Aktualno

Iz Kine je bez javne nabave kupljeno 380 milijuna kuna medicinske opreme, a cijena i detalji su državna tajna

foto HINA/ Vlada RH/ tš

Od konca ožujka, kada je sletio prvi zrakoplov iz Šangaja kojim je dopremljeno 12,5 tona medicinske opreme potrebne za borbu protiv  Covid-19 virusa, u Hrvatsku je iz Kine isporučeno ukupno preko 400 tona zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, nazuvaka, dezinficijensa i druge opreme.

Proizlazi to iz priopćenja Vlade koja je evidentirala svaki od sedam zrakoplova koji su do 27. travnja stigli u Hrvatsku prevozeći kupljenu i doniranu medicinsku opremu. No koliko je ta oprema plaćena, točnije koliko košta, primjerice zaštitna maska ili rukavica, proglašeno je državnom tajnom (Telegram).

Preciznije, za opremu pristiglu prvim zrakoplovom koji je stigao 29. ožujka podaci o pojedinačnim cijenama medicinskog materijala bili su poznati (Nacional), a nakon toga sve je proglašenom tajnom.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Vladu i Stožer civilne zaštite zatražili smo detalje o nabavci medicinske opreme. Zanimalo nas je koliko je ugovora i s kojim kompanijama sklopljeno za nabavu medicinske opreme u periodu od 19. ožujka do 28. travnja ove godine kao i na osnovu kojih su odluka ti ugovori sklopljeni. Nadalje, pitali smo koliko je koštala ta nabava i otkuda je financirana. Kako sa svakim zrakoplovom s opremom stižu i donacije, pitali smo i za iznos ukupnih donacija, kao i tko su donatori i jesu li sklapani ugovori o donacijama.

Iako nam je Ministarstvo gospodarstva vrlo opsežno odgovorilo na upit, taj odgovor mahom je koncentriran na objašnjavanje zbog čega nam tražene podatke ne mogu dati. Premda, nešto i otkrivaju.

Nabavljeno 380 milijuna kuna robe iz Kine

Tako, „ukupna vrijednost do sada ugovorene robe iz Kine iznosi oko 380 milijuna kuna, što uključuje i troškove za dostavu robe na izravnim letovima, koji su odabrani upravo kako bi se smanjili rizici prouzročeni poremećajima na globalnom tržištu“. Hrvatska se u nabavi opreme, navode iz Ministarstva, usmjerila na izravnu suradnju s kineskim kompanijama China Meheco i Sinopharm Chongqing Medical Device.

Nabava robe iz Kine obavljena je „u bliskoj međuinstitucionalnoj suradnji Ureda predsjednika Vlade, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu te drugih nadležnih institucija“.

Ta „izravna suradnja“, kako se objašnjava, „odvija se na preporuku kineske Vlade i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Zagrebu“, jer to zbog okolnosti na globalnom tržištu Hrvatskoj pruža „najveća realno moguća jamstva isporuke robe odgovarajuće kvalitete u odgovarajućim rokovima bez posrednika“.

Na domaćem tržištu kupljena roba za 13 milijuna kuna

Dio potrebne medicinske opreme nabavljen je i na domaćem tržištu i to „od tvrtki DiploMed, Enormis, Euro energo eko, Pharmacija laboratorij, Medical and pharm trading, Pleglas, Prosco, Geneplanet, Bolhar i Tapetarija Veličan, u ukupnom iznosu od 13.026.734,38 kuna“.

Sva je roba, kako tvrde, nabavljena „po tržišnim cijenama u danom trenutku nabave“.

Ministarstvo gospodarstva pritom objašnjava kako su okolnosti i cijene na domaćem tržištu odraz stanja na globalnom tržištu, „osobito s obzirom na porijeklo robe, i one su, nažalost, izvan mogućnosti kontrole države“.

Nema javne nabave

Vlada je još 17. ožujka donijela Odluku o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa (točka 25.) kojom se, među ostalim, opis roba i usluga koje se nabavljaju proglašava tajnom.

Na tu se odluku u odgovorima koje nam je dostavilo poziva Ministarstvo gospodarstva objašnjavajući kako je njegovo Ravnateljstvo robnih zaliha, po nalogu i sukladno uputama Stožera civilne zaštite, zaduženo za žurnu nabavu roba i usluga koje su potrebne radi provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanje nadzora nad širenjem Covid-19 virusa.

„U skladu s time, Ravnateljstvo civilne zaštite kontinuirano nalaže Ravnateljstvu za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta osiguranje sredstava na skladištu Ravnateljstva za robne zalihe i to količina koje su, prema procjeni Ravnateljstva civilne zaštite, potrebne svim službama koje sudjeluju u suzbijanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Sve količine koje su komercijalno nabavljene i koje su u Hrvatsku pristigle od 17. ožujka 2020. te sve druge pošiljke koje će pristizati u predstojećim danima i tjednima, a radi suzbijanja epidemije koronavirusa, jesu pošiljke količina robe u okvirima koje je Ravnateljstvo civilne zaštite naložilo Ravnateljstvu za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta“, objašnjavaju iz ministarstva.

Napominju i da je tom Odlukom Vlade nabave roba i usluga za borbu protiv koronavirusa izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi „temeljem mogućnosti koju daje članak 42. istoga Zakona, zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa Republike Hrvatske koji se ne mogu jamčiti s manje drastičnim mjerama“.

Sigurnosni interes države

Kako navodi ministarstvo gospodarstva, „zaštita života i zdravlja građana, a upravo se iz tih razloga nabavljaju robe i usluge poput zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, nazuvaka i dezinficijensa, svakako je bitan sigurnosni interes države“.

Stoga je, objašnjavaju, izuzeće od primjene Zakona o javnoj nabavi određeno „kako se ostvarenje tog interesa ne bi ugrozilo, a što bi se vjerojatno dogodilo ako bi se nabave roba i usluga u ovim izvanrednim okolnostima, s kojima se ni Hrvatska, a niti druge države Europe i svijeta još nisu suočile, vršile po redovnim procedurama predviđenima propisima o javnoj nabavi, a koje imaju svoje posebne uvjete i rokove“.

Nabave medicinske opreme se tako „vrše žurnim postupkom, često izravno putem narudžbenica, i to s tržišta koja su otvorena i od gospodarskih subjekata koji u ovim otežanim okolnostima ipak i dalje djeluju“.

Resorno ministarstvo objašnjava i zbog čega su tajne nabave medicinske opreme za borbu protiv Covida-19  te zbog čega nam ne mogu odgovoriti na konkretno pitanje o točnim količinama i cijenama pojedine vrste zaštitne opreme „koja je nabavljena i u svakoj od pojedinih isporuka Hrvatskoj i isporučena“.

„Naime, strateške robne zalihe svake države, pa tako i Hrvatske, te njihovo stanje u danom trenutku bitno je pitanje nacionalne sigurnosti i spremnosti za suočavanje s nepredviđenim okolnostima“, navode iz ministarstva.

Sve je tajno da nas netko ne pokrade

Potom, slijedi i dio odgovora/objašnjenja zbog čega ne možemo dobiti tražene podatke. A on u cijelosti glasi:

„U ovom trenutku su okolnosti na globalnom – osobito kineskom – tržištu takve da je potražnja za zaštitnom opremom znatno povećana te da vlada izuzetno velika i neviđena konkurencija među pojedinim naručiteljima. Ugledni međunarodni mediji, poput The New York Timesa i The Guardiana, su pisali o presretanjima pošiljki zaštitne opreme, o povratku praznih aviona iz Kine, o preprodaji već kupljene robe od strane špeditera u skladištima u zračnim lukama u Kini, o rizicima međuslijetanja zrakoplova iz Kine prema Europi i sl.

Svako otkrivanje konkretne cijene koju je Hrvatska platila za pojedinu vrstu zaštitne opreme, a osobito u odnosu na robu koja je kupljena i koja se trenutno nalazi u Kini i još uvijek čeka isporuku Hrvatskoj, izložila bi nas sasvim realnom potencijalnom riziku da ta roba doživi sudbinu koju su doživjele pošiljke roba za neke druge države. Takav scenarij bi posljedično značio smanjene ili nepostojeće isporuke potrebnih roba Hrvatskoj te onda i smanjenu sposobnost zdravstvenog sustava naše države i svih drugih njezinih službi da se bave suzbijanjem epidemije koronavirusa, a time i ugrožavanje života i zdravlja građana, tj. bitnih sigurnosnih interesa države“.

Resorno ministarstvo, dakle, sugerira, da bi se odgovorima na naš upit možebitno ugrozile buduće pošiljke nabavljene medicinske opreme, odnosno da bi se moglo dogoditi da ih netko ukrade i u Hrvatsku umjesto zrakoplova punog robe, sleti prazan zrakoplov. No naš upit odnosio se na robu koja je već nabavljena, odnosno koja je već stigla u Hrvatsku pa joj ne prijeti opasnost od mogućeg otuđenja.

Obećavaju da će sve objaviti kasnije

Sve podatke o medicinskoj opremi koju Hrvatska nabavlja, možda ćemo jednom i saznati i to „kada Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta više ne bude izuzeto od odredbi Zakona o javnoj nabavi“. Tada će se javnosti „transparentno predstaviti sve relevantne informacije vezane uz postupak nabave“, a to uključuje i podatke koje smo mi tražili.

Što se tiče donacija, iz ministarstva navode kako se izravnim letovima dopremaju i donacije koje su do sada činile tek manji dio zapremine zrakoplova. Donacije pristižu od „kineske Vlade, pokrajina, gradova ili drugih institucija i subjekata, i to o trošku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta“ što je „sasvim normalna, ustaljena i pristojna praksa kada se radi o donacijama“.

Zahvalni smo na svakoj donaciji, navode iz ministarstva, dodajući kako bi bilo neprimjereno bez pristanka donatora i primatelja, „objavljivati vrijednost i količinu svake pojedine donacije te na taj način posebno isticati ili uspoređivati dobročinstvo pojedinih donatora“.

Podsjećaju pritom i da je to ministarstvo određeno kao tijelo nadležno za žurnu nabavu i isporuku roba i usluga, ali ne i kao tijelo koje izravno prima donacije. To je „u velikoj većini slučajeva Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a u manjem broju slučajeva su to izravno pojedine županije, gradovi ili zdravstvene ustanove“.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.