Razotkriveno

Tvrdnja da Plenković u sjeni korona krize otvara granice migrantima je lažna

EPA/TOLGA BOZOGLU (Ilustracija)

“Plenković otvara hrvatske granice migrantima?”, naslov je teksta koji je 7. travnja 2020. na portalu Normabel.com objavio Robert Valdec, uz podnaslov “Što se sve zbiva ispod medijske dimne zavjese zvane Covid-19”.

Valdecova tvrdnja da je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u sjeni korona krize odlučio otvoriti granice migrantima i izbjeglicama je netočna.

Kako propagandisti manipuliraju činjenicama

Kao izvor za tvrdnju da će Hrvatska otvoriti svoje granice migrantima Valdec navodi portal Voice of Europe, tj. tekst koji je na tom portalu objavljen 6. travnja 2020., a potpisuje ga Michael Lord.

Portal Voice of Europe se, prema bazi podataka Media Bias/Fact Check smatra izrazito nevjerodostojnim izvorom. Radi se o propagandnom portalu ekstremne desnice koji učestalo objavljuje netočne informacije, uglavnom manipulativno iskrivljujući činjenice o stvarnim događajima.

Upravo takav je i primjer njihove tvrdnje da Hrvatska otvara svoje granice migrantima.

Do takvog zaključka je Voice of Europe došao pozivajući se na tekst hrvatske novinske agencije Hina, objavljen još 14. siječnja 2020. godine na portalu Total Croatia News, mediju koji donosi vijesti iz Hrvatske na engleskom jeziku.

U pitanju je Hinin izvještaj o sastanku premijera Plenkovića s Marijom Pejčinović Burić, glavnom tajnicom Vijeća Europe i bivšom ministricom vanjskih poslova u Plenkovićevoj vladi.

U Hininom tekstu stajalo je kako je Pejčinović Burić na zajedničkoj press konferenciji kazala da je problematika međunarodnih migracija bila među temama razgovora s Plenkovićem. Dodala je kako je tražila od Plenkovića da Hrvatska usvoji preporuke iz izvještaja koji je u svibnju 2019. sastavio Posebni povjerenik Vijeća Europe za migracije i izbjeglice Tomaš Boček.

U Bočekovom izvještaju stajalo je da se ljudska prava migranata moraju poštivati i da se ne smije sprječavati identificiranje onih osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita. Hrvatska je u izvještaju upozorena da bi trebala istražiti optužbe za fizičko zlostavljanje migranata koji su pokušavali ući u Hrvatsku preko granice s Bosnom i Hercegovinom.

Stvarna izjava smještena u lažni kontekst

Iz izvještaja o sastanku predsjednika Vlade RH i glavne tajnice Vijeća Europe je Voice of Europe izvukao zaključak da “Plenković pod pritiskom Vijeća Europe signalizira da će preokrenuti smjer i dozvoliti nepraćenim maloljetnicima koji se nalaze među migrantima da uđu u njegovu zemlju”.

Voice of Europe u svom tekstu tvrdi i da je Plenković na molbu Pejčinović Burić o usvajanju preporuka Vijeća Europe o ponašanju prema migrantima rekao da “to ne bi trebao biti problem”.

I u ovom navodu Voice of Europe iskrivljuje činjenice. U Hininom tekstu na koji se pozivaju vidljivo je da je Plenković odgovorio “da problem ne bi trebao biti” hrvatsko ratificiranje dodataka Europskoj socijalnoj povelji i Konvenciji o sprječavanju terorizma.

Ne, ne radi se o priči koju mainstream mediji skrivaju

Valdec u svom tekstu na portalu Normabel.com tvrdi “kako je cijela ova priča prošla nezapaženo u hrvatskim mainstream medijima”. U pitanju je još jedna netočna tvrdnja.

Većina mainstream medija o sastanku Plenkovića i Pejčinović Burić izvještavala je kad se taj sastanak i dogodio – dakle u siječnju 2020. godine. Navest ćemo nekoliko primjera: Tportal, HRT, Jutarnji list.

Informacija o sastanku Plenkovića s Pejčinović Burić i zajedničkoj press konferenciji objavljena je i na službenim stranicama Vlade RH, kako na hrvatskom, tako i na engleskom jeziku.

Isto kao što mainstream mediji nisu skrivali ni kad je Hrvatska doista odlučila udomiti dio maloljetnih migranata, ali ne onih koji na teritorij EU pokušavaju ući preko granice s BiH, već djecu koja se nalaze u prihvatilištima za migrante u Grčkoj.

Odluka o prihvaćanju migrantske djece bez roditelja smještenima u grčkim kampovima donesena je nakon što je Grčka zatražila pomoć od zemalja članica Europske unije, zbog povećanog pritiska migranata na njihove granice koji je uslijedio kad vlast turskog predsjednika Recepa Erdoğana počela izbjeglice smještene u Turskoj usmjeravati prema Grčkoj.

O toj su odluci Vlade RH tada također izvještavali udarni mainstream mediji, kao što su Večernji list, Index.hr, Jutarnji list ili 24sata.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Više pročitajte ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.