Razotkriveno

Netočno je da je test na koronavirus u Njemačkoj 37 puta jeftiniji nego u Hrvatskoj

Pixabay (stock)

“Ako test na koronavirus u Njemačkoj košta 2.5€, a u Hrvatskoj 700Kn. Tko je ratni profiter?!” [sic], tekst je koji prati fotografiju koja se širi društvenim mrežama, uz hashtag #profitudobaCorona i poruku “Svi protiv HDZSDP”. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Tvrdnja da je test na novi koronavirus SARS-CoV-2 u Njemačkoj višestruko jeftiniji nego u Hrvatskoj nije točna.

Točno je da u Hrvatskoj test košta oko 700 kuna. To je potvrdio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovarajući na pitanja gledatelja u programu N1 televizije.

Netočno je, međutim, da test u Njemačkoj košta samo dva i pol eura. Cijena testa na koronavirus u Njemačkoj je, kako je početkom ožujka objavio Deutsche Welle, oko 200 eura.

Prema recentnijim informacijama iz njemačkih medija, test je u međuvremenu pojeftinio, ali cijena mu i dalje nije dva i pol eura. U tekstu portala Suddeutsche Zeitung od 23. ožujka objavljeno je da jedan test na koronavirus košta između 60 i 120 eura, ovisno o proizvođaču.

Troškove testiranja u Njemačkoj, baš kao i u Hrvatskoj, snosi sustav javnog zdravstva, ali samo za one pacijente koje je liječnik uputio na testiranje.

NADOPUNA: Ovaj tekst naknadno je ažuriran dodatnim informacijama, nakon što nas je čitateljica Faktografa upozorila da je cijena testiranja u Njemačkoj, prema recentnim informacijama iz njemačkih medija, između 60 i 120 eura.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.