Ne, ceremonija otvaranja Olimpijskih igra u Londonu nije najavila koronavirus

A. Br.

“Ceremonijalno otvaranje olimpijskih igara 2012. god. u Londonu je doslovce prikazano kao demonski ritual dirigiran od velikog demona kojim se najavila corona virus prevara. Zbilja poremećeno, krajnje je vrijeme za veliko buđenje”, netočna je tvrdnja u Facebook objavi popraćenoj video-montažom stranice Ravna Zemlja.

Riječ je o stranici čiji se administratori i brojni pratitelji promiču činjenično netočnu tvrdnju da je Zemlja ravna ploča. Napomenimo da je već tisućama godina poznato da Zemlja nije ravna ploča.

Samo sa spomenute stranice video-montaža podijeljena je gotovo 800 puta i prikupila preko 150 uglavnom podržavajućih komentara. No dezinformirajuće tvrdnje podijelile su i brojne druge stranice, utvrdili smo koristeći se CrowdTanglom, alatom za analizu interakcija na Facebooku.

U video-montaži izmjenjuju se snimke s ceremonije otvaranja Olimpijskih igara sa snimkama liječnika i liječnica diljem svijeta. Riječ je o snimkama koje su objavljivane na društvenim mrežama, poput Tik-Tok izazova gdje liječnici plešu. Autori montaže iskoristili su te snimke kako bi “dokazali” sličnost s plesom plesačica i plesača na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu koji su bili odjeveni u liječničke kute i uniforme medicinskih sestara.

Naime, u ceremoniji otvaranja koju je režirao Danny Boyle, cilj je bio “u svega nekoliko sati svijetu predstaviti britansku povijest na kreativan način”.

“Stadionom su šetali povijesni likovi, lebdjeli anđeli, a točku su imali i ‘pacijenti’ i medicinske sestre, u čast zdravstvenog sustava Ujedinjenog Kraljevstva”, izvještavao je tada Jutarnji list.

Godine 2012. bilo je nemoguće znati da će se godinama kasnije pojaviti bolest Covid-19. Naime, kao uzročnik bolesti tek je početkom siječnja identificiran novi coronavirus koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV, navodi se na stranicama Hrvatskoj javnog zavoda za zdravstvo.

Kao što je Faktograf već u više navrata pisao, teze da je virus umjetno stvoren u laboratoriju demantirali su znanstvenici koji su analizirali genom virusa i zaključili da je nastao prirodnom mutacijom.

U video isječku kojeg možete vidjeti niže prikazan je dio ceremonije koja se odnosila na odavanje počasti Nacionalnom zdravstvenom sustavu (NHS), a kombinirana je s prikazima iz književnosti za djecu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"