Razotkriveno

Njemački liječnik netočno tvrdi da je pola testova na koronavirus lažno pozitivno

Izvor: Screenshot

Gostovanje liječnika Clausa Köhnleina na njemačkoj podružnici televizije Russia Today (RT) podijeljeno je na desetke tisuća puta uz prijevod stranice vakcinainfo.org. Ovaj njemački liječnik, poznat po svojim istupima protiv cijepljenja pa i tvrdnje da AIDS nije posljedica HIV-a, u gostovanju na RT-u iznosi demantirane ili naprosto netočne tvrdnje o novom koronavirusu.

Intervjuom su se već pozabavili fact-checkeri austrijske Mimikame. Zbog rapidnog razvoja krize, najprije su utvrdili kada je intervju snimljen i to temeljem brojki koje iznose novinarka i on vezano za Italiju. Intervju je snimljen 15. ožujka, a emitiran pet dana kasnije. Zato je vrlo neobično da Köhnlein tvrdi sljedeće:

On [virus] nikada nije izoliran

Samo dva dana prije intervjua, svijet je obišla vijest da je virus izoliran i u Kanadi, u smislu dobivanja čistog uzorka iz kojega se izrađuje genom virusa. Prije toga je to napravili i znanstvenici više zemalja. Kina ga je, dakako, izolirala prva, još početkom siječnja. A do tada je izoliran i u Australiji te Italiji. Broj zemalja se stalno povećava, jer se nastoji utvrditi koliko je mutirao pa i kako bi se poboljšali testovi na prisutnost virusa u organizmu.

Dva načina testiranja

Köhnlein je o izoliranju virusa govorio upravo u kontekstu PCR testova, jednog od dva načina da se utvrdi je li osoba (bila) zaražena. On tvrdi da su nepouzdani i pogrešno preprogramirani na pozitivne rezultate.

Polovina [sadašnjih testova] bi mogla biti pogrešna. Kod PCR testiranja čest je slučaj da su pogrešno bili pozitivni. Vrlo su senzitivni, a to znači da ukoliko imaju samo jednu molekulu nečega, test reagira pozitivno, ali to ne znači da je pacijent bolestan, a ne znači ni da ima koronavirus

Iako ni jedan test ne može biti sto posto siguran, a uzorci mogu biti kontaminirani, ovakva izjava je netočna za testiranje kakvo se više od 30 godina koristi u medicini, patologiji, forenzici i nizu drugih znanstvenih područja.

PCR test primjenjuje se, u slučaju koronavirusa, na sadržaj koji se dobiva brisom nosa, grla ili pluća. Njime se ispituje prisutnost genetskog materijala uzročnika bolesti, patogena. Ime mu dolazi od lančane reakcije polimerazom (eng. chain reaction polymerase), postupka kojim se DNA umnožava da bi mogla biti mjerljiva, odnosno uočljiva nakon bojenja. U slučaju RNA virusa, poput SARS-CoV-2 koristi se lančana reakcija polimerazom nakon obrnutog prepisivanja (RT-PCR). I nije točno da je jedna molekula dovoljna – ta vrsta testa ima zadan prag i ako nije registrirana dovoljna količina traženog genetskog materijala, rezultat će biti negativan. No, o tome kasnije.

Preduvjet je poznavanje genoma virusa, što su omogućili ranije spomenuti kineski znanstvenici – izoliranjem i izlistavanjem genoma. Rezultat analize je vidljiv nakon nekoliko sati. James Gill, klinički predavač Medicinske škole Warwick, objasnio je Financial Timesu da su novi testovi na antigen relativno jednostavni za stvaranje, jer je “PCR test mali dodatak postojećem testu”.

Drugi način je serološki. On ne traži virus, već ispituje prisutnost antitijela u krvi, proteinskih molekula imunoglobulina – primjerice “interventnih” antitijela IgM ili IgG, dugotrajnijih, koja se stvaraju kasnije u razvoju infekcije i ubijaju virus, čine nas imunim. Dakle, taj test govori o odgovoru imunosnog sustava na infekciju, ne o prisutnosti virusa. Može dati lažne negativne rezultate, pogotovo ako je prerano napravljen. Postojeći testovi na poznata antitijela daju rezultate nakon samo par minuta. No oni su specifični i treba vremena da bi ih se razvilo. Jedan od razloga je što, primjerice, trebaju razlikovati antitijela protiv SARS-CoV-2 od imunoglobulina koji štite od ranije poznatih koronavirusa. Trenutno je više zemalja i korporacija u utrci za otkrićem učinkovitog serološkog testa, jer će on ukazivati na imunitet onih koji su preboljeli virus i omogućit će im slobodno kretanje. Velika Britanija je u ponedjeljak objavila kako nije uspjela u stvaranju takvog testa.

Povučen rad o lažno pozitivnim PCR testovima

No, vratimo se PCR testu. RT u svojim fusnotama ispod intervjua navodi i istraživanje o lažno pozitivnim testovima. Međutim, link na istraživanje sada vodi na nefunkcionalnu stranicu na – YouTubeu. Ipak, spomenuto istraživanje kineskih znanstvenika moguće je pronaći po naslovu i ono doista govori o “47 posto ili više lažno pozitivnih testova kod asimptomatičnih osoba”.

Ne radi se, dakle, o osobama koje su bolesne, nego onima koje su bile u kontaktu s oboljelima od Covida-19 i ne pokazuju simptome. Priča je utoliko zanimljivija kada se vidi da je izdavač odlučio povući ovaj znanstveni rad.

Lažno negativni rezultati

Za razliku od ovog povučenog članka, više je onih koji tvrde obratno. Znanstvenici u Južnoj Koreji su se, primjerice, bavili upravo testovima koji su zaraženima novim koronavirusom pokazivali da nemaju virus, navodeći kako je “nekoliko recentnih studija pokazalo lažno negativne rezultate”.

Zasad neevaluirani članak kineskih znanstvenika, ukazao je da PCR testovi daju lažno negativne rezultate i to uglavnom kod pacijenata s blažim simptomima. Procjena je da bi lažno negativnih rezultata mogla biti trećina kod osoba s lakšim oboljenjem. Harlan Krumholz, profesor medicine s Yalea, smatra da je taj udio možda i veći. Negativni rezultat je signal da vjerojatno nemate virus, tvrdi on, a “ako je vaš test pozitivan, gotovo je sigurno da imate infekciju” (NYT).

Objašnjava to razlikom u laboratorijskim postupcima, ali i uzimanjem uzoraka. Bris nosa nije u stvarnosti jednostavan kao što to zvuči, ni za pacijente, niti za medicinsko osoblje. “Imate osjećaj da su vam nešto u nos gurnuli sve do očne jabučice”, slikovito opisuje. Zbog toga liječnici preporučuju svojim pacijentima koji imaju simptome da se izoliraju usprkos negativnom testu, sve dok simtomi ne nestanu.

Međutim, sugovornik Correctiva, koji je također ocijenio kao netočnu Köhnleinovu tvrdnju o nepouzdanosti polovice testova, navode da postoji drugi razlog za trećinu lažno negativnih testova. Virus se, naime, nakon nekog vremena ne može detektirati u višim sferama dišnog sustava – u drugom tjednu infekcije moguće ga je pronaći u plućima, ali ne i u grlu, navodi virolog Christian Drosten. On ističe da to nipošto nema veze s kvalitetom testa.

Negativan test ne isključuje zarazu

“Uzimamo bris od pacijenta, nadajući se da će, ukoliko ima infekciju koronavirusom, na brisu ostati dovoljno virusa za PCR test kako bismo ga mogli detektirati. Kako bris treba pokupiti dovoljno virusa da bi djelovao, to je jedan od razloga zašto na koronavirusu PCR test može imati veću lažnu negativnu stopu testa – tj. da smo ga propustili vidjeti, iako netko ima infekciju”, dodatno pojašnjava James Gill.

Zato se u uputstvu za upotrebu jednog PCR testa, objavljeno na stranicama američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) navodi da negativni rezultati ne isključuju infekciju SARS-CoV-2. Ne bi se trebali koristiti kao jedini temelj za liječenje ili druge odluke o tretmanu pacijenata, navodi FDA, preporučujući prikupljanje više uzoraka istog pacijenta. Lažno negativni rezultat može se dogoditi ako se uzorak nestručno prikupi, prevozi ili se nestručno njime rukuje, ali i “ako postoji nedovoljan broj organizama u uzorku“. Ova posljednja opaska je u srazu s tvrdnjama Clausa Köhnleina, koji tvrdi da je “jedna molekula” dovoljna za pozitivan test. Osim toga, upozorava se da lažni negativni i pozitivni rezultati jako ovise o prevalenciji bolesti.

U uputi za pacijente FDA navodi da su šanse za lažno pozitivan test “vrlo male”; dok je “moguće” da on bude lažno negativan. Negativan test ne isključuje zarazu, a o tijeku liječenja odlučuje isključivo doktor, dodaju. U uputama za medicinsko osoblje navode slično.

Broj umrlih

Umanjujući opasnost od Covida-19, doktor Claus Köhnlein je također manipulativno iznio podatak o broju umrlih od gripe u Njemačkoj, kazavši da prema procjeni Robert Koch instituta umire 25.000 ljudi godišnje. U stvarnosti ta brojka varira između nekoliko stotina i 25.100 koliko je procijenjeno za najtežu sezonu gripe u zadnjih deset godina, onu 2017./18. Nakon toga iznosi zaključak:

Kada se testiranje ne bi radilo… ne bi se vidjela nikakva povećana smrtnost

U tjednima nakon intervjua i ovaj je navod demantiran. Najteže pogođene europske zemlje, Italija i Španjolska, zabilježile su povećanje viška smrtnosti nakon razbuktavanja zaraze novim koronavirusom. To je zabilježio Europski monitoring povišene smrtnosti EuroMOMO, kao i državni ured za statistiku Italije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.