Faktograf.hr

Samo činjenice

I ovom fotografijom se šire dezinformacije o tajnom postavljanju 5G repetitora

Facebook

Facebookom već tjednima kruže fotografije kojima se navodno dokazuje da se mjere zabrane kretanja koriste za “tajno postavljanje 5G repetitora”.

Posljednji takav primjer (arhiviran ovdje) u samo nekoliko dana podijeljen je na tisuće puta. No za razliku od objava koje smo raskrinkali proteklih dana, ova fotografija nije originalno snimljena u Hrvatskoj.

Podsjetimo, ranije smo objavili da u Zagrebu, a ni u Umagu nije u tijeku tajna operacija postavljanja 5G mreže. Fotografija koja je tu dezinformaciju plasirala kao “tajnu akciju” na području Grada Zagreba zapravo je prikazivala stari repetitor spušten sa zgrade kako bi se izbjegla mogućnost urušavanja uslijed oštećenja od potresa. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) potvrdila nam je da je riječ o  2G, 3G i 4G baznim postajama koje je uslijed oštećenja od potresa valjalo sanirati.

Uskoro se društvenim mrežama počeo širiti i “apel za rušenje novopostavljenih 5G repetitora” u Umagu za koje se netočno tvrdi da su postavljeni “nedavno dok smo svi u karanteni”. Naime, HAKOM je Faktografu ponovno potvrdio da nije riječ o 5G repetitorima.

Facebookom se sada, uz tvrdnju kako “u kasne noćne sate dok ljudi spavaju, postavljaju ova 5G radijacijska sranja”, širi fotografija koju možete vidjeti niže, a podijeljena je na tisuće puta u samo nekoliko dana.

Koristeći se alatom za pretraživanje fotografija na internetu, RevEye Image Search utvrdili smo da je fotografija najprije korištena u Facebook grupi Šeher Bosna – moja Rahtluk. Administratori te stranice fotografiju su popratili objavom sljedećeg sadržaja: “EVO ZAŠTO JE NAROD NAJVJEROVATNIJE U KARANTINU…SNIMLJENO U 3.37… BEČ, 5G, 5G, 5G”.

Analizom fotografije moguće je utvrditi da je fotografija zaista snimljena u Beču, što se vidi po oznakama pored tramvajske stranice. Najprije, u lijevom kutu vidljiv je digitalni displej koji ne nalikuje na one koji se koriste u Zagrebu, niti u Osijeku – jedinim gradovima u Hrvatskoj s tramvajskim linijama.

Potom, na fotografiji je u ravnini s drugim kotačem dizalice vidljiv znak za tramvajsku stanicu. On, također, ne nalikuje znakovima koji se za označavanje tramvajskih stanica koriste u Hrvatskoj. Nalikuje, međutim, na one koji se koriste u Beču. Fotografiju takvog znaka, autora Herzija Pinkija, možete vidjeti niže.

Podsjetimo, u Hrvatskoj nije ni potrebno da se 5G mreža uvodi u tajnosti, skriveno od očiju javnosti. Proces uvođenja 5G mrežne tehnologije u Hrvatskoj traje već godinama i potpuno je javan. Također, nema nikakvih dokaza da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje.

Budući da je pandemija koronavirusa prouzročila širenje velikog broja netočnih informacija među građanima, Faktograf na live blogu omogućava na jednom mjestu dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.