Razotkriveno

Na ovoj fotografiji se ne nalazi “lijek” protiv Covid-19

Društvenim mrežama diljem svijeta proteklih dana cirkuliraju brojne netočne objave da je pronađen lijek za bolest Covid-19, uzrokovanu novim koronavirusom (SARS—CoV-2). Jedna od viralnih objava koja se proširila diljem svijeta stigla je i do naše regije.

“Pronađen lijek u Francuskoj…….testiran na ljudima i nakon 6 dana potpuno ozdravljenje”, poruka je to samo jednog Facebook korisnika koja je podijeljena preko 1000 puta uz fotografiju koja zapravo prikazuje test na novi koronavirus koji je razvila Južna Koreja. Sporna fotografija naslovna je fotografija ovog teksta, a objava je arhivirana ovdje.

Informacije o kompletu za testiranje moguće je pronaći na službenim stranicama tvrtke koja ga proizvodi.

Kako su ranije pisali brojni portali specijalizirani za provjeru činjenica, fotografija istog kompleta za testiranje dijeljena je diljem svijeta uz netočnu informaciju da je riječ o lijeku.

Francuski AFP tako je zabilježio širenje ove dezinformacije na Tajlandu, ali i u Indiji. Indijski portal Indiatoday također je raskrinkao netočne informacije koje su se širile uz identičnu fotografiju. Društvenim mrežama u Indiji širila se dezinformacija da je prikazani komplet za testiranje “lijek kojeg su izumili Amerikanci”.

Dezinformacije o lažnim lijekovima i njihovo širenje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Više pročitajte ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.