Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, Hrvatska se nije ugovorom obvezala da će čipirati svoje građane

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama širi se netočna tvrdnja da se Hrvatska ugovorom obvezala čipirati svoje građane.

Na stranici Zajednohrvatska.wordpress.com objavljen je tekst naslovljen „Zbog obveze RH da čipira stanovništvo koju su potpisali Šeparović (HDZ) I Mimica (SDP) u ime RH, izvanredne mjere se ne ukidaju!“ (arhiviran ovdje). Predmetni članak ne sadrži niti jednu točnu informaciju ali je usprkos tome na Facebooku podijeljen oko tisuću i pol puta, pokazuju podaci servisa BuzzSumo.

U tekstu se navodi kako postoji tajni plan čipiranja globalnog stanovništva čipom ID2020. Radi se o dezinformaciji koju je Faktograf već provjeravao te utvrdio da je činjenično netočna. Više možete pročitati ovdje.

Još zanimljiviji je ostatak teksta, u kojem se tvrdi da su hrvatski političari potpisali ugovore kojima su se obvezali da će čipirati hrvatske građane. Tvrdi se da su takve ugovore potpisali HDZ-ov Zvonimir Šeparović i SDP-ov Neven Mimica. Priloženi su i linkovi s međunarodnih okupljanja na kojima su ovi političari sudjelovali, a mi smo provjerili o čemu se radi.

Očekivano, pokazalo se da ugovor o čipiranju stanovništva ne postoji, već se radi o pogrešnom tumačenju.

Što je Agenda 21?

‘Dokaz o Šeparoviću’ zapravo je izvještaj s UN-ove konferencije nazvane „Earth Summit“ održane 1992. u Rio de Janeiru na kojoj je 178 zemalja potpisalo ničim obvezujuću deklaraciju naslova Agenda 21 o viziji održivog razvoja.

Potpisnice su se složile kako treba rješavati probleme siromaštva, bolesti i prenapučenosti zemlje, raditi na zaštiti okoliša i atmosfere od zagađenja i čuvati bioraznolikost. Istovremeno treba omogućiti da u kreiranju ovih politika veću ulogu imaju akteri koji nisu delegati pojedinih nacionalnih vlada već stručnjaci, udruge, poslodavci, lokalne zajednice, ukratko – zainteresirana javnost.

Zvonimir Šeparović je kao ministar vanjskih poslova RH zastupao Hrvatsku koja je iste 1992. postala članicom UN-a. Bila je to ujedno i prva UN-ova konferencija na kojoj je Hrvatska sudjelovala kao samostalna država.

Iz transkribiranog govora vidljivo je nastojanje Šeparovića da se i ratna situacija uvrsti u ekološke katastrofe. Kako je svaku od dvije prilike da govori iskoristio da podsjeti na agresiju Srbije na Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, iznervirao je time delegata Jugoslavije koji u izvještaju nije imenovan.

Nikakva cjepiva niti čipiranja na toj se konferenciji nisu spominjala, ali Agenda 21 od tada, već gotovo tri desetljeća, nije prestala golicati maštu teoretičara zavjere. Oni su između redaka ovog dokumenta uspjeli iščitati UN-ov plan da zavlada svijetom, ukine privatno vlasništvo i uvede globalni komunistički teror.

Izvorište otpora UN-ovoj agendi održivog razvoja američke su interesne skupine koje zagovaraju neometanu eksploataciju prirodnih resursa, poput fosilnih goriva, trupaca, pašnjaka za ispašu stoke, itd. (City Lab).

Svrha teorija zavjera o održivom razvoju je negiranje klimatskih promjena

‘Dokaz o Mimici’ zapravo je njegova izjava na UN-ovoj konferenciji Rio+20 o održivom razvoju 2012. godine kada je osnovan Politički forum o održivom razvoju na visokoj razini Ujedinjenih naroda. Tu Mimica spominje obnovljenu političku predanost kao i važnost multilateralizma u postizanju agende Rio+20 o održivom razvoju, smanjenju siromaštva, većoj socijalnoj ravnopravnosti i očuvanju ograničenih prirodnih resursa.

Ni ovdje nema govora o čipiranju stanovništva, a isticanje važnosti multilateralizma logično je obzirom da se radi o globalnom problemu od kojeg se niti jedna nacija ne može sakriti iza svojih granica. Dodajmo tome da tada, kao ni danas, UN nema nikakvih ovlasti diktirati vladama država članica kakve će politike voditi, nema nikakve mehanizme kako bi ih na to natjerao, niti institucije koje bi bile iznad nacionalnih institucija država članica.

Ipak, teorija o Agendi 21 kao planu da se zavlada svijetom postala je dio političkog i medijskog mainstreama. Glavni argument je da klimatske promijene ne postoje, a izmišljene su kako bi se lakše zavladalo svijetom.

Rimski klub

Podrobnije to objašnjava video objavljen na Youtube kanalu „Pobjeda dobra“, a koji korijene ove svjetske zavjere vidi u Rimskom klubu. U videu je Rimski klub opisan kao elita ‘stručnjaka’ specijalizirana za izazivanje izvanrednih stanja koja bi ujedinila svijet pod svjetskom vladom. Njihov navodni plan je eliminacija velikog dijela ljudske populacije, a objavili su ga, tumači se dalje, u knjizi „Granice rasta“ 1972. godine.

U stvarnosti, Rimski klub je neprofitna organizacija koja okuplja ljude različitih profila – znanstvenike, ekonomiste, poduzetnike, političare, javne službenike – zabrinute za budućnost čovječanstva. Knjiga „Granice rasta“, koju pobornici teorija zavjera doživljavaju kao nacrt plana za globalnu dominaciju, zapravo je studija koja ukazuje na nerealnost ideje da je neograničen rast moguć u svijetu ograničenih resursa te iznosi alarmantne prognoze o kolapsu civilizacije tijekom ovog stoljeća.

Njihove analize, dobivene računalnim simulacijama, do sada su se pokazale zabrinjavajuće točnima; analiza Sveučilišta u Melbourneu iz 2014. utvrdila je da su se najave iz knjige „Granice rasta“ do tada dosljedno ostvarivale.

Ova knjiga temelji se na računalnom praćenju parametara svjetske ekonomije i okoliša na temelju podataka do 1970. godine. Tako je stvoren model prema kojem je razvijeno nekoliko mogućih scenarija ovisno o tome hoće li čovječanstvo poduzeti neke korake da sačuva prirodne resurse. Prema scenariju koji su nazvali „business as usual“, ako se ništa ne poduzme, planeta bi mogla doći do krajnje točke i urušavanja do 2072. godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.