Razotkriveno

Ne, liječnici na čelu s ministrom Berošem nisu održali svečani bal usprkos zabrani okupljanja

HINA/ CROPIX/ POOL/ Bruno Konjević/ ua

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da je ministar zdravstva Vili Beroš za vrijeme karantene uvedene zbog epidemije koronavirusa pohodio Liječnički bal, na kojem se uzvanici nisu pridržavali mjera socijalnog distanciranja.

“Evo dragi moji dokaz da je ništo trulo u državi Hrvatskoj.Dok se za nas ‘male ljude’ strogo provodi sintagma ‘ostani doma’ liječnička elita u hotelu organizira Corona party s ministrom na čelu,koji je izuzetno osjetljiv na kršenja odluka civilnog stožera.Niti do pet ljudi,niti razmak od 2 metra,pleše se pjeva,pije.Naravno policije nema niti provodi istragu.Ma sve mislin koga oni jebu,ili su oni imuni na COVID 19.za razliku od nas.” [sic]

To je tekst poruke koja se društvenim mrežama širi uz screenshot fotografije ministra Beroša kao naslovne fotke vijesti koja je na portalu Gloria.hr objavljena pod naslovom “Uzeo predah od krize zbog koronavirusa: Ministar Vili Beroš uživao sa suprugom Jasminkom u večeri punoj plesa”. Primjer jedne takve dezinformirajuće objave arhiviran je ovdje, a možete ga vidjeti i u nastavku:

Ova je vijest doista objavljena na portalu Gloria.hr, ali 4. ožujka 2020. godine. Sam Liječnički bal na kojem je doista sudjelovao i ministar Beroš održan je 29. veljače 2020. godine, dakle prije nego su u Hrvatskoj uvedene mjere zabrane okupljanja i ograničenja kretanja.

Kad se njihov stari tekst počeo zlorabiti radi širenja dezinformacije da su liječnici organizirali bal dok je svima ostalima zabranjeno kretanje i okupljanje, reagirao je i portal Gloria.hr.

Oni su 9. travnja objavili novi tekst, naslovljen “Internetom se širi fake news: Ne nasjedajte na širenje lažnih informacija o ministru Berošu!”. U tom tekstu i portal Gloria ističe da je vijest o Liječničkom balu stara više od mjesec dana, tj. da se bal održao u vrijeme dok mjere zabrane okupljanja još nisu bile na snazi.

Podsjetili su i na kronologiju suzbijanja epidemije koronavirusa SARS-CoV-2:

“Nacionalni stožer civilne zaštite formiran je 20. veljače, a prvi oboljeli registriran je 25 veljače. Epidemija koronavirusa proglašena je 11. ožujka, a isti dan obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima. Rad kafića i restorana obustavljen je 19. ožujka (u Istri 15. ožujka), zatim su uslijedili otkazivanje svih manifestacija i društvenih događanja, zabrana putovanja i okupljanja…”

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.