Razotkriveno

Ne, Europska unija ne planira građanima ugrađivati identifikacijske mikročipove

“Sve je jasno: Od 1. siječnja 2021. EU standardni čip EPS zamjenjuje osobnu iskaznicu”, naslov je teksta objavljenog na portalu GS Press 21. travnja.

U tekstu koji potpisuje Nikola Mraović netočno se tvrdi da će svim građanima Europske unije biti ugrađeni EPS identifikacijski čipovi, baš kao što je “godinama bio standard za pse i mačke širom svijeta”.

Izvor ove tvrdnje je, kako piše GS Press, njemački portal Neue-Weltpresse.

S istog izvora netočnu tvrdnju o mikočipiranju europskih građana ranije su preuzimali i drugi internetski portali. I njima je, baš kao i portalu GS Press, promakla činjenica da je Neue-Weltpresse satirični portal, koji se jasno takvim i predstavlja.

Kao što su ranije utvrdili austrijski fact-checkeri s portala Mimikama, ako posjetite portal Neue-Weltpresse i kliknete na rubriku “O nama”, dočekat će vas pitanje “Je li ovo nekakva satira?” i odgovor: “Da, apsolutno”.

Neue-Weltpresse jasno navodi da je sav sadržaj na njihovoj stranici izmišljen te služi isključivo kao izvor zabave, a što možete vidjeti i na sljedećem screenshotu:

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.