Mrežama kruže lažne slike paljenja 5G repetitora u Nepalu

A. Br.

Široko rasprostranjena teorija urote da je pandemija novog koronavirusa povezana s 5G tehnologijom dovela je proteklog vikenda do paljenja repetitora u brojnim britanskim gradovima, izvijestio je BBC.

Teorija urote po kojoj u širenju novog koronavirusa ulogu imaju i repetitori 5G telekomunikacijske mreže lažna je vijest i potpuno je besmislena, rekli su u subotu britanski dužnosnici,.

Čelnik nacionalne zdravstvene službe (NHS) Stephen Powis ustvrdio je da je ta teorija potpuna besmislica.

“Priča o 5G mreži potpuna je i krajnja glupost, besmislica, najgora vrsta lažnih vijesti”, rekao je Powis. “U stvarnosti su mreže mobilne telefonije od ključne važnosti za sve nas, posebice u vrijeme kada od ljudi tražimo da ostaju u svojim domovima.”

Faktograf je u nekoliko navrata raskrinkao teoriju koja bez ikakvih dokaza povezuje pandemiju novog koronavirusa s 5G mrežom. Širenju te teorije svoj doprinos dali su i diskreditirani liječnici koji bez dokaza tvrde da postoji poveznica između 5G tehnologije i koronavirusa. O jednom takvom liječniku Faktograf je pisao ovdje.

Stvarno paljenje repetitora u Velikoj Britaniji potaknulo je širenje neistinite informacije da se isto događa u Nepalu. Naime, fotografija za koju se lažno tvrdi da prikazuje paljenje repetitora u toj državi na društvenoj mreži Facebook podijeljena je na desetine tisuća puta. (Objave arhivirane ovdje i ovdje.)

No, kako je zapisao bosanskohercegovački portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje.ba, ne se radi o fotografiji 5G repetitora, fotografija nije nastala u Nepalu, niti je Nepal uopće počeo sa uvođenjem 5G mreže. O uvođenju te mreže tek se raspravlja.

Fotografija koja se širi društvenim mrežama prikazana je niže.

Istom temom  bavio se i portal Fake News Tragač iz Srbije.

Tragač je ustanovio da fotografija sa zapaljenim repetitorom uopće nije iz Nepala i nije povezana s 5G mrežom. Riječ je o fotografiji mobilnog repetitora u plamenu koja je nastala u lipnju 2013. godine, tijekom radova na repetitoru koji su prouzročili požar u gradiću Bensalem u predgrađu Philadelphije u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

Video prilog američke televizije NBC o požaru na repetitoru možete vidjeti na stranicama toga medija.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Više pročitajte ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"