Razotkriveno

Ne, japanski Nobelovac nije izjavio da je Kina stvorila koronavirus u laboratoriju

Bengt Nyman (Wikimedia)

Usprkos (izmišljenom) citatu koji se širi društvenim mrežama i rubnim portalima i blogovima, japanski imunolog Tasuku Honjo nije nikad ustvrdio da je novi koronavirus stvoren u kineskom laboratoriju.

Tasuku Honjo je 2018. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu, koju je podijelio s Jamesom Allisonom. Nagrađeni su zbog postignuća ostvarenih u liječenju raka.

Zadnjih se dana, najprije putem WhatsAppa, a zatim i preko društvenih mreža, počela širiti netočna tvrdnja da je Honjo izjavio kako je novi koronavirus SARS-CoV-2 umjetno stvoren.

“Ako je prirodno, ne bi utjecalo na cijeli svijet poput ovoga. Jer, po prirodi je temperatura različita u različitim zemljama. Ako je prirodna, to bi negativno utjecalo na samo one zemlje s istom temperaturom kao Kina.Umjesto toga, širi se u zemlji poput Švicarske, na isti se način širi i u pustinjskim područjima. Dok bi bila prirodna, širila bi se na hladnim mjestima, ali umrla bi na vrućim mjestima. Proveo sam 40 godina istraživanja na životinjama i virusima. Nije prirodno. Proizveden je, a virus je potpuno umjetan. 4 godine sam radio u laboratoriju Wuhan u Kini. U potpunosti sam upoznat sa svim osobljem tog laboratorija. Telefonirao sam im svima nakon pojave Coronavirusa. Ali svi su njihovi telefoni mrtvi posljednja 3 mjeseca. Sada se razumije da su svi ti laboratorijski tehničari umrli. Na osnovu svih mojih dosadašnjih znanja i istraživanja, mogu to reći sa 100% pouzdanošću – da Koronavirus nije prirodan. Nije potekao od šišmiša. Kina ga je proizvela. Ako se ovo što danas kažem bude lažno sada ili čak i nakon moje smrti, vlada može povući moju Nobelovu nagradu. Kina laže i ta će se istina jednog dana otkriti svima” [sic], izjava je koja se lažno pripisuje japanskom Nobelovcu.

Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Tvrdnju da je Honjo izjavio kako je virus umjetno stvoren kao netočnu su već raskrinkali fact-checkeri u drugim zemljama, u kojima se ova dezinformacija proširila prije nego je stigla do Hrvatske, npr. u Španjolskoj (Newtral) ili Indiji (Factly).

Inozemni fact-checkeri detaljno su pregledali sve Honjove javne istupe vezane za koronavirus te utvrdili kako ugledni japanski imunolog nije izustio izjavu koja mu se lažno pripisuje.

Oglasio se potom i sam Honjo, izjavom objavljenom na službenoj stranici Sveučilišta Kyoto.

“Jako sam tužan što se, u jeku bola, ekonomskog gubitka i neviđenih globalnih patnji uzrokovanih pandemijom Covida-19, moje ime i ime Sveučilišta Kyoto koriste za širenje lažnih optužbi i dezinformacija”, priopćio je Honjo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.