Aktualno

Nezaposleni kojima je obrazovanje prekinuto neće morati vratiti novac državi ako se zaposle

anapaula ferioni (Pixabay)

Nezaposlene osobe koje su bile uključene u mjeru obrazovanja odraslih, ali im je edukacija prekinuta zbog epidemije koronavirusa, u slučaju da se zaposle, neće biti kažnjene, odnosno neće trebati vratiti sredstva koja je država uložila u njihovo obrazovanje. Sam obrazovni proces kojeg pohađaju nastavit će se kada se za to stvore uvjeti.

Zabrinutost zbog gubitka prava Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) iskazala nam je čitateljica koju je nakon nekog vremena provedenog u nezaposlenosti, područni ured HZZ-a uputio da upiše jedan od programa obrazovanja odraslih. Nakon što je sredinom ožujka nastava u Hrvatskoj obustavljena, obustavljeni su i obrazovni programi za nezaposlene osobe, a čitateljica u svom područnom uredu HZZ-a nije uspjela dobiti kompletnu informaciju o njenom, ali i statusu drugih osoba u sličnoj situaciji.

„Ostali smo u situaciji da na nikakvu naknadu nemamo pravo, ali ni na zaposlenje, jer u slučaju da stupimo u radni odnos prije polaganja završnog ispita, briše nas se iz evidencije i samim time i s tečaja, a u tom slučaju moramo vratiti svu naknadu isplaćenu nama i troškove tečaja“, požalila se čitateljica, pitajući se od čega će ona i nezaposleni koji su se našli u istoj situaciji živjeti „ovo vrijeme dok se situacija ne vrati u neku normalu“.

Međutim, situacija u kojoj se ona našla, kako nam je objašnjeno, smatra se opravdanim izlaskom iz mjere, što se ne sankcionira. Drugim riječima, nezaposlena osoba može naći posao, a upisani tečaj obrazovanja nastavit će nakon što nastava ponovo krene.

„U mjeru obrazovanja nezaposlenih krajem ožujka, odnosno do trenutka obustave obrazovanja aktivno je bilo uključeno 647 osoba“, navode iz HZZ-a objašnjavajući kako su u toj brojci osobe kojima je obrazovanje započelo lani te novouključeni. Naime, mjera obrazovanja odraslih prosječno traje šest mjeseci. Država nezaposlenoj osobi pritom pokriva cjelokupan trošak obrazovanja i trošak liječničkog pregleda. Plaćen je i prijevoz do najviše 1,4 tisuće kuna mjesečno i ostvaruje prvo na novčanu pomoć u iznosu 50 posto minimalne plaće umanjene za obavezne doprinose. U dnevnom iznosu ta pomoć iznosi 80 kuna.

U slučaju da nezaposlena osoba ne završi program obrazovanja ili nakon njega ne prihvati ponuđeni posao trebala bi vratiti novac isplaćen za njeno obrazovanje. Međutim, aktualna situacija je izvanredna i polaznici obrazovnih programa nisu svojom voljom prekinuli školovanje.

No, dok ne pohađaju nastavu, ne mogu primati naknadu za vrijeme obrazovanje i te se isplate zamrzavaju.

„Budući da je odlukom Vlade obustavljeno izvođenje nastave, a kako se novčana pomoć isplaćuje za vrijeme trajanja obrazovanja, polaznicima istih je obustavljeno i isplaćivanje novčane pomoći te će se novčana pomoć po nastavku obrazovanja nastaviti isplaćivati za preostalo vrijeme ugovorenog obrazovanja pod uvjetom da u roku od osam dana od prestanka okolnosti koja je dovela do obustave nastavi obrazovanje i prijavi se Zavodu“, navode iz HZZ-a.

Dio nezaposlenih osoba prije no što ih je HZZ uputio na obrazovanje imale su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Isplata te naknade je obustavljena s njihovim ulaskom u obrazovni program. S obzirom da im je obrazovni proces prekinut i time ne primaju naknadu za vrijeme obrazovanja, ostvaruju pravo na nastavak isplate novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.