Razotkriveno

Tvrdnja da se Covid-19 u Britaniji više ne smatra opasnom bolešću je manipulativna i dezinformirajuća

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama širi se dezinformirajuća tvrdnja kako se Covid-19 u Velikoj Britaniji više ne smatra zaraznom bolešću s opasnim posljedicama.

Kako je u tekstu objavljenom 26. ožujka pojasnio irski portal The Journal, radi se o lažnoj tvrdi koju se manipulativno podupire vađenjem iz konteksta stvarne obavijesti objavljene na web stranicama britanske vlade.

Evo screenshota koji na internetu izaziva pomutnju i koristi se za relativiziranje opasnosti koju predstavlja bolest Covid-19:

Da bi se poruku objavljenu na webu britanske vlade moglo ispravno protumačiti, važno je znati što označava složenica “high consequence infectious disease” (hrv. zarazna bolest s velikim posljedicama), odnosno akronim HCID.

Da bi neka bolest u Velikoj Britaniji bila klasificirana među zarazne bolesti s velikim posljedicama, mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

– mora se raditi o akutnoj zaraznoj bolesti
– mora imati visoku stopu smrtnosti
– mora biti otporna na zaštitne mjere i dostupne tretmane
– mora biti teška za brzo prepoznavanje i detektiranje
– mora imati sposobnost širenja u zajednici i unutar zdravstvenih ustanova
– mora zahtijevati pojačani individualni, populacijski i sistemski odgovor kako bi se osiguralo da se epidemijom upravlja na učinkovit i siguran način

Covid-19 u Velikoj Britaniji je u siječnju 2020. godine preventivno klasificiran kao HCID bolest. Takva je klasifikacija značila da pacijente oboljele od Covida-19 ne mogu liječiti sve britanske bolnice, već se pacijente mora upućivati isključivo u zdravstvene ustanove koje su proglašene centrima za tretman HCID bolesti.

Na službenim stranicama britanske vlade dostupna je informacija da u Engleskoj postoji samo šest bolnica ovlaštenih da liječe pacijente oboljele od HCID bolesti: dvije bolnice specijalizirane su za liječenje takvih bolesti koje se prenose kontaktom, a još četiri za liječenje takvih bolesti koje se prenose zrakom.

Drugim riječima, reklasifikacija kojom je Covid-19 u Britaniji skinut s liste HCID bolesti omogućila je svim bolničkim ustanovama da liječe pacijente koji su razvili simptome bolesti nakon zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Točno je da je Covid-19 manje opasan nego druge bolesti koje su u Britaniji klasificirane kao HCID bolesti. Na toj listi su i ranije bolesti izazivane drugačijim sojevima koronavirusa, kao što su SARS i MERS. Stopa smrtnosti od SARS-a je oko 10 posto, a od MERS-a oko 36 posto.

Prema trenutačnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa smrtnosti od Covida-19 je između 3 i 4 posto. Usporedbe radi stopa smrtnosti od sezonske gripe je 0,1 posto.

Ono što novi koronavirus SARS-CoV-2 čini opasnim je velika brzina širenja, što može izazvati kolaps zdravstvenog sustava, kakav se dogodio u Italiji. Covid-19 ne predstavlja znatniju ugrozu za mlađe i zdrave osobe, ali ozbiljna je prijetnja za naše starije sugrađane, kao i za ljude čiji je organizam načet drugim bolestima.

Upravo je ta velika brzina širenja razlog zbog kojeg se diljem svijeta nameću stroge mjere ograničenja kretanja. Uvođenje karantene služi kako bi se ograničila brzina širenja virusa, tj. kako bi se zdravstveni sustav sačuvao od prenapregnutosti, čime se ujedno smanjuje stopa smrtnosti. Ako se uspije izbjeći prevelika navala pacijenata na bolnice i ako se svim pacijentima omogući adekvatna zdravstvena skrb, rezultat je i manja stopa smrtnosti.

O tome da se u Velikoj Britaniji epidemija novog kornavirusa i dalje tretira kao ozbiljna ugroza, svjedoče mjere djelomične karantene koje su u toj državi i dalje na snazi, isto kao i u većini europskih država.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Tekstu možete pristupiti ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.