Aktualno

Glas poduzetnika želi ući u GSV, što bi značilo i manji broj predstavnika HUP-a u socijalnom dijalogu

screenshot N1

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uskoro bi mogla dobiti konkurenciju u tripartitnim tijelima, odnosno u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) savjetodavnom tijelu sastavljenom od reprezentativnih udruga poslodavaca i sindikata te Vlade. Glas poduzetnika, nastao početkom krize izazvane epidemijom koronavirusa kao Facebook inicijativa, osnovao je udrugu te u idućem koraku planira postati socijalni partner koji će ravnopravno s drugima sjediti za stolom s Vladom.

Bujas: Cilj nam je sudjelovati u GSV-u

„Predali smo sve papire za registraciju i naravno da nam je cilj sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća, sjediti za istim stolom s HUP-om i biti glas poduzetnika, pogotovo mikro i malih poduzetnika“, kazao nam je Hrvoje Bujas, predsjednik Glasa poduzetnika. Navodi, kako oni nisu konkurencija HUP-u te da u mnogim pitanjima jednako razmišljaju, ali su za razliku od HUP-a „reprezentativni predstavnik prvenstveno mikro i malih poduzetnika“.

Inicijativa Glas poduzetnika udrugom je postala prije nekoliko dana. „Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100 000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, Glas poduzetnika se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je unutar drugog paketa gospodarskih mjera usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj“, objavili su tada iz te udruge.

Prema riječima Bujasa, prava borba za gospodarstvo tek predstoji nakon što trenutna kriza prođe, a udruga koju predstavlja želi biti za tim stolom.

Utvrđivanje reprezentativnosti tek za tri godine

Međutim, Glas poduzetnika neće preko noći postati jedan od socijalnih partnera. Za to će im trebati najmanje pola godine. Rad udruga poslodavaca kao i sindikata reguliran je Zakonom o radu te Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Upravo se Zakonom o reprezentativnosti utvrđuju kriteriji reprezentativnosti udruga poslodavaca više razine za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini.

Prema tom zakonu, reprezentativna udruga poslodavaca za sudjelovanje u tripartitnim tijelima više razine kumulativno treba ispuniti nekoliko uvjeta. Prije svega, najmanje šest mjeseci prije dana podnošenja zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti treba biti upisana u registar udruga poslodavaca više razine. Nadalje, u nju treba biti udruženo najmanje tri tisuće poslodavaca ili u nju udruženi poslodavci trebaju zapošljavati najmanje 100 tisuća radnika.

Osim toga, u takvu udrugu treba biti udruženo najmanje pet udruga poslodavaca koje djeluju u različitim područjima djelatnosti utvrđenim Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti te sama udruga ili u nju udružene udruge poslodavaca trebaju imati područne urede u najmanje četiri županije.

Udruga poslodavaca više razine, odnosno udruga sindikata više razine koja želi da se utvrdi njezina reprezentativnost za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini taj postupak može pokrenuti najranije šest mjeseci prije isteka roka na koji je udrugama sindikata i poslodavaca utvrđena reprezentativnost. Ona se utvrđuje na rok od pet godina, a zadnji put je i sindikalnim centralama i poslodavcima utvrđena prije dvije godine (1, 2).

HUP dosad jedini predstavljao poslodavce

HUP je od 1994. godine jedina reprezentativna udruga poslodavaca i nikada niti jednoj drugoj udruzi nije uspjelo da s njima podijeli mjesta u tripartitnim tijelima. Prije petnaestak godina na pragu ulaska u GSV bila je Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika, nastala iz HUP-a, ali su dogovori o tome propali.

Prema Sporazumu o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, poslodavci i sindikati u Vijeću imaju po tri predstavnika, a Vlada ima šest predstavnika. Trenutno sva tri mjesta predviđena za predstavnike poduzetnika zauzima HUP. Ako Glas poduzetnika uspije u namjeri da uđe u Gospodarsko-socijalno vijeće, broj HUP-ovih predstavnika GSV-u će se morati smanjivati.

 

Naslov ovog teksta izmijenjen je nakon objave. Izvorni naslov glasio je “Glas poduzetnika juriša na HUP-ovu poziciju jedine udruge poslodavaca u socijalnom dijalogu”, a izmijenjen je kako bi bio jasniji. Iz istog razloga na dno teksta dodan je podatak o Sporazumu o osnivanju GSV-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.