Netočno je da je test na koronavirus u Njemačkoj 37 puta jeftiniji nego u Hrvatskoj

P.V.

“Ako test na koronavirus u Njemačkoj košta 2.5€, a u Hrvatskoj 700Kn. Tko je ratni profiter?!” [sic], tekst je koji prati fotografiju koja se širi društvenim mrežama, uz hashtag #profitudobaCorona i poruku “Svi protiv HDZSDP”. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Tvrdnja da je test na novi koronavirus SARS-CoV-2 u Njemačkoj višestruko jeftiniji nego u Hrvatskoj nije točna.

Točno je da u Hrvatskoj test košta oko 700 kuna. To je potvrdio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovarajući na pitanja gledatelja u programu N1 televizije.

Netočno je, međutim, da test u Njemačkoj košta samo dva i pol eura. Cijena testa na koronavirus u Njemačkoj je, kako je početkom ožujka objavio Deutsche Welle, oko 200 eura.

Prema recentnijim informacijama iz njemačkih medija, test je u međuvremenu pojeftinio, ali cijena mu i dalje nije dva i pol eura. U tekstu portala Suddeutsche Zeitung od 23. ožujka objavljeno je da jedan test na koronavirus košta između 60 i 120 eura, ovisno o proizvođaču.

Troškove testiranja u Njemačkoj, baš kao i u Hrvatskoj, snosi sustav javnog zdravstva, ali samo za one pacijente koje je liječnik uputio na testiranje.

NADOPUNA: Ovaj tekst naknadno je ažuriran dodatnim informacijama, nakon što nas je čitateljica Faktografa upozorila da je cijena testiranja u Njemačkoj, prema recentnim informacijama iz njemačkih medija, između 60 i 120 eura.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"