Europska komisija želi jedinstveni pristup u praćenju mobilnih aplikacija građana

Sanja Despot

Nekoliko europskih država, uključujući Hrvatsku, razigralo se s razrađivanjem mjera praćenja mobitela u vrijeme zaraze koronavirusom. Kako bi osmislila zajednički europski odgovor, ali i prevenirala kršenje osnovnih ljudskih prava, Europska komisija objavila je u srijedu „Preporuke o zajedničkim alatima Unije za upotrebu tehnologije i podataka radi borbe i izlaska iz krize uzrokovane Covidom-19, s posebnim naglaskom na mobilne aplikacije i upotrebu anonimiziranih podataka o kretanju“.

Fokus preporuka je na dva područja. Prvo je stvaranje zajedničkog europskog pristupa za upotrebu mobilnih aplikacija, koordiniranog na razini Unije, koji će, navode, „omogućiti građanima da poduzmu učinkovite i ciljane mjere socijalnog distanciranja, odnosno služiti za upozorenje i detektiranje kontakata, kako bi se ograničilo širenje zaraze, a uz poštivanje privatnosti i zaštite osobnih podataka”. Drugo je stvaranje zajedničke sheme za upotrebu anonimiziranih agregiranih podataka o kretanju stanovništva preko kojih se, između ostalog, može nadzirati uspješnost vlasti u poduzimanju mjera za socijalno distanciranje.

U sklopu preporuka najavljuje se kako će zajednički europski pristup aktiviranju aplikacija za praćenje Covida-19 biti razrađen u suradnji država članica i Europske komisije do 15. travnja 2020. kada će biti i objavljen, uz Komisijin vodič za poštivanje privatnosti i zaštite podataka. U cijeli će proces biti uključeni i europski supervizori za zaštitu podataka.

Počevši od 8. travnja, države članice bi trebale mjere koje su poduzele učiniti dostupne drugima i Komisiji na procjenu. U roku od tjedan dana, druge države, kao i Komisija, mogu podnijeti svoje opservacije koje se moraju uzeti u obzir.

Komisija stavlja naglasak na zaštitu privatnosti i osobnih podataka

U cijelom procesu razmotrit će se koje bi aplikacije s medicinskog i tehničkog aspekta bile najučinkovitije, a ne isključuje se ni stvaranje zajedničke europske aplikacije. Svakako treba onemogućiti širenje onih koje nisu kompatibilne s europskim pravom, navodi se.

U opsežnom dokumentu se naglašava kako kroz cijeli proces moraju biti poštivana temeljna ljudska prava, s naglaskom na privatnost i zaštitu podataka, prevenciju pretjeranog praćenja i stigmatizacije. Preporučuje se stoga striktno ograničavanje procesuiranja osobnih podataka samo za svrhu borbe protiv Covida-19 te osiguravanje da se osobni podaci neće koristiti za bilo koju drugu svrhu. Također, traži se redovita revizija postoji li još potreba za procesuiranjem osobnih podataka. Svakako se treba osigurati, navodi se, okončanje mjera čim nestane potreba te uništenje prikupljenih osobnih podataka, osim ako etička vijeća i tijela koja se bave zaštitom podataka ne procijene da znanstvena korist i javni interes imaju razmjerno veću težinu nego što je ima zaštita prava, ali i to uz predviđene osigurače.

Navodi se i kako je za korištenje aplikacije potrebna suglasnost građana te da će morati biti jasno određeno u kojem slučaju i s kojom svrhom se ti podaci obrađuju i tko je zadužen za obradu podataka.

Hoće li se mijenjati hrvatski zakon?

Zemlje članice bi do 31. svibnja trebale izvijestiti Komisiju o akcijama koje su poduzele slijedom objavljenih preporuka. O svojim potezima države članice morat će redovito izvještavati sve do kraja pandemije. Komisija će u lipnju, na osnovi tih izvještaja, procijeniti efekte izdanih preporuka te dati daljnje preporuke pojedinim državama članicama.

Hrvatska vlada je, podsjetimo, pokušala kroz hitnu proceduru kroz Sabor provući izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama u kojima je na vrlo širok način bilo predviđeno praćenje lokacije mobitela građana preko mobilnih operatera. Nakon neslaganja opozicije i javnosti, prijedlog zakona je ipak vraćen Vladi da unese eventualne izmjene, prije nego se zakon uputi u drugo čitanje u Sabor. Iz Vlade smo pokušali saznati hoće li sada prijedlog izmjena zakona sačekati, odnosno uvrstiti ove preporuke koje je izdala Europska komisija, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"