Aktualno

Subvencija i za otpuštene radnike, ako ih do sutra poslodavci vrate na posao

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) do danas je primio 86.764 zahtjeva poslodavaca za subvencioniranjem plaće radnicima za ožujak. Za sada je obuhvaćeno 506 tisuća radnika kojima će za ožujak biti isplaćena subvencija u visini minimalne plaće, odnosno 3.250 kuna, dok će taj iznos u travnju porasti na četiri tisuće kuna.

Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava na ime subvencije plaće do sutra će poslodavcima biti isplaćeno gotovo 600 milijuna kuna, a s današnjim danom trebale su biti i zatvorene prijave za isplatu pomoći u obliku subvencije za plaću za ožujak. Naime, 15. travnja dan je do kada svim poslodavcima koji su zatražili pomoć, država treba isplatiti sredstva za ožujak te je potrebno ostaviti nekoliko dana za obradu zahtjeva koji su stigli zadnjeg dana.

Međutim, država se malo zapetljala u administraciji i to nakon što je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u nedjelju obznanila da će pomoć u obliku subvencije za plaću moći primiti i poslodavci „koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa tzv. travanjskih mjera Vlade RH“.

U zadnji čas uvedena pomoć za one koji vrate otpuštene radnike

Upravno vijeće HZZ-a danas je tako izmijenilo kriterije za korištenje mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom kako bi i poslodavcima koji su otpuštali radnike dali mogućnost korištenja potpore, pod uvjetom da su otpuštene radnike vratili na posao.

Zbog toga je i rok za predaju zahtjeva za isplatu potpore za ožujak produžen i na 07. travnja. No za sve otpuštene radnike neće se moći dobiti potpora.

„Najznačajnija izmjena je upravo ta da smo omogućili poslodavcima koji su tijekom mjeseca ožujka (od 01.03. do 01.04.2020.g.) otpustili radnike korištenje ove mjere isključivo za radnike kojima je zadnji radni odnos završio kod istog poslodavca uz uvjet da ih je poslodavac ponovno prijavio u radni odnos“, odgovorili su nam iz HZZ-a.

Potpora se neće moći dobiti za radnika kojemu je radni odnos prestao zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme. Također, radnici koji su ostvarili pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti neće moći dobiti subvenciju plaće za ožujak. No, za travanj će, kada subvencija raste na četiri tisuće kuna, na nju mati pravo, ako ih je poslodavac vratio na posao.

Prerano za brojke

„S obzirom da je izmjena tek uvedena i narednih nekoliko dana moći ćemo ocijeniti odaziv i govoriti o brojkama“, odgovaraju u HZZ-u na naš upit koliko bi radnika koji su tijekom ožujka prijavljeni u evidenciju nezaposlenih poslodavci mogli ponovo zaposliti i koristiti subvenciju za isplatu plaća.

Nepoznat je i podatak, barem za sada, koliko je radnika ostvarilo pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, a poslodavci bi ih ipak vratili na posao.

„Trenutno nemamo podatke o tome koliko osoba prijavljenih u evidenciju od 16.3.2020. od kada uslijed izvanredne situacije pratimo dnevne ulaske i izlaske iz evidencije nezaposlenih, ostvaruje pravo na novčanu naknadu budući da se radi o upravnom postupku u kojem se utvrđuje na temelju zaprimljene dokumentacije ostvaruje li nezaposlena osoba pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti“, navode iz HZZ-a.

Problemi u provedbi

Nezaposlena osoba koja je ostvarila pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti i koju će poslodavac ponovo zaposliti bit će zakinuta za mirovinski staž.

Radnicima koji nisu ostvarili pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti država će subvencionirati dio plaće za ožujak i pokrit će sve doprinose na tu plaću.

Osoba koja je ostvarila pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, pak, imat će prekid staža, osim ako nekim novim nadopunama mjera pomoći država taj problem ne premosti.

Provedba mjera doživljava promjene, kako se naiđe na problem. Tako, primjerice, poslodavac HZZ-u treba ostaviti „dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa Potpore, izuzev za prvu isplatu potpore. Isto se ne odnosi na obrtnike koji nisu u zakonskoj obvezi isplate plaće“. Pritom se, pod dokazom o isplaćenoj plaći, smatra izjava pod kaznenom i materijalnom odgovornošću potpisana od strane vlasnika, direktora ili druge ovlaštene osobe, ili drugi financijski dokument iz kojeg je „razvidno da je izvršena obveza isplate plaće ili tablica s popisom radnika, uz vlastoručni potpis radnika i datum isplate“ (HZZ).

Shvatilo se, međutim, da su vlastoručni potpisi radnika u tablici kojom se dokazuje isplata plaće, u aktualnoj situaciji u kojoj se okupljanje ne preporučuje, ipak preveliki zahtjev. Stoga je Upravno vijeće HZZ-a tu odluku promijenilo te se dokazom o isplaćenoj plaći „smatra financijski dokument iz kojeg je razvidno da je izvršena obveza isplate plaće (Izvod s poslovnog računa)“.

Danas je krug potencijalnih korisnika potpore za očuvanje radnih mjesta proširen i na tvrtke u likvidaciji, ako imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze. Ranije je već potpora proširena i na samozaposlene osobe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.