Razotkriveno

Provjerili smo je li Švicarska doista zaustavila uvođenje 5G mreže

Pixabay (stock)

“Švicarska zaustavila projekt 5G mreže zbog zabrinutosti za zdravlje svojih građana. Zaustavimo i mi. Podijelite sliku i recite ne 5G u Hrvatskoj”, tekst je fotografije koju dijele tisuće ljudi na društvenim mrežama.

Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Je li Švicarska doista zaustavila projekt 5G mreže zbog zabrinutosti za zdravlje svojih građana? Kratak odgovor bi glasio “ne”, ali čitava priča ipak je nešto složenija. Švicarska država nije donijela nikakvu odluku kojom bi se onemogućilo postavljanje 5G mreže, ali na odgodu instalacije 5G antena odlučuju se neki od 26 švicarskih kantona.

Tvrdnja da Švicarska zabranjuje 5G mrežu proširila se nakon što je ugledni dnevni list Financial Times 12. veljače 2020. objavio tekst naslovljen “Švicarska zaustavila uvođenje 5G-a zbog brige za zdravlje”. Pozvali su se pritom na dopis koji je švicarskim kantonima poslao Federalni ured za okoliš (Das Bundesamt für Umwelt – Bafu).

Švicarski Federalni ured za okoliš kasnije se oglasio tvrdnjom kako je netočno da je njihovom odlukom zabranjeno daljnje uvođenje 5G mreže u Švicarsku (Silicon Republic).

Švicarski Federalni ured za okoliš: Nismo zaustavili 5G, niti je 5G opasan po zdravlje

Kako bismo provjerili što se doista događa s uvođenjem 5G mreže u Švicarskoj, poslali smo upit švicarskom Federalnom uredu za okoliš. Pitali smo ih je li točno da su tražili da se zbog brige za zdravlje građana zaustavi uvođenje 5G mreže u Švicarsku.

Dobili smo sljedeći odgovor:

“Dopis koji je Federalni ured za okoliš poslao kantonima ne sadrži preporuku da se zaustavi izdavanje dozvola za 5G bazne stanice. U dopisu se izlaže kako kantoni mogu dalje postupati s dozvolama za 5G i adaptivne antene, u razdoblju prije nego im u provedbi bude dostupna pomoć Federalnog ureda za okoliš. Naslov ‘Švicarska zaustavila uvođenje 5G-a zbog brige za zdravlje’ koji je objavljen u Financial Timesu dovodi čitatelje u zabludu. To se odnosi na moratorij koji su neki kantoni i općine uveli na izdavanje dozvola za 5G tehnologiju, što ne utječe na Švicarsku općenito”.

Upitali smo ih i smatra li švicarski Federalni ured za okoliš da bi 5G mreža mogla biti opasna po ljudsko zdravlje. Evo što kažu:

“Učinak neionizirajućeg zračenja na ljude ovisi o njegovom intenzitetu i frekvenciji. Odredbe Zakona o zaštiti okoliša i Pravilnika o zaštiti od neionizirajućeg zračenja primjenjuju se na zračenje u cjelini i ne razlikuju različite tehnologije mobilnih telefona (2G, 3G, 4G, 5G). Pravilnik o zaštiti od neionizirajućeg zračenja ograničava intenzitet zračenja s ograničenjima koja se razlikuju ovisno o frekvenciji koja se koristi. 5G trenutno se uvodi u frekvencijskim rasponima koji se već koriste za mobilnu telefoniju i WLAN.”

Uputili su nas i na dopis koji je Federalni ured za okoliš poslao švicarskim kantonima, a koji je u cijelosti dostupan na njihovim službenim stranicama.

U predmetnom dopisu doista nije izdana preporuka da se obustavi izdavanje dozvola za postavljanje 5G antena. Federalni ured za okoliš kantonima savjetuje da se prilikom izdavanja dozvola za 5G pridržavaju postojećih propisa o dozvoljenim razinama zračenja, a napominju i da su u tijeku dodatna istraživanja nakon kojih će uslijediti konkretnije preporuke.

Pobuna Švicaraca protiv 5G-a

Odluke o izdavanju dozvole za postavljanje i korištenje 5G antena se, međutim, donose na razini kantona, ne na razini države. Više švicarskih kantona stoga je odlučilo da će uvesti moratorij na izdavanje dozvola za postavljanje 5G antena, barem dok Federalni ured za okoliš ne završi s testiranjem koje provodi i izda nove preporuke (Techradar).

Predstavnici lokalne samouprave javno su se pobunili zbog nedovoljno jasnih preporuka i standarda za uvođenje 5G tehnologije (Swiss Info).

Kantonalne vlast u više švicarskih kantona stoga su odlučile uvesti privremeni moratorij na postavljanje 5G antena. Na takav potez prisiljeni su valom prosvjeda protiv 5G-a koji su se u Švicarskoj dogodili otkad su u veljači 2019. godine frekvencije za 5G mrežu dodijeljene trima najvećima švicarskim teleoperaterima: Swisscomu, Sunriseu i Saltu (The Local).

5G mreža u Švicarskoj nije zabranjena, ali je usporena

Dakle da zaključimo: 5G mreža u Švicarskoj nije zabranjena, ali je njena implementacija usporena.

Švicarska je i dalje među državama koje su najdalje odmakle u uvođenju 5G mreže, ali u nekim je švicarskim kantonima privremeno obustavljeno izdavanje dozvola za 5G. Na obustavu su se kantonalne vlasti odlučile zbog prosvjeda Švicaraca koji su zabrinuti zbog mogućih štetnih zdravstvenih učinaka 5G zračenja, iako ne postoje znanstvene spoznaje koje bi takve strahove učinile osnovanima.

I u kantonima u kojima je proglašen moratorij će se uvođenje 5G mreže vjerojatno nastaviti nakon što Federalni ured za okoliš po završetku testova koje trenutno provodi objavi nove sigurnosne preporuke.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.