Razotkriveno

“Bill Gates III” prevedeno u ASCII kôd ne daje “broj Zvijeri 666”

Screenshot: YouTube (TED Talk)

Prilično zapaženo u javnom prostoru [1, 2] prošla je Facebook objava imunologa Srećka Sladoljeva, jednog od glasnijih zagovarača teorije zavjere prema kojoj je pandemija koronavirusa lažirana da bi se ljudima nametnulo obavezno cijepljenje.

Mnogi su internetski teoretičari zavjere uvjereni da iza svega stoji milijarder Bill Gates (čija Zaklada financira projekte poticanja procjepljivanja), a Sladoljev je ponudio dodatni “argument” u prilog takvoj tezi.

Na Facebooku je Sladoljev objavio status u kojem doslovno sotonizira Gatesa, tvrdeći da se prevođenjem Gatesova imena u Američki standardni kôd za razmjenu informacija (ASCII) te zbrajanjem svake pojedinačne znamenke, dobije broj 666 – biblijski broj Zvijeri, Sotone, Nečastivog:

“B = 66
I = 73
L = 76
L = 76
G = 71
A = 65
T = 84
E = 69
S = 83
I = 1
I = 1
I = 1
Total = 666”

Sladoljev to potkrepljuje prilično starim linkom, još iz 1999. godine, premda i naslov poveznice koju je podijelio ismijava tu matematiku: “Bill Gates je vrag – ćaknuti numerolog ‘dokazuje’”.

Izjednačavanje Billa Gatesa s mitološkim stvorenjem samo je po sebi, terminom izvora na koji se pozvao Sladoljev, “ćaknuto”.  Međutim, “ćaknuti numerolog” usto je i pobrkao brojke, što je Sladoljevu pokušao dobronamjerno objasniti jedan od komentatora objave.

Sladoljev, kao što se vidi, nije uvažio argument, premda doista nema smisla temeljiti matematičku operaciju na mješovitim kriterijima.

Bill Gates III nije 666, već – 714, 810, 874 ili 882

Puno ime Billa Gatesa je William Henry Gates III. i rijetko se napominje da je treći William u lozi. Daleko je poznatiji po nadimku Bill.

No i kad uvažimo da se zove “Bill Gates III”, znakovi njegovog imena prevođenjem u ASCII kôdu ne daju 666.

“BILL GATES”, naime, daje približnih 663 (ako ne računamo razmak), što se može utvrditi jednostavnom provjerom u tabeli koja je objavljena na više lokacija [4, 5, 6…], kao i putem besplatne online aplikacija ASCIIvalue.

Međutim, preostala “III” ni u kojoj varijanti ne daju neophodna 3. Baš kao što je komentator ispod objave napisao – ni slovo “I”, ni broj 1 u ASCII kôdu nisu 1. Jedinica u ASCII-ju označava ono što se u informatici naziva start-of-heading (SOH).

Kako rimski brojevi nisu posebno kodirani u ASCII-ju, “treći” se piše kao tri velika slova “I”. Slovo “I” u ASCII-ju je 73 pa bi konačni zbroj tada bio 882.

Ako računamo i razmake, onda tom broju moramo dodati i dva puta 32, što daje 946 – taj rezultat navodi i aplikacija ASCIIvalue.

Ako bismo ih pisali kao tri arapska broja 1, prema ASCII kôdu bismo dobili tri puta 49, odnosno 147, pa bi krajnji rezultat bio 810. Pribrojimo li dva razmaka, zbroj se penje na 874.

Koji je stvarni broj Zvijeri?

Dodajmo na kraju još jedan kuriozitet. Iako u većini izdanja Biblije, u novozavjetnoj Knjizi otkrivenja, doista stoji da je broj Zvijeri 666, u nekim izdanjima moguće je pronaći i napomenu da se možda zapravo radi o broju 616.

Naime, većina sačuvanih izdanja Biblije na grčkom označava Zvijer brojem χξϛ odnosno 666. Međutim, u najstarijem sačuvanom zapisu Knjige otkrivenja pojavljuje se grčki broj χιϛ ili χιϲ odnosno 616 (Wikipedia).

Otkriće da je biblijski broj Zvijeri kroz stoljeća možda mutirao iz izvornog 616 datira iz 2005. godine, ali ipak u kolektivnoj svijesti nije desotoniziralo brojku 666.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.