petrove bolnice premještene u vojne šatore ispred Kliničkog bolničkog centra Dubrava, dok je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić smješten u zagrebački hotel Sheraton.

Ranije danas Faktograf je zaprimio zahtjev čitatelja da provjerimo ovu informaciju. Kontaktirali smo Zvonimira Ancića, glasnogovornika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koji je demantirao tu vijest.

“Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić smješten je u prostorima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu nakon što su stručne službe utvrdile teška oštećenja od potresa na Nadbiskupskom dvoru”, rekao nam je Ancić.

Upitali smo ga je li kardinal Bozanić i u jednom trenutku boravio u hotelu Sheraton ili ijednom drugom zagrebačkom hotelu, a glasnogovornik Ancić i to je demantirao.

“Kardinal je jučer jedino i isključivo bio u Nadbiskupskom dvoru i njegovu dvorištu te je jučer poslije 15 sati, kada se ispostavilo da iz sigurnosnih razloga više ne može ostati u dvoru, otišao u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište gdje se sve vrijeme nalazi”, kazao je glasnogovornik HBK Faktografu.

Na stranicama HBK moguće je pročitati i koje su sve crkvene prostorije oštećene.

Rodilje smještene na sigurno

Portal Index.hr razgovarao je ranije danas s primarijusom Milivojem Novakom, pomoćnikom ravnatelja KBC-a Zagreb koji je rekao da su neke lokacije tog KBC-a pretrpjele teška oštećenja, a neke lakša.

“Dio trudnica i majki s novorođenčadi iz Petrove su premještene u KB Dubrava još jučer, a dio je razmješten po sigurnim dijelovima Petrove, gdje je novija zgrada. Ostali pacijenti s drugih lokacija su razmješteni po zgradama koje nisu oštećene”, rekao im je primarijus Novak.

O smještaju pacijentica i djece iz Petrove bolnice jučer je za HRT govorio Ante Ćorušić ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

“Svi su pacijenti izmješteni na sigurno, dio pacijentica otišao je kući, druge su na sigurnijoj lokaciji u Petrovoj, u novijoj zgradi. Djeca su privremeno smještena u KB-u Dubrava. Inkubatori i oprema sele se u KB-u Dubravu Stradao je središnji dimnjak u staroj zgradi i zato nema grijanja. Onaj opseg posla koji Petrova mora raditi, bit će u drugim objektima Petrove. Nitko nije stradao ni od pacijenata ni od zdravstvenog osoblja, u izvidu su svi objekti”, rekao je Čorušić.

 

*Napomena: U originalnoj verziji teksta pogrešno smo napisali prezime glasnogovornika HBK. Tekst je ispravljen. Ispričavamo se gospodinu Anciću i čitateljima na nenamjernoj pogrešci.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.