Razotkriveno

Netočno je da je Anka Mrak Taritaš u vrijeme obnove Gunje kupila vilu na Krku za 700.000 eura

HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Više je grupa i stranica na Facebooku tijekom travnja 2020. godine, pokazuju podaci servisa CrowdTangle, dijelilo tri godine star tekst Maxportala, u kojem se Anku Mrak Taritaš, zastupnicu stranke Glas u Hrvatskom saboru i Zagrebačkoj skupštini, optužuje za malverzacije s nekretninama.

“U vrijeme obnove Gunje Mrak Taritaš kupila vilu na Krku za 700.000 eura”, naslov je teksta na Maxportalu (arhiviranog ovdje).

Dezinformaciju da je Mrak Taritaš, koja je od studenog 2012. do siječnja 2016. bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u vladi Zorana Milanovića, u vrijeme obnove Gunje kupila vrijednu vilu na Krku, Maxportal je prenio s portala Tjedno (čiji tekst je arhiviran ovdje).

Kuće nema u imovinskoj kartici

Tragom ove tvrdnje, najprije smo izvršili uvid u imovinsku karticu Anke Mrak Taritaš na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U imovinsku karticu Mrak Taritaš nije unijela vilu na Krku, već samo nekretnine u Zagrebu: dva stana, poslovni prostor i garažu.

Imovinska kartica sama po sebi, naravno, nije dokaz da Mrak Taritaš ne posjeduje vilu na Krku. To su pokazala dosadašnja medijska razotkrivanja slučajeva u kojima su visoko pozicionirani političari propuštali točno popisati svoju imovinu u imovinskim karticama.

I sama je Mrak Taritaš imala takvih problema; 2019. godine Povjerenstvo za sukob interesa ju je kaznilo jer nije ispravno popunila imovinsku karticu (Tportal).

U katastru se vidi da Mrak Taritaš nije vlasnica kuće

Međutim, kako se u tekstu na Maxportalu navodi da je Mrak Taritaš kuću kupila u Malinskoj, na adresi Riječka 16, vlasništvo nad predmetnom nekretninom provjerili smo i u katastru.

Na adresi Riječka 16 u Malinskoj se, kao što je vidljivo u katastru i zemljišnim knjigama, doista nalazi kuća s dvorištem.

Kuća je etažirana na šest suvlasničkih dijelova, ali Anka Mrak Taritaš nije među suvlasnicima. Povijesni izvadak pokazuje da Mrak Taritaš nikad nije bila među suvlasnicima kuće u Malinskoj na adresi Riječka 16.

Kao suvlasnici su trenutno uknjižene dvije osobe iz Poljske, dvije osobe iz Slovenije i četiri osobe iz Zagreba.

Ranije je tvrtka bila u suvlasništvu firmi Trumm d.o.o. iz Malinske, Milohnić d.o.o. iz Nenadića i slovenske tvrtke Dasof. Prema podacima iz sudskog registra RH i slovenskog sudskog registra, Mrak Taritaš nije vlasnički povezana s ovim tvrtkama.

U vrijeme kad je izvorno optužena da je kupila vilu na Krku, Mrak Taritaš je poručila kako to nije točno, a dodala je i da na adresi Riječka 19 kuću već desetljećima posjeduju roditelji njenog muža. Podaci iz katastra potkrjepljuju ove navode.

Optužbe za Gunju istraživao i DORH, ništa nisu našli

Optužbe za korupciju prilikom obnove Gunje, slavonske općine koja je teško stradala u poplavi 2014. godine, u medijima su se počele pojavljivati uoči lokalnih izbora 2017. godine, kad je Mrak Taritaš na izborima u Zagrebu bila protukandidatkinja Milanu Bandiću.

Optužbe protiv Mrak Taritaš u javnost su plasirali i članovi Bandićeve stranke (Večernji list).

Zbog optužbi koje su se pojavljivale u medijima, DORH je odlučio pokrenuti izvide. Iz Državnog odvjetništva su u lipnju 2019. priopćili kako nisu pronađena obilježja kaznenog djela.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.