Aktualno

Stanje demokracije i građanskih prava, travanj 2020.

Pixabay

Blog u kojem je Faktograf pratio stanje demokracije i građanskih prava tijekom ožujka 2020. godine dostupan je na ovom linku.

Zbog globalne pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, države diljem svijeta ulaze u izvanredno stanje, bilo ono službeno proglašeno ili ne.

Diljem svijeta ukinuta je školska i sveučilišna nastava, zatvorene su granice, uvedene su zabrane kretanja i poslovanja. Politički lideri u jeku pandemije uzimaju si izvanredne ovlasti, kakve bi u mirnodopskim okolnostima bile smatrane neprihvatljivima.

Spašavanje zdravstvenog sustava od kolapsa pred najezdom neizdrživog broja oboljelih od Covida-19, što bi rezultiralo povećanom stopom smrtnosti, zahtijeva izvanredne mjere u suzbijanju pandemije.

Takve mjere mogu biti opravdane kad se koriste u svrhu očuvanja zdravlja građana, ali istovremeno rezultiraju zaobilaženjem demokratskih procedura i normi te ograničavanjem građanskih sloboda.

U javnoj se raspravi već pojavljuju glasovi koji upozoravaju kako nema garancije da će se svi politički lideri i države po završetku pandemijske krize odreći novostečenih izvanrednih ovlasti.

Zadnjih si dana čitav svijet postavlja pitanje kad će početi život nakon korone, kad će se stvari vratiti na “normalno”. Međutim, jednako važno je i pitanje – što će biti normalno nakon korone? Na koji će način globalna pandemija i gospodarska kriza koja će je izgledno slijediti utjecati na društvene odnose i demokratske standarde?

Smatrajući da zbog pandemije koronavirusa ne smijemo izgubiti iz vida ova pitanja, Faktograf će na ovom mjestu voditi live blog čiji je cilj na jednom mjestu evidentirati izvanredne mjere koje potencijalno mogu ugroziti građanska prava i demokraciju. Pratit ćemo primarno situaciju u Hrvatskoj, Europskoj uniji i našoj regiji, ali donosit ćemo i primjere iz ostatka svijeta.

30. travnja

Zagrebački summit koji je trebao biti kruna predsjedanja Hrvatske Europskim vijećem održat će se u formi video konferencije objavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Talijanska vlada odobrila je u četvrtak korištenje mobilne aplikacije za praćenje kontakata zaraženih u borbi protiv koronavirusa. Korištenje aplikacije neće biti obvezno, ali vlasti upozoravaju da će biti učinkovita ako je preuzme najmanje 50 posto populacije. Aplikacija omogućuje zaraženima da o tome obavijeste ljude s kojima su bili u bliskom kontaktu anonimnom porukom. Kako bi se osigurala privatnost, ‘Immuni’ neće koristiti lokacijsku tehnologiju, ali bi trebao pronaći druge mobitele u blizini koristeći Bluetooth koji bi zbog toga stalno trebao biti uključen. Podatke će pohranjivati i obrađivati samo javne i državne institucije. Aplikacija bi trebala biti spremna do sredine svibnja (Hina).

Španjolska je objavila popuštanje mjera ograničenja kretanja. U mjestima s više od 5.000 stanovnika bit će uveden raspored koji će kontrolirati policija na ulicama. Raspored je podijeljen za ljude triju generacija. Stanovnici u dobi između 14 i 70 godina moći će izlaziti od 6 do 10 sati ujutro. Kada se oni vrate doma izlazit će osobe starije od 70 godine od 10 sati ujutro do podneva. Od podneva će izaći djeca do 14 godina starosti sve do 19 sati. Tada će opet izaći umirovljenici do 20 sati. Nakon njihove šetnje opet će biti dopušten izlazak najvećem broju stanovnika u dobi od 14 do 70 godina, sve do 23 sata. Dopušten je izlazak samo jednom u danu. Ovo je druga ublažena mjera nakon što od nedjelje djeca smiju izlaziti na sat vremena u pratnji roditelja. Djeca su bila zatvorena 42 dana tijekom jednog od najstrožih režima u Europi. (N1)

Praznik rada građani Srbije provest će pod policijskim satom, osim umirovljenika koji će 1. svibnja moći izaći iz kuće dva puta po sat vremena 600 metara od kuće (N1).

Zbog povećanja broja zaraženih u BiH je tijekom prvomajskih praznika vraćen policijski sat (N1). Građani BiH koji od danas žele vozilom u Neum moraju na ulazu u mjesto platiti 2,5 odnosno 5 eura za dezinfekciju kotača, ovisno je li riječ o automobilu ili teretnom vozilu (N1).

Elon Musk, čelnik tvornice za proizvodnju električnih automobila Tesla, u srijedu je pozvao na brzo pokretanje američkog gospodarstva te ocijenio da je uvođenje karantene fašistička mjera.  “To je fašistički. To nije demokratski”, poručio je Musk referirajući se na mjere o nenapuštanju doma u SAD-u (Hina).

29. travnja

“Trebalo je kao i u ostalim državama proglasiti izvanredno stanje i onda ga produžavati po potrebi. SDP je u parlamentu propustio na tomu do kraja inzistirati nego je prihvatio ovaj tip patriotskog modela i onda se ponašaju kao u Socijalističkom savezu – svi smo mi jedna stranka itd”, smatra analitičar Žarko Puhovski. Uvjet za raspisivanje izbora i raspuštanje parlamenta je raspuštanje Stožera, smatra.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović objavila je uvodnik u nekoliko europskih medija u kojem upozorava sve vlade država članica Vijeća Europe na važnost poštivanja ljudskih prava i privatnosti u mjerama koje se poduzimaju povodom pandemije COVID-19, poput predloženih mobilnih aplikacija za nadzor (N1).

Europska komisija zasad ne vidi razloga za pokretanje postupka protiv Mađarske zbog novog zakona koji premijeru daje ovlasti da vlada izvršnim uredbama, ali će pozorno pratiti njegovu provedbu, izjavila je u srijedu potpredsjednica EK-a Vera Jourová. O novim mjerama u Mađarskoj pisali smo ovdje.

Slovenija je krenula u mjere popuštanja (Index).

Medicinsko osoblje u Ateni prosvjeduje zbog nedostatka sredstava i loših uvjeta rada (Index).

Krizni štab Kraljeva u Srbiji podržao je peticiju mještana Mataruške Banje koji se protive premještanju pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicu za rehabilitaciju u tom mjestu (N1).

Francuska će biti podijeljena u crvene i zelene zone u tjednima u kojima se ublažavaju mjere. Sve administrativne regije u Francuskoj dobit će status ovisno o tri kriterija: broju novozaraženih u proteklih sedam dana, kapacitetu kreveta na jedinicama intenzivne njege te efikasnosti lokalnog testiranja i praćenja kontakata (Index). 

28. travnja

Praćenje kontakata zaraženih putem mobitela je epidemiološka mjera na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštovanje privatnosti koja će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, izvijestio je u utorak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Božinović je na konferenciji za novinare Stožera istaknuo kako je kod praćenja kontakata koronavirusom zaraženih osoba riječ o epidemiološkoj mjeri koja bi funkcionirala na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštivanje privatnosti i GDPR-a (Opća uredba o zaštiti podataka).

“Takva rješenje ima sedam ili osam država članica EU, dok je 12 država članica najavilo pripremno puštanje u rad takve aplikacije koju svi vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzine širenja zaraze drugog vala koji bi mogao doći na jesen”, pojasnio je. Dodao je da će Njemačka takvu aplikaciju pokrenuti u svibnju, te da će EU ”vjerojatno ići prema zajedničkim rješenjima jer bi s takvim sustavom svi znali sa čime se suočavaju” (N1). O razvoju takvih aplikacija pisali smo ovdje i ovdje.

Zbog odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite od 24. travnja da se nedjeljom zabrani rad trgovinama, SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Peđa Grbin podnosi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu 18. travnja. Grbin osporava članak 10., kojim se definira ovlast Stožera civilne zaštite za donošenje epidemioloških mjera, te članak 18., kojim se ozakonjuju mjere koje je Stožer donosio od 11. ožujka do 18. travnja, kada su zakonske izmjene stupile na snagu (Jutarnji list). O retroaktivnosti izmjena Faktograf je već pisao

Odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite se značajno, možda čak i najjače od osamostaljenja Hrvatske do danas, što uključuje i ratno razdoblje, ograničavaju ustavna prava građana kao što su pravo na slobodno kretanje ili pravo na slobodno poduzetništvo, rekao je Grbin.

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa u Srbiji priopćio je se da se od danas postepeno ublažavaju mjere zaštite stanovništva od koronavirusa (N1).

Aktivisti pokreta „1 od 5 miliona“ okupili su se ispred Skupštine Srbije tražeći ukidanje najavljene „prvomajske“ zabrane kretanja od četvrtka u 18 sati do ponedjeljka u 5 sati ujutro.

Odbačena je kaznena prijava protiv Ane Lalić, novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić.

27. travnja

Zanimljiv doprinos raspravi je li nacionalni stožer koji upravlja svim mjerama stručno ili političko tijelo dao je gostovanjem na N1 potpredsjednik HDZ-a i šef stožera Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Nacionalni stožer je, podsjetimo, proglasio da trgovine neće raditi nedjeljom, iako je takva odluka ranije već dva puta pala na Ustavnom sudu. “Što se tiče zabrane rada nedjeljom, HDZ je davno rekao da je spreman razgovarati i pregovarati. Danas smo u situaciji da je radilo vrlo malo trgovina i manje vremena, sad je prilika da se to produži, proširi, a nedjelja stavi nešto što je neradno“, kazao je Anušić jer je i HDZ svojim „svjetonazorom i habitusom“ tome sklon. Upitan za komentar činjenice da je članica Stožera, prof. Alemka Markotić u kampanji snimila poruku potpore Kolindi Grabar Kitarović, na Kolinda TV-u, Anušić je kazao: “Markotić je dala podršku, da apsolutno. Ali što je bitno? Je li kontrola pandemije otišla u krivom smjeru? Nije. Znači HDZ ima bolje stručnjake od SDP-a“.

“Realno je i ozbiljno da izbori budu na ljeto”, ustvrdio je također. 

Izraelski Visoki sud naložio je da izraelska tajna služba Shin Bet, zadužena za zaštitu domovinske sigurnosti, mora prestati pratiti mobitele građana zaraženih novim koronavirusom dok se ne donese zakon koji će to dopustiti. Zakon bi trebao biti donesen „u roku od najviše nekoliko tjedana”, navodi sud (N1).

Zaražena žena kojoj je naložena izolacija kretala se zajedničkim dvorištem u zagrebačkoj Ulici VII. Kozari put, prešutjevši susjedima da je zaražena. Protiv 61-godišnjakinje će biti podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela “Širenje i prenošenje zaraznih bolesti”, priopćila je policija. Prijeti joj kazna zatvora do dvije godine, a ako je nekoga zarazila i do tri godine (Index).

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković za sutra je sazvala prvu sjednicu Skupštine Srbije tijekom trajanja izvanrednog stanja. Na dnevnom redu su potvrđivanje izvanrednog stanja uvedenog još 15. ožujka i u međuvremenu donesenih privremenih mjera (N1). Podsjetimo, Narodna skupština Srbije raspuštena je još 4. ožujka nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić raspisao izbore za 26. travnja da bi ih ubrzo stopirao zbog izvanrednog stanja, ali rad parlamenta tada nije aktiviran. Građani u nekoliko gradova Srbije odazvali su se akciji inicijative „Ne davimo Beograd“ i u nedjelju uvečer iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem demokracije u Srbiji u vrijeme epidemije. U akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“ udarali su u lonce, zviždali  i puštali muziku sa svojih terasa u 20:05, tijekom policijskog sata koji je trajao čitav vikend (Radio Slobodna Europa).

Slovensko novinarsko društvo (DNS) usprotivilo se najavi smanjenja već odobrenih subvencija za medije u ovoj godini nakon što je Ministarstvo kulture objavilo da će zbog koronakrize isplatiti samo 30 posto od već odobrenih 2,67 milijuna eura (Index).

26. travnja

Direktorica javnog zdravlja Illinoisa Ngozi Ezike objavila je da zdravstvene službe te savezne države dobivaju znatno više poziva zbog trovanja sredstvima za čišćenje otkako je američki predsjednik Donald Trump propitivao može li se covid-19 izliječiti inekcijama dezinficijensa, prenosi CNN. Najmanje 30 stanovnika New Yorka zatražilo je pomoć tamošnjeg centra za toksikologiju nakon što su poslušali savjet američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi se koronavirus možda mogao spriječiti ubrizgavanjem dezinfekcijskih sredstava u ljudsko tijelo. Hitnu telefonsku liniju u saveznoj državi Maryland nazvalo je više građana interesirajući se na koji način konzumirati dezinfekcijska sredstva, pa su iz Maryland Emergency Management Agency poručili da ni pod kojim okolnostima ne unose dezinfekcijska sredstva u svoja tijela.

Srbija je proglasila trodnevni prvomajski policijski sat od 30. travnja do 4. svibnja (N1).

25. travnja

Radnici kockarnica u Las Vegasu protive se otvaranju kockarnica, uz riječi kako njihove obitelji i zajednice kojima pripadaju nisu pokusni kunići za provjeru neodgovornih teorija o javnom zdravstvu i virusu COVID-19. (N1).

Nekoliko stotina zaposlenih u domovima umirovljenika u Sloveniji protestiralo je u petak zbog nedostatka sredstava u borbi protiv epidemije koronavirusa. U Domžalama i još 12 mjesta tijekom 15-minutne obustave rada upozoreno je da domovi za starije nisu pripremljeni za epidemiju i da su prepušteni sami sebi. Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su prosvjedi „politički motivirani“ (N1).

Češka je od ponoći ukinula zabranu putovanja preko granice, iako je prije samo nekoliko dana predsjednik Miloš Zeman tvrdio kako će prekogranična putovanja biti zabranjena do kraja godine. Građani mogu putovati u inozemstvo i na godišnji odmor, no po povratku se moraju testirati na Covid-19 ili otići u dvotjednu karantenu (Večernji list).

“Sramota me je što živim u državi koja je uvela policijski sat bez brige za psihičke posljedice koje će ta represivna mjera ostaviti prvenstveno na mlade”, kaže bosanskohercegovački pisac Faruk Šehić za Novosti.

Lokalne skupštine gradova i općina ne mogu biti zakazivane bez dozvole Republičkog Stožera, jer se krši odredba o okupljanju više od tri osobe, upozorila je Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Dozvolu za zasjedanje mogu dobiti samo ona predstavnička tijela koja će raspravljati o saniranju posljedica epidemije COVID 19.

24. travnja

Nakon što je prije dva dana Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da su zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava, Federalni štab civilne zaštite danas je donio naredbu prema kojoj im  omogućava kretanje tri dana u tjednu u određeno doba dana. Federalni štab donio je danas i naredbu o ukidanju policijskog sata u Federaciji koji je uveden 21. ožujka (Klix.ba).

Od kako je 15. ožujka u Srbiji uvedeno izvanredno stanje, zbog kršenja propisanih mjera prekršajno je kažnjeno 4.895 osoba, a ukupna vrijednost izrečenih kazni je više od 1,8 milijuna eura. (N1).

23. travnja

Hrvatska vlada objavila je plan za postupno popuštanje mjera koje su donosene radi borbe protiv epidemije.

Pandemija novog koronavirusa nije samo javnozdravstveni problem, to je i ekonomska i socijalna kriza koja prerasta u krizu ljudskih prava, poručio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, naglašavajući kako kriza ima neproporcionalne efekte na pojedine zajednice, a došlo je i do porasta govora mržnje te napada na ranjive skupine.

Ova bi kriza mogla poslužiti kao izgovor za uvođenje represivnih mjera za svrhe koje nemaju nikakve veze s pandemijom. To je neprihvatljivo, upozorava Guterres te naglašava: “Najbolji odgovor je onaj koji je razmjeran neposrednoj opasnosti, dok u isto vrijeme štiti ljudska prava i vladavinu zakona”. Smatra kako sada “više nego ikada, vlade moraju biti transparentne, osjetljive i odgovorne”, pri čemu su civilno društvo i sloboda medija od odlučujuće važnosti. Sve izvanredne mjere, uključujući proglašenje izvanrednog stanja, moraju biti zakonite, razmjerne, nužne i nediskriminacijske te imati preciziran fokus i trajanje, a kako bi se zaštitilo javno zdravlje. U svakom trenutku treba imati na pameti da prijetnju predstavlja virus, a ne ljudi.

Slovenska policija imat će pristup podacima o osobama u samoizolaciji zbog koronavirusa koje vodi nacionalni Institut za javno zdravlje, odlučila je u srijedu vlada u Ljubljani. Dio pravnih stručnjaka i opozicija smatraju da kontrola mora ostati u nadležnosti zdravstvenih vlasti, upozoravaju na zaštitu privatnosti i najavljuju obraćanje Ustavnom sudu (Index).

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je uredbu o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenim prostorima gdje se skuplja više ljudi poput trgovina, zdravstvenih ustanova i u javnom prijevozu, a na otvorenom na tržnicama i mjestima gdje nije moguće osigurati fizičku distancu od 2 metra.

Građani Mađarske i Srbije od danas mogu prelaziti granicu između te dvije države na tri granična prijelaza, ako rade u susjednoj zemlji ili obrađuju zemlju s druge strane granice, objavio je na svom facebook profilu Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova Mađarske.

22. travnja

Human Rights Watch je pozvao grčku vladu da odmah poduzme mjere u prenapučenim migrantskim kampovima na otocima u Egejskome moru. “Dok grčka vlada radi na zaustavljanju širenja virusa, snimke prljavštine u kampovima za prihvat i registraciju na Lesbosu, Hiosu, Samosu, Kosu i Lerosu pokazuju da se ne poštuju ni osnovni kriteriji zaštite od Covida-19”, kazala je analitičarka HRW-a Belkis Wille. Oko 35.000 migranata i tražitelja azila živi u neljudskim uvjetima u tim kampovima gdje boravi šest puta više ljudi nego što je njihov kapacitet, navodi američka nevladina organizacija. HRW poziva grčke vlasti da “odmah identificiraju” one najosjetljivije i da “poduzmu mjere zaštite od covida-19 kako bi se spriječila javnozdravstvena kriza”.

Vlasti kažu da zasad u kampovima nije otkriven nijedan slučaj zaraze koronavirusom a u kontinentalnoj Grčkoj dva kampa su u travnju stavljena u karantenu pošto su tražitelji azila koji su ondje boravili bili pozitivni na covid-19.

Ministar za migracije i azil Notis Mitarachi rekao je da je od siječnja 5,3 posto migranata koji žive u kampovima na otocima premješteno u kontinentalnu Grčku i ti se premještaji nastavljaju (N1).

Europski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mjere Republici Srbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovječnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima koji žive u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu, objavila je Inicijativa A11. Udruga za ekonomska i socijalna prava podnijela je zahtjev Sudu u Strasbourgu zbog izostanka podrške Vlade Srbije najugroženijima u borbi protiv koronavirusa.

Ustavni sud BiH donio je odluku da je naredba Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina kršenje prava na slobodu kretanja. Naloženo je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom štabu Civilne zaštite da, u roku od pet dana usklade naredbu s Ustavom  BiH i člankom 2. Protokola 4 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (Radio Slobodna Europa).

Mještani Srednje Špionice kod Srebrenika u Tuzlanskom kantonu u Bosni i Hercegovini podnijeli su kaznenu prijavu protiv Kriznog štaba Srebrenika tvrdeći da su bili u nezakonitoj karanteni. U prijavi koju je potpisalo 10 mještana navodi se da su stanovnici Srednje Špionice, njih više od 400, od proglašenja karantene u ožujku bili uskraćeni za informacije epidemiologa i da nisu dobili upute o postupanju te da Krizni stožer Srebrenika nije bio ovlašten za stavljanje u izolaciju čime su mještanima povrijeđena ljudska prava zajamčena Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima (N1). 

21. travnja

Narednih deset godina će bez svake sumnje biti “odlučujuće desetljeće” za slobodu medija, upozorili su Reporteri bez granica (RSF) predstavljajući godišnje izvješće o slobodi medija u svijetu za 2020. Među krize koje ugrožavaju budućnost novinarstva naveli su geopolitičku krizu, tehnološku krizu, krizu demokracije, krizu povjerenja i ekonomsku krizu.

Epidemija Covida-19 prilika je za najlošije rangirane države da nametnu mjere koje bi u normalnim vremenima bilo nemoguće nametnuti, upozoravaju.To je, navode, slučaj s Kinom, Iranom, ali i s Mađarskom u kojoj je premijer izglasao “koronavirus” zakon s kaznama do pet godina zatvora za širenje lažnih vijesti.

U globalnom indeksu za 2020., na kojem se radilo prije izbijanja pandemije, Hrvatska je zauzela 59. mjesto (od 180), čime se popravila za pet mjesta naspram lanjskog 64. Na globalnoj je karti, zajedno sa zemljama jugoistočne i južne Europe, Mađarskom, Poljskom, Rumunjskom, Ukrajinom i Moldavijom svrstana u “problematične” države. Za utjehu, to je srednja kategorija ispred “teške” i “vrlo ozbiljne” situacije. Vodeće zemlje po slobodi medija su Norveška, Finska i Danska, a na začelju su Eritreja, Turkmenistan i Sjeverna Koreja.

U osvrtu na Hrvatsku, RFS ističe da su novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine često izloženi maltretiranju, navodi se i da je kleveta kazneno djelo te da je vrijeđanje “Republike, njezinog znakovlja, himne ili zastave” kažnjivo do tri godine zatvora. Nastavlja se i miješanje vlade u rad javne televizije, a uprava HRT-a sudski goni vlastite zaposlenike te je otišla tako daleko da je podigla tužbu protiv HND-a. Fizički napadi i kibernetičko nasilje su i dalje jedni od glavnih problema za hrvatske novinare, bez ijedne reakcije vlasti, zaključuje RFS.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ponovno su od Vlade zatražili usvajanje hitnih mjera za spas novinarstva.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da će izvršnom odredbom privremeno obustaviti svu imigraciju u SAD zbog pandemije koronavirusa i zaštite radnih mjesta. Mjerom koju je republikanski predsjednik objavio putem Twittera učinkovito se postiže jedan od njegovih dugoročnih političkih ciljeva – ograničenje imigracije, a u tu svrhu sad koristi zdravstvenu i gospodarsku krizu koje su zbog pandemije pogodile zemlju (Telegram).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da svako ublažavanje mjera karantene protiv širenja novoga koronavirusa mora biti postupno, jer budu li ograničenja prebrzo ublažena, zaraza će izbiti ponovno. Iz WHO-a upozoravaju kako će se naš način života promijeniti sve dok ne bude pronađeno cjepivo ili djelotvorni lijek (HRT).

Vlada Srbije donijela je odluke o ublažavanju nekih mjera. Građani stariji od 65 godina moći će utorkom, petkom i nedjeljom izlaziti na pola sata najviše 600 metara od svojih domova u periodu od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a ne samo jednom tjedno kao do sada. Ponovno se otvaraju tržnice, dozvoljava se rad nekim obrtnicima i trgovinama, autoškolama kao i obavljanje građevinskih radova, ali i dalje neće raditi objekti u kojima se okuplja veliiki broj ljudi kao i uslužne djelatnosti. Ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da će Vojska Srbije, unatoč ublažavanju mjera, nastaviti osiguravati granične prijelaze, najvažnije zdravstvene objekte, migrantske kampove i ustanove socijalne zaštite. 

20. travnja

Na temelju prijedloga zaprimljenih od strane županijskih stožera, Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta za više županija. Ona omogućuje neometano kretanje unutar pojedinih županija koje su to zatražile te kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije bez propusnica.

Informatički sustav COVID-19 namijenjen obradi osobnih podataka građana Srbije u vezi s pandemijom, bio je osam dana (od 9. do 17. travnja) izložen neovlaštenom pristupu na web stranici do koje se moglo doći preko pretraživača Google, priopćili su iz SHARE fondacije koja se bavi unapređenjem ljudskih prava i sloboda na internetu. Riječ je o sustavu kojeg zdravstvene institucije u Srbiji koriste za evidenciju testiranih, izliječenih i umrlih osoba, onih koji su na liječenju ili imaju mjeru samoizolacije ili su smješteni u privremene bolnice. Nakon upozorenja iz Fondacije, nadležna tijela onemogućila su javni pristup podacima (N1).

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu (N1). Do izjave predsjednika dolazi u vrijeme kada hrvatska i češka vlada pregovaraju o mogućnosti dolaska čeških turista na Jadran ovog ljeta.

19. travnja

“Europska pučka stranka je obitelj kršćanskih demokratskih stranaka, Fidesz trenutno ima zamrznuti status, u EU smo trenutno posrednik i jedinstvo nam je u interesu. Ne možemo upirati prstom u određenu zemlju”, rekao je Goran Grlić Radman, ministar vanjskih poslova, komentirajući na N1 stanje demokracije u Mađarskoj. Demokracija je stvar percepcije i u različitim zemljama postoje različiti pristupi, smatra Grlić Radman.

Za razliku od Hrvatske i HDZ-a koji o tome, kako je ustvrdio ministar, nije raspravljao, brojne članice EU-a te demokršćanske stranke iz EPP-a digle su glas protiv novog zakona o borbi protiv koronavirusa koji je donijet u Mađarskoj. Čelnik EPP- a Donald Tusk u intervjuu za njemački Der Spiegel najavio je da će ta politička grupacija do kraja godine iz svojih redova izbaciti stranku Fidesz. Mađarski izvanredni zakon možda nije sporan s pravnog gledišta, no „nema nikakve veze s duhom demokracije“, kazao je Tusk (N1).

18. travnja

Nacionalni stožer najavio je produljenje restriktivnih mjera u Hrvatskoj na sljedeća dva tjedna.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i glavni čovjek nacionalnog stožera kazao je za televiziju N1 kako se o izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama razmišljalo na samom početku krize, kada se nije znalo koliko je naših građana boravilo u zarazom pogođenim zemljama poput Italije i Austrije. Taj je prijedlog, podsjetimo, sadržavao mogućnost širokog praćenja lokacija mobitela građana. U ovom se intervjuu Božinović pozitivno očitovao o novim preporukama Europske komisije u kojima se razrađuju modeli aplikacija koje bi trebale pomoći boljem detektiranju kontakata, ali uz strogu zaštitu privatnosti.

“Ja mislim da je taj novi prijedlog Europske komisije dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa tom pitanju, pogotovo kad dođemo u fazu – a nadamo se da će to biti što prije – da se Europa opet unutar sebe otvori, što bi bile dobre vijesti i za gospodarstvo, da onda imamo nekakve instrumente i modele, uključujući i informatičke, koji će biti jedinstveni i po kojima ćemo se moći ponašati unutar EU”, kazao je Božinović. To bi moglo značiti da predložene izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama neće u prvobitnom obliku doći na drugo čitanje u Sabor.

Božinović je najavio kako će od ponoći biti moguće kretanje unutar županija bez propusnica.

Ministar je kazao i kako se za sada ne razmišlja o vremenu održavanja izbora jer su svi napori upereni u borbu protiv širenja zaraze te razmatranje povratka ekonomskih aktivnosti i organizacije života.

Ukinuta je karantena za Murter i Betinu (N1). 

17. travnja

Zašto je militaristički diskurs u borbi protiv koronavirusa kontraproduktivan pročitajte na sljedećoj poveznici

Države članice EU-a, uz potporu Komisije, donijele su paket instrumenata EU-a za primjenu mobilnih aplikacija za učinkovito praćenje kontakata, priopćila je Europska komisija.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Beton izjavio je: “Aplikacije za praćenje kontakata mogu biti korisne kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, posebno u okviru izlaznih strategija država članica. Međutim, preduvjet za primjenu tih aplikacija i procjenu koliko su korisne je iznimno snažna zaštita privatnosti korisnika. Iako bismo trebali biti inovativni i na najbolji način iskoristiti tehnologiju u borbi protiv pandemije, nećemo ugroziti naše vrijednosti i zahtjeve u pogledu privatnosti”. Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides kazala je kako će digitalni alati biti ključni za zaštitu građana dok postupno uklanjamo karantenske mjere. Mobilne aplikacije mogu nas upozoriti ako postoji opasnost od zaraze i pomoći zdravstvenim tijelima s praćenjem kontakata. Aplikacije moraju biti na dobrovoljnoj osnovi, sadržavati tehnologije za zaštitu privatnosti i anonimiziranje podataka, interoperabilne, dostupne, kibersigurne i usklađene s prihvaćenim znanstvenim smjernicama. Paket instrumenata popraćen je smjernicama o zaštiti podataka za mobilne aplikacije. Preporuke Europske komisije koje suzbijanju zaraze pristupaju uz zaštitu privatnosti u suprotnosti su s prijedlogom kojeg je hrvatska vlada uputila u Sabor, a koji je predviđao široko praćenje mobitela svih građana pa je upitno hoće li i kada taj prijedlog doći u Sabor na drugo čitanje.

S 80 glasova za, 21 suzdržanih i 16 protiv izglasane su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se među zarazne bolesti na koje se odnosi ovaj zakon uvrštava i Covid-19 uzrokovan virusom SARS-CoV-2, preciziraju se pojedine mjere zaštite poput samoizolacije, postrožuju kazne, briše mogućnost novčane naknade kad je epidemija proglašena u cijeloj zemlji, ali propisuje i drugačija struktura upravljanja krizom. U članak 10. zakona uvršten je Stožer civilne zaštite RH kao onaj tko može donositi odluke u suradnji s Ministarstvom zdravstva i HZJZ-om, a pod neposrednim nadzorom Vlade. Ovim će se izmjenama retroaktivno ozakoniti dosadašnje odluke nacionalnog stožera.

Zakon je donesen natpolovičnom većinom svih zastupnika. Interpretacije dijelova oporbe (Živi zid) da je za izglasavanje ovih izmjena bila potrebna dvotrećinska većina netočne su jer je riječ o izmjenama kojima se prava ne ograničavaju dodatno, već se samo preciziraju pojedine odredbe, a izvorno je zakon 2007. donesen dvotrećinskom većinom.

U Srbiji u petak počinje “uskršnji” policijski sat, rekordan po dužini trajanja. Zabrana kretanja trajat će 84 sata, od petka u 17 sati do utorka u 5 sati ujutro (Vreme). „Uskršnji“ policijski sat uveden je i u Sjevernoj Makedoniji, od petka u 16 sati do utorka u 5 ujutro. U međuvremenu, predsjednik Stevo Pendarovski najavio je produljenje izvanrednog stanja u zemlji za još 30 dana.

Djelomična zabrana kretanja za pravoslavni Uskrs uvedena je i u Republici Srpskoj. Tamošnji Štab za izvanredne situacije naredio je da policijski sat traje od petka u 15 sati do subote u 5 ujutro te od subote u 15 sati do ponedjeljka u 5 ujutro.

Slovenski Ustavni sud u petak je naložio slovenskoj vladi da svakih sedam dana mora provjeriti utemeljenost restriktivne mjere ograničavanja kretanja izvan matične općine te o tome izvijestiti javnost (N1).

16. travnja

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović demantirala je medijske napise po kojima je zbog koronakrize i potresa u Zagrebu trajno odustala od ureda koji je zatražila od države. 

“Ne znam tko i zašto plasira takve priče. Mislite li da u uvjetima epidemije treba uopće razgovarati o tome”, kazala je za Večernji list. Ističe kako trenutno radi od kuće, kao i mnogi drugi, i nema potrebe za posebnim uredom. No, mnogi je, kaže, ovih dana pokušavaju kontaktirati, a država ispada neozbiljna kada ona kontakte kao bivša predsjednica održava putem privatnog maila. Zgrada u Visokoj ulici je teško oštećena u potresu pa treba, kaže bivša predsjednica, razmisliti o nekom drugom rješenju.

Par sati kasnije bivša predsjednica je demantirala sama sebe i ustvrdila da ipak odustaje od ureda (N1).

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Kongresu prekidom zasjedanja, nezadovoljan blokadom imenovanja sudaca i dužnosnika.

“Ako Zastupnički dom ne pristane na prekid zasjedanja, iskoristit ću svoje ustavne ovlasti i sam prekinuti zasjedanje oba doma”, kazao je Trump. Kongresmeni nisu u Washingtonu još od ožujka zbog preporuka vladinih dužnosnika i zdravstvenih stručnjaka Amerikancima da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Kao što je i uobičajeno u takvom slučaju, Zastupnički dom i Senat nastavljaju s redovnim ‘pro-forma’ kratkim sjednicama koje katkada traju kraće od jedne minute. Sve dok se takve sjednice održavaju, predsjednik po zakonu ne može imenovati dužnosnike ako ih prethodno ne odobri Senat.

Predsjednik može prekinuti zasjedanje Kongresa samo ako dva doma ne mogu postići formalni dogovor o prekidu. Nijedan predsjednik nije do sada koristio te ovlasti. Predsjednik tvrdi da su imenovanja koja traži važna za suzbijanje pandemije, ali nije objasnio zašto (Telegram).

Restriktivne mjere u Velikoj Britaniji ostaju na snazi još najmanje tri tjedna (N1).

Nijemci imaju pravo održavati političke prosvjede ako se drže pravila fizičke distance u svrhu zaustavljanja širenja koronavirusa, odlučio je njemački Ustavni sud u četvrtak. Ustavni sud rekao je da  zabrinutost za zdravlje povezana s pandemijom koronavirusa nije osnova za opću zabranu prosvjeda (Večernji list).

Pljuvanje u javnosti u Indiji kažnjavat će se novčano i zatvorom do jedne godine. Pljuvanje na ulici raširen je problem u državi s 1,3 milijarde stanovnika i ometa napore za suzbijanje širenja bolesti (HRT).

U Crnoj Gori do 30. travnja ostaje na snazi 12 mjera, među kojima, zabrana izlaska iz stana od ponedjeljka do petka od 19 sati, subotom od 13 i nedjeljom od 11 do 5 sati idućeg dana, zabrana okupljanja u objektima stanovanja osobama koja nisu članovi domaćinstva kao i zabrana rada ugostiteljskih objekata i ulaska stranaca u Crnu Goru (Vijesti).

Pjevačica Severina Kojić prekršila je policijski sat u Srbiji te joj je, prema pisanju srpskih medija, izrečena kazna u iznosu od 50.000 dinara koju je odmah pristala platiti (Večernji list)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o ograničenju kretanja i boravka stranaca u BiH kojom se strancima bez važećih osobnih dokumenta, ilegalnim migrantima, ali i tražiteljima azila, zabranjuje kretanje i boravak izvan centara u kojima su smješteni (Oslobođenje).

15. travnja

“Danas sam naredio obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa”, rekao je američki predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Istaknuo je i kako je blizu dovršetka plana za zaustavljanje koronavirusa i ponovno otvaranje američkog gospodarstva u nekim dijelovima zemlje koji bi vjerojatno trebali biti spremni prije 1. svibnja (N1).

 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upozorio je zemlje Zapadnog Balkana da se situacija nastala oko pandemije koronavirusa ne može koristiti za nepoštivanje vladavine prava. “Kada je u pitanju ova regija, želimo poslati jasnu političku poruku. Pozivamo ih da poštuju vladavinu zakona i osnovne principe slobode i demokracije”, poručio je Michel. 

14. travnja

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti trebaju se donijeti natpolovičnom većinom zastupnika, a ako na glasanje dođu izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama za njih se, zbog značajnih ograničavanja prava građana, treba osigurati dvotrećinska većina – smatra odvjetnica Vesna Alaburić (Telegram). 

Splitska policija potvrdila je da provodi kriminalističko istraživanje zbog osnivanja grupe na društvenoj mreži u kojoj se poziva na linč novinarke Dalmatinskog portala koja je na Uskrs lakše ozlijeđena i razbijen joj je mobitel dok je pratila nedozvoljeno okupljanje ispred crkve na Sirobuji. Osim novinarke, članovi grupe su se okomili i na premijera, kao i na članove Nacionalnog stožera civilne zaštite. (N1

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi kako upravo on kao predsjednik, a ne guverneri pojedinih država, ima pravo odlučivati kada će se ponovo pokrenuti ekonomija, iako pravni stručnjaci tvrde da nije u pravu.

Turska je usvojila zakon kojim će osloboditi desetke tisuća zatvorenika iz prenapučenih zatvora kako bi se spriječilo širenje koronavirusa među zatočenicima. Odluka se ne odnosi i na političke zatvorenike.

Kosovsko ministarstva zdravstva donijelo je strože mjere zbog epidemije koronavirusa. Od srijede 15. travnja građani stariji od 16 godina moći će izlaziti samo na sat i pol vremena od 7 do 22.30 raspoređeni u sedam grupa po JMBG-u uz obavezno nošenje maski. Zabranjeno je kretanje vozila. Kazne su od 500 do 8.000 eura. (Radio Slobodna Europa).

Prosvjednici protiv novog zakona kojim se brani pristup pobačaju u Poljskoj izišli su u utorak na ulice Varšave, no umjesto uobičajenog prosvjeda, demonstrirali su u svojim automobilima kako bi spriječili širenje zaraze koronavirusom. (N1)

Francuska je produžila stroge mjere ograničavanja kretanja do 11. svibnja, dok su neke druge zemlje krenule prema relaksaciji mjera. Tisuće dućana otvorilo se u utorak u Austriji, slične mjere počinju provoditi i Španjolska i djelomično Italija, a mjere popuštanja najavljuju i Danska, Island i Poljska.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da u Europi postoji miješana slika jer broj novih slučajeva covida-19 pada u nekim njezinim dijelovima, uključivo Italiji i Španjolskoj, ali da broj i dalje raste u Britaniji i Turskoj. “Ukupno gledano, 90 posto slučajeva dolazi iz Europe i SAD-a. Dakle, sigurno još nismo došli do vrhunca” pandemije, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na brifingu u Ženevi. (Index)

13. travnja

Ministar Davor Božinović na redovitoj konferenciji stožera izvijestio je da je protiv tri osobe podnesena kaznena prijava zbog fizičkog napada na novinarku Živanu Šušak Živković s Dalmatinskog portala te prema drugim novinarima i snimateljima koji su se na Uskrs okupili na misi u splitskoj Sirobuji, usprkos tome što je već ranije zbog održavanja misa prekršajno prijavljen župnik Josip Delaš. Uz kaznene prijave, Božinović je rekao da je bilo i prekršajnih prijava.

Novinarki Šušak Živković crkvenim vratima prikliještena je ruka, zbog čega je morala zatražiti liječničku pomoć. Nedugo potom, ispred crkve je napadnuta snimateljica N1 Ivana Sivro. Na snimci se jasno vidi muškarac koji se vozilom zalijeće, usporava i rukom udara u kameru. Župnik sirobujske crkve Josip Delaš i sam je prije toga vrijeđao novinare, a i okupljena masa novinarkama je dobacivala grube uvrede.

 „Kada smo dobili informaciju da je došlo do napada na novinarku službenici su vrlo brzo stigli i identificirali sve tri osobe koje su sudjelovale u napadima, uhitili smo ih, proveli kriminalističko istraživanje i podnijeli kaznenu prijavu po prvi put u ovoj policijskoj upravi prema izmijenjenim odredbama Kaznenog zakona”, izvijestio je u ponedjeljak  zamjenik načelnika PU Splitsko-dalmatinske Marko Srdarević. 

Za naknadno okupljanje u znak podrške župniku, na kojem su isticane uvredljive parole i šal s natpisom „Za dom spremni“, kazao je da se protiv pet ljudi provodi kriminalističko istraživanje, a o identificiranim osobama izvijestit će i Državni inspektorat.

Najavljeno je 24- satno dežuranje policije kod te crkve.

11. travnja

Talijanska vlada produljila je do 3. svibnja izvanredne mjere uvedene prije mjesec dana radi sprječavanja širenja koronavirusa. (N1)

Hrvatska jedina u regiji nije nametnula stroge mjere kretanja. Više možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Vlada Srbije objavila je da će se od danas redovite konferencije za novinare Kriznog štaba odvijati bez novinara koji će svoja pitanja moći ranije poslati mailom. Direktan prijenos konferencija mogu raditi samo Radio-televizija Srbije i Tanjug (N1). 

U Republici Srpskoj od petka je obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica. Na prijedlog Ministarstva zdravlja RS-a Štab za izvanredne situacije donio je i zabranu okupljanja više od tri osobe na javnom mjestu uz obavezan razmak od 2 metra. Nepoštivanje tih odluka bit će kažnjivo po Zakonu o javnom redu i miru. 

10. travnja

Vlada je predložila izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u kojem će se precizirati pojedine odredbe kako bi bile prikladnije ovom trenutku, ali i kako bi se izbjegle moguće buduće odštete zbog dosadašnjih ograničenja koje je propisivao Nacionalni stožer. Vlada želi da Sabor naknadno ipak potvrdi mjere koje je u međuvremenu donio Nacionalni stožer (Novi list).

Ministar kulture Novog Južnog Walesa Don Harwin u petak je podnio ostavku nakon što su ga novinari fotografirali kako živi u vikendici umjesto da ostane u svome gradskom stanu, čime je prekršio zakon o karanteni. U petak ujutro, policija je kaznila Harwina s 1000 dolara za kršenje javnog zdravstvenog reda. Premijer Scott Morrison apelirao je na sve Australce da ostanu kod kuće i ne putuju u svoje vikendice, kako bi se zaustavilo širenje Covida-19 (N1).

Stariji muškarac ušao je u poštu u Zaprešiću i lagao da ima koronavirus. Intervenirala je policija i utvrdila da je lagao iz revolta što mu mirovina nije dostavljena na kućnu adresu. S obzirom da je uznemirio zaposlenike pošte i građane, procijenjeno je da je počinio prekršaj iz čl.16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te će protiv njega biti podnijet optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu (Index).

Ruski državni tužitelj najavio je da će ograničiti širenje “lažnih vijesti” o mjerama koje Rusija poduzima za suzbijanje epidemije novog koronavirusa (Reuters).

9. travnja

Europski parlament je dio svoje zgrade u Bruxellesu prepustio lokalnim vlastima za smještaj beskućnika i najranjivijih kategorija stanovništva, a kuhinje parlamenta će za njih i zdravstvene radnike dnevno pripremati više od tisuću obroka.

Dio sjedišta EP-a u Strasbourgu stavljen je na raspolaganje lokalnim francuskim vlastima za centar za testiranje na koronavirus, a dio svog voznog parka parlament je stavio na raspolaganje za prijevoz medicinskog osoblja. Regija Alzas, u kojoj se nalazi Strasbourg, uz regiju Ile de France oko Pariza najteže je pogođena Covidom-19. U široj regiji istočne Francuske zabilježena je gotova četvrtina svih smrtnih slučajeva od Covida-19 među hospitaliziranim pacijentima u toj zemlji.

Europski parlament, kako se očekuje, glavninu sjednica će održavati online.

Europska komisija je u srijedu pozvala zemlje članice da produže ograničenja za ulazak u EU iz trećih zemalja za sva manje bitna putovanja do 15. svibnja kako bi se suzbila mogućnost širenja pandemije koronavirusa.

U Crnoj Gori je određeno da se na javnim površinama može zadržavati samo jedna osoba, a ne dvije kao do sada, zabranjen je boravak na plažama, a nije dozvoljen ni izlazak iz kuća i stanova nedjeljom od 11 sati do ponedjeljka u 5 ujutro (Vijesti), a ne od 13 sati kao što je prije bilo određeno.

Bolivija je donijela zakon kojim kriminalizira dezinformacije tijekom korona krize. Osobama koje država proglasi širiteljima dezinformacija tijekom pandemije prijeti do 10 godina zatvora, a strahuje se da bi ova mjera mogla rezultirati ograničenjem prava na slobodu govora i progonom onih koji opravdano kritiziraju vlast (CPJ).

8. travnja

Zagrebački summit, koji je trebao biti kruna predsjedanja RH Vijećem EU je odgođen. Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, za summit koje se trebao održati 7. svibnja u Zagrebu, u dogovoru s predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom, pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, ukoliko to bude dozvoljavala situacija u svezi virusa COVID-19. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložit će se održavanje sastanka video-vezom (do završetka Hrvatskog predsjedništva). Do 15. svibnja odgođeni su i svi neformalni sastanci i konferencije koji su se trebali održati u Hrvatskoj. 

U Srbiji je produžen policijski sat vikendom – od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 sati ujutro. Do sada je policijski sat vikendom bio od subote u 13 sati. Umirovljenici će moći u kupovinu petkom od 4 do 7 sati ujutro, a ne više subotom u isto vrijeme, ali vlasnici kućnih ljubimaca će moći i dalje svoje ljubimce izvoditi od 23 sata do 1 sat iza ponoći te nedjeljom od 8 do 10 sati ujutro (Radio Slobodna Europa). . 

Službenik IT sektora Doma zdravlja Podgorica uhićen je u utorak navečer pod sumnjom neovlaštenog korištenja osobnih podataka oboljelih od koronavirusa. Spisak s više od 60 imena oboljelih pojavio se prošlog tjedna na društvenim mrežama, a u dokumentu koji je kružio internetom su i matični brojevi i godine rođenja bolesnika (Vijesti). 

7. travnja

Umjesto izglasavanja po hitnom postupku, što je bila prva namjera, Sabor je prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima bi se u borbi protiv virusa ozakonilo praćenje mobitela – poslao u drugo čitanje.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić novinarima je kao razlog naveo kako su kroz raspravu i sami vidjeli određene nedoumice vezane za provedbu zakona. Dodao je kako će sve amandmane i sugestije oporbe dostaviti Vladi i tražiti da se ona o tome očituje. „Hoće li Vlada uputiti i u kom trenutku zakon nemam podatak, ali vodit će se računa o svim mogućim aktivnostima koje se tim zakonom reguliraju. Hoće li se odnositi samo na građane koji su u samoizolaciji i u kojoj mjeri, to ćemo vidjeti ako i kada dođe u drugo čitanje”, kazao je Bačić. Prvi prijedlog zakona, podsjetimo, bio je preopćenito napisan i odnosio se na sve građane.

Premijer Andrej Plenković danas je ustvrdio kako će se zakon odnositi „samo na Covid, samo na kontekst samoizolacije i na činjenicu da moramo biti disciplinirani i to je cijeli smisao“.

Plenković je ispravno ustvrdio kako su se takvim mjerama priklonile i neke druge države. U Poljskoj svi oni koji moraju biti u izolaciji obavezni su instalirati aplikaciju koja pokazuje njihove točne lokacije. Osnovni je problem što će vlada zadržati tako skupljene podatke (koji bi se trebali primjenjivati za vrijeme od otprilike 14 dana izolacije) u razdoblju od šest godina. (Politico) Irska, Velika Britanija, Francuska i Španjolska također razrađuju svoje modele aplikacija, a slične modele primjenjuju već Rumunjska i Slovačka.

Poljska vlada uspjela je progurati zakon koji joj omogućuje da u svibnju održi predsjedničke izbore preko pošte koja će glasačima dostaviti izborne listiće. Opozicija ukazuje kako uopće nemaju mogućnost izborne promidžbe za razliku od aktualnog predsjednika Andrzeja Dude koji je stalno u medijima (Politico).

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH donio je odluku da se sjednice u izvanrednim okolnostima mogu održavati online. I Dom naroda Parlamenta Federacije BiH trebao bi donijeti sličnu izmjenu poslovnika na sjednici 8. travnja, tako da će oba doma moći nesmetano donositi zakone tijekom epidemije koronavirusa (Klix. ba).

Policija je podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo širenje i prenošenje zaraznih bolesti protiv jedne ženske osobe stare 33 godine, koja je napuštala svoje mjesto stanovanja, iako je bila zaražena, izvijestio je načelnik zagrebačke policije Marko Rašić. “Kazna za to je do dvije godine zatvora”, dodao je načelnik PU zagrebačke Rašić.

6. travnja

Austrija je u ponedjeljak objavila da će nakon uskrsnog vikenda krenuti s ublažavanjem strogih mjera uvedenih u cilju obuzdavanja epidemije koronavirusa. Prema riječima premijera Sebastiana Kurza, manji dućani te prodavaonice s građevinskim i vrtnim materijalima i opremom će od 14. travnja ponovo biti otvorene, uz pridržavanje strogih higijenskih standarda. Potom će od 1. svibnja moći ponovo raditi sve prodavaonice, trgovački centri i frizeri, dok će hoteli i restorani ostati zatvoreni najmanje do sredine svibnja. Ograničenje kretanja ostaje na snazi do kraja travnja, a škole će ostati zatvorene do sredine svibnja. (Tportal)

Pakistanska policija palicama je rastjerala prosvjed liječnika i zdravstvenih radnika zbog nestašice zaštitne opreme u jeku borbe protiv širenja koronavirusa. Novinari Reutersa u jugozapadnom gradu Quetti svjedočili su prosvjedu stotina zaposlenika bolnica koji su uzvikivali svoje zahtjeve. Prosvjednici tvrde kako vlada nije ispunila obećanje o slanju zaštitne opreme. (N1) Policija naoružana puškama i palicama privela je dio njih.

Ljutiti građani uništili su tek sagrađeni centar za liječenje covida-19 u Abidžanu, gospodarskoj metropoli Obale Bjelokosti, bojeći se širenja zaraze na njihovu četvrt. (Index)

Proglašena je karantena u izbjegličkim kapovima u Grčkoj i Malti, javlja Reuters [1, 2]. Izbjeglice i migranti posebno su ugroženi pandemijom Covida-19 zbog neadekvatnih higijenskih i životnih uvjeta u kampovima.

Izostanak europske solidarnosti u suočavanju s korona krizom gura Italiju prema izlasku iz Europske unije, piše Financial Times. Prema zadnjim anketnim istraživanjima, čak 67 posto Talijana doživljava članstvo u EU nepovoljnim za Italiju.

5. travnja

Brett E. Crozier, zapovjednik američkog nosača aviona Theodore Roossevelt smijenjen je nakon što je njegovo pismo nadređenima u kojem traži pomoć zbog širenja zaraze korona virusa među posadom dospjelo u javnost. U nedjelju je objavljeno kako je i sam zaražen, jednako kao i 155 vojnika koji se nalaze na nosaču, s time da nisu svi testirani. Nitko s nosača još nije hospitaliziran.

 

Misija OESS-a na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog javne objave imena osoba kojima je određena karantena te pozvala na hitno uklanjanje tih podataka. Misija upozorava da su neki portali na Kosovu objavili popise s imenima, datumima rođenja i nazivima općina desetaka osoba kojima su lokalne vlasti odredile karantenu. U priopćenju se podsjeća da samo nadležne institucije smiju otkriti takve podatke, ali i to samo u određenim okolnostima jasno propisanim zakonom. Udruženje novinara Srbije (UNS) i njihov ogranak na Kosovu traži da portal Gazeta Sinjali hitno ukloni spisak s imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet općina s područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se liječe od koronavirusa.

Zbog kršenja mjere samoizolacije po povratku iz inozemstva, u Srbiji je u pritvoru 139 osoba. Čeka ih suđenje putem Skypea između suda i pritvorskih jedinica smještenih u Vršcu, Pirotu i Požarevcu (RTS). 

Od uvođenja policijskog sata prije nešto više od dva tjedna, u Srbiji je procesuirana 2631 osoba zbog kršenja mjera ograničenog kretanja, od čega 474 umirovljenika. Prekršitelje se procesuira po skraćenom postupku, prekršajno i kazneno. Beogradska policija objavila je da je u hotelu „Crowne Plaza“ na Novom Beogradu uhitila 20 osoba zbog kršenja mjere zabrane okupljanja na javnom mjestu u zatvorenom prostoru.

4. travnja

“Mjere ograničenja kretanja, rada trgovina, okupljanja na javnim mjestima su normalne mjere u ovakvim situacijama gdje je to bitno radi zaštite zdravlja. Svaka država, pa tako i Hrvatska ima zakone otprije, kod nas je to Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i ondje postoje te mjere i ograničenja”, kazao je gostujući na N1 Đorđe Gardašević, izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

“To nije uvijek dovoljno jer se raspravlja o uvođenju novih mjera, a onda se moraju aktivirati procedure predviđene Ustavom. Ako se nalazimo u situaciji velike prirodne nepogode, o novim ograničenjima i zakonskim rješenjima mora odlučivati Sabor na način da usvaja novi zakon i to mora raditi dvotrećinskom većinom”, smatra.

Kada je riječ o prijedlogu izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama kaže da prvo epidemiolozi moraju reći je li to mjera kojom se može suzbiti bolest, a ako kažu da jest onda moramo pristati na to jer je to oružje koje nam koristi. “Ali ta mjera ulazi u ljudsko pravo na privatnost i tu ustavni pravnici moraju reći koje su granice. Ako taj zakon bude usvojen, njega treba poboljšati na način da se mjera mora vremenski ograničiti i da ljudi na koje se mjera primjenjuje o tome moraju biti obaviješteni”, kaže Gardašević i dodaje kako misli da nismo u “stožerokraciji” jer i druge institucije poput Sabora dobro funkcioniraju.

Budvanska policija uhapsila je sinoć šestoricu Budvana koji su se kartali u jednom hotelu, a u subotu su privedeni kotorskom tužitelju zbog sumnje da su počinili kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (Vijesti).

Policija privodi i osobe koje su zatečene u gostima kod ljudi s kojima nisu u zajedničkom kućanstvu (Vijesti).

Spisak imena zaraženih koronavirusom u Podgorici širi se društvenim mrežama. Na spisku je preko 60 imena, a među podacima koji su na dokumentu su i matični brojevi i godina rođenja. Vlada je na Twitteru osudila taj postupak.

3. travnja

Google je na osnovi analize podataka o lokaciji objavio izvještaje iz 131 države koji svjedoče o efektima mjera za ostanak stanovništva u kućama. Googleova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona, bez otkrivanja njihova identiteta, najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima. Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobusnim ili željezničkim postajama, trgovinama i drugim mjestima unutar razdoblja od pet tjedana.

Google, koji prikuplja demografske podatke tijekom korištenja svojih usluga, tvrdi da ne izvještava o demografskim podacima, no da je otvoren za pružanje dodatnih informacija u narednim izvještajima.

„Ovi izvještaji razvijeni su kako bi bili od pomoći, a da poštuju naše stroge protokole i politike oko privatnosti“, napisale su doktorica Karen DeSalvo, čelnica Googlea za zdravlje, te Jen Fitzpatrick, potpredsjednica Google Gea, u objavi na blogu.

Izvještaj za Hrvatsku, koji je datiran s 29. ožujkom pokazuje značajno smanjenje odlaska u ugostiteljske objekte i trgovačke centre, ali i u prodavaonice osnovnim prehrambenim namirnicama, ljekarne i parkove.

U Srbiji se uvodi zabrana kretanja od subote u 13 sati do ponedjeljka u 5 ujutro. Od subote, građanima će biti dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca od 23 sata do 1 sat iza ponoći maksimalno 200 metara od mjesta prebivališta. Nakon sastanka medicinskog i ekonomskog kriznog štaba predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  je ustvrdio da ne zna što se dogodilo s uhićenjem novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, ali da od Vlade traži da osigura potpunu slobodu informiranja. Vlada je van snage stavila odredbu da sve informacije o zarazi koronavirusom moraju ići preko centralnog kriznog štaba. Vučić je rekao da se u ostalo neće miješati jer bi to bilo direktno uplitanje u rad policije i pravosuđa. (N1).

Vijeće Europe pozdravilo je odluku Vlade Srbije o povlačenju spornog zaključka i puštanju novinarke Ane Lalić na slobodu, a slična poruka stigla je i od Ane Pisoneri, glasnogovornice povjerenika EU zaduženog za proširenje: „Sloboda medija je ključna u svakom trenutku i mora se sačuvati. U izvanrednim vremenima, poput ovih s kojima se suočavamo, od suštinske je važnosti da izvanredne mjere ne budu na štetu osnovnih principa i vrijednosti“, rekla je Pisonero i dodala da mediji i novinari imaju ključnu ulogu u informiranju javnosti o kritičnim informacijama i nadgledaju rad vlade. (Radio Slobodna Europa).

 

U Republici Srpskoj zabranjeno je kretanje svim građanima izvan mjesta prebivališta od subote u 12 sati do nedjelje u 18 sati. Ministar pravde i potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović rekao je da je ta mjera donesena kako bi se smanjio rizik i širenje koronavirusa. (Oslobođenje).  Inače, od danas je u RS-u na snazi Odluka o proglašenju izvanrednog stanja koju je, na prijedlog Vlade, usvojila Narodna skupština Republike Srpske 28. ožujka.

2.travnja

Vlada Turkmenistana zabranjuje korištenje termina “koronavirus” u javnom prostoru i time ugrožavaju živote i zdravlje građana, javljaju Reporteri bez granica.

Klimatska konferencija Ujedinjenih naroda COP26 koja se trebala održati u studenom 2020. odgođena je zbog pandemije novog koronavirusa. “Covid-19 je najhitnija prijetnja koja danas ugrožava čovječanstvo, ali ne smijemo zaboraviti da su klimatske promjene najveća prijetnja koja dugoročno ugrožava čovječanstvo”, izjavila je Patricia Espinosa, izvršna tajnica UN-ova sektora za klimatske promjene (Politico.eu).

Novinarka protala Nova.rs Ana Lalić privedena je u srijedu u policijsku stanicu u Novom Sadu pod optužbama za širenje panike i izazivanje nereda. Policija je pretresla njen stan i zadržala laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Nakon oštrih reakcija u javnosti, u četvrtak ujutro puštena je iz pritvora. Lalić je pisala o problemima s kroničnim nedostatkom osnovne opreme i kaotičnim uvjetima rada u Kliničkom centru Vojvodine. Tekst je objavljen na Novoj.rs pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“. Klinički centar Vojvodine optužio ju je da je tim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove, a potom joj je policija zakucala na vrata. (N1) Nakon puštanja iz pritvora, Ana Lalić je izjavila da nije ni trenutka zažalila zbog pisanja tog teksta jer je uvjerena da radi pravu stvar, što vidi i po reakcijama medicinara iz cijele Vojvodine nakon što je tekst objavljen.

Vlada Srbije je, podsjetimo, naredila da samo Krizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić smije davati informacije o pandemiji korona virusa. Nakon što su predstavnik OESS-a za slobodu medija Harlem Desir i šef Misije OESS-a za Srbiju Andrea Orizio izrazili zabrinutost zbog te odluke, premijerka Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije tijekom dana povući sporni zaključak, navodno na zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), Brnabić je rekla da će zbog toga predstavnici Srbije morati više raditi na demantiranju lažnih vijesti, umjesto da to vrijeme provedu u borbi protiv korona virusa. (Radio Slobodna Europa).

1. travnja

„Europska unija sazdana je na vrijednostima slobode, demokracije, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava“, podsjetila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svojoj službenoj objavi, uz naglasak kako „te vrijednosti moramo zadržati i braniti, čak i u ovim izazovnim vremenima“. „Od najveće je važnosti da se hitne mjere ne provode na račun naših temeljnih načela i vrijednosti“, naglasila je Von der Leyen i istaknula važnost slobodnog rada medija: „Demokracija ne može funkcionirati bez slobodnih i nezavisnih medija. Poštivanje slobode govora i pravna sigurnost esencijalni su u ovim nesigurnim vremenima. Sada je više nego ikad važno da novinari obavljaju svoj posao slobodno i precizno, kako bi se suprotstavili dezinformacijama i kako bismo osigurali da naši građani imaju pristupa krucijalnim informacijama“. Von der Leyen tvrdi da kako izvanredne mjere moraju biti limitirane na ono što je nužno i razmjerno i kako moraju imati rok trajanja. K tome, vlade moraju osigurati da se te mjere mogu redovito preispitivati. Poručuje i kako će Europska komisija pratiti primjenu izvanrednih mjera u svim članicama. Predsjednica Europske komisije nije prozvala nijednu zemlju pojedinačno, ali njena objava slijedi nakon što je kroz mađarski parlament prošao novi zakon koji vladi Viktora Orbana daje velike, vremenski nelimitirane ovlasti.

Vlada Republike Srbije donijela je odluku da sve informacije u vezi s korona virusom smiju ići isključivo preko Kriznog štaba na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić. Sve obavijesti o poduzetim zdravstvenim mjerama i druge od strane „neovlaštenih lica“ ne mogu se smatrati točnim i provjerenim, a na njih se mogu primijeniti i sankcije uz pomoć propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posljedice za širenje dezinformacija u vrijeme izvanrednog stanja. Zabranjen je rad svih objekata u kojima se obavlja djelatnost za koju je bitan bliski kontakt, poput frizera, kozmetičkih salona i teretana kao i zatvaranje kladionica, kockarnica i automat klubova. Naloženo je i da na svim javnim ustanovama do daljnjeg budu istaknute zastave na pola koplja (Danas).

Građani Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuli su online peticiju kojom zahtijevaju izmjenu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina. Inicijatori ističu kako je navedena naredba neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna. Do sada je prikupljeno preko četiri tisuće potpisa. (Radio Slobodna Europa). 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.