Odgoda ovrhe samo za korona dužnike

G. G.

Poslovne banke neće poduzimati mjere prisilne naplate – ovrha, aktiviranja instrumenata osiguranja – radi naplate duga fizičkih i pravnih osoba, jedna je od mjera za pomoć gospodarstvu i građanima pogođenim epidemijom koronavirusa.

Čitateljicu Faktografa zanimalo je odnosi li se odgoda pokretanja ovrha na sve ovrhe, odnosno hoće li biti obuhvaćene ovrhe koje se već primjenjuju ili se ova mjera odnosi samo buduće dužnike, nakon odluke Vlade. Iz informacije Hrvatske udruge banaka (HUB) jasno je da se ta mjera neće primjenjivati na postojeće dužnike, već na one koji počevši od 1. travnja tri mjeseca ne podmire svoje obaveze.

„Poslovne banke svojim će internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrhe, aktiviranje instrumenta osiguranja) radi naplate duga svojih dužnika fizičkih i pravnih osoba koji u tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/anuiteta svojih kreditnih obveza, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike”.

Kreditne institucije će „savjesno i urgentno“ razmatrati i odobravati zahtjeve građana i poduzetnika za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, „a čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju“.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"