Faktograf.hr

Samo činjenice

Mrežama kruže lažne slike paljenja 5G repetitora u Nepalu

Foto: PixaBay

Široko rasprostranjena teorija urote da je pandemija novog koronavirusa povezana s 5G tehnologijom dovela je proteklog vikenda do paljenja repetitora u brojnim britanskim gradovima, izvijestio je BBC.

Teorija urote po kojoj u širenju novog koronavirusa ulogu imaju i repetitori 5G telekomunikacijske mreže lažna je vijest i potpuno je besmislena, rekli su u subotu britanski dužnosnici,.

Čelnik nacionalne zdravstvene službe (NHS) Stephen Powis ustvrdio je da je ta teorija potpuna besmislica.

“Priča o 5G mreži potpuna je i krajnja glupost, besmislica, najgora vrsta lažnih vijesti”, rekao je Powis. “U stvarnosti su mreže mobilne telefonije od ključne važnosti za sve nas, posebice u vrijeme kada od ljudi tražimo da ostaju u svojim domovima.”

Faktograf je u nekoliko navrata raskrinkao teoriju koja bez ikakvih dokaza povezuje pandemiju novog koronavirusa s 5G mrežom. Širenju te teorije svoj doprinos dali su i diskreditirani liječnici koji bez dokaza tvrde da postoji poveznica između 5G tehnologije i koronavirusa. O jednom takvom liječniku Faktograf je pisao ovdje.

Stvarno paljenje repetitora u Velikoj Britaniji potaknulo je širenje neistinite informacije da se isto događa u Nepalu. Naime, fotografija za koju se lažno tvrdi da prikazuje paljenje repetitora u toj državi na društvenoj mreži Facebook podijeljena je na desetine tisuća puta. (Objave arhivirane ovdje i ovdje.)

No, kako je zapisao bosanskohercegovački portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje.ba, ne se radi o fotografiji 5G repetitora, fotografija nije nastala u Nepalu, niti je Nepal uopće počeo sa uvođenjem 5G mreže. O uvođenju te mreže tek se raspravlja.

Fotografija koja se širi društvenim mrežama prikazana je niže.

Istom temom  bavio se i portal Fake News Tragač iz Srbije.

Tragač je ustanovio da fotografija sa zapaljenim repetitorom uopće nije iz Nepala i nije povezana s 5G mrežom. Riječ je o fotografiji mobilnog repetitora u plamenu koja je nastala u lipnju 2013. godine, tijekom radova na repetitoru koji su prouzročili požar u gradiću Bensalem u predgrađu Philadelphije u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

Video prilog američke televizije NBC o požaru na repetitoru možete vidjeti na stranicama toga medija.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Više pročitajte ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.