Razotkriveno

Ne, ceremonija otvaranja Olimpijskih igra u Londonu nije najavila koronavirus

Foto: Screenshot Facebook

“Ceremonijalno otvaranje olimpijskih igara 2012. god. u Londonu je doslovce prikazano kao demonski ritual dirigiran od velikog demona kojim se najavila corona virus prevara. Zbilja poremećeno, krajnje je vrijeme za veliko buđenje”, netočna je tvrdnja u Facebook objavi popraćenoj video-montažom stranice Ravna Zemlja.

Riječ je o stranici čiji se administratori i brojni pratitelji promiču činjenično netočnu tvrdnju da je Zemlja ravna ploča. Napomenimo da je već tisućama godina poznato da Zemlja nije ravna ploča.

Samo sa spomenute stranice video-montaža podijeljena je gotovo 800 puta i prikupila preko 150 uglavnom podržavajućih komentara. No dezinformirajuće tvrdnje podijelile su i brojne druge stranice, utvrdili smo koristeći se CrowdTanglom, alatom za analizu interakcija na Facebooku.

U video-montaži izmjenjuju se snimke s ceremonije otvaranja Olimpijskih igara sa snimkama liječnika i liječnica diljem svijeta. Riječ je o snimkama koje su objavljivane na društvenim mrežama, poput Tik-Tok izazova gdje liječnici plešu. Autori montaže iskoristili su te snimke kako bi “dokazali” sličnost s plesom plesačica i plesača na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu koji su bili odjeveni u liječničke kute i uniforme medicinskih sestara.

Naime, u ceremoniji otvaranja koju je režirao Danny Boyle, cilj je bio “u svega nekoliko sati svijetu predstaviti britansku povijest na kreativan način”.

“Stadionom su šetali povijesni likovi, lebdjeli anđeli, a točku su imali i ‘pacijenti’ i medicinske sestre, u čast zdravstvenog sustava Ujedinjenog Kraljevstva”, izvještavao je tada Jutarnji list.

Godine 2012. bilo je nemoguće znati da će se godinama kasnije pojaviti bolest Covid-19. Naime, kao uzročnik bolesti tek je početkom siječnja identificiran novi coronavirus koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV, navodi se na stranicama Hrvatskoj javnog zavoda za zdravstvo.

Kao što je Faktograf već u više navrata pisao, teze da je virus umjetno stvoren u laboratoriju demantirali su znanstvenici koji su analizirali genom virusa i zaključili da je nastao prirodnom mutacijom.

U video isječku kojeg možete vidjeti niže prikazan je dio ceremonije koja se odnosila na odavanje počasti Nacionalnom zdravstvenom sustavu (NHS), a kombinirana je s prikazima iz književnosti za djecu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.