Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, ovo nije dokaz da je Covid-19 biološko oružje američke vojske

Društvenim mrežama kruži montirana fotografija kojom se promovira teorija zavjere da je novi koronavirus SARS-CoV-2 umjetno stvoren kao biološko oružje.

Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje, a fotografiju o kojoj se radi možete u cijelosti vidjeti u nastavku.

Porukom “ovu sliku masovno briše fb” pokušava se sugerirati da je u tijeku američka zavjera koju Facebook pokušava zataškati.

Naime, na kapsuli prikazanoj na fotografiji piše “Protokol za istrebljenje Covid-19”, a ispod toga stoji “američka vojska” i “destinacija Italija”.

Talijanski fact-checkeri već su utvrdili da se radi o dezinformaciji (ovdje, ovdje i ovdje). Analiza fotografije pokazala je da je digitalnom intervencijom u fotografiju prepravljen natpis na prikazanoj kapsuli.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.