Razotkriveno

Papa Franjo na ovoj fotografiji ljubi ruku čovjeku koji je preživio Holokaust, a ne Davidu Rockefelleru

“Slika koja otkriva vladara svijeta iz sjene: Papa ljubi ruku Rockefelleru pokazujući svoju odanost”, naslov je članka (arhiviranog ovdje) koji je na portalu “Novi svjetski poredak” objavljen još 2016. godine, a zadnjih se dana ponovo širi društvenim mrežama.

Članak je opremljen fotografijom koja prikazuje papu Franju u društvu više starijih muškaraca koji na glavama nose tradicionalnu židovsku kapu koja se naziva kipa ili jarmulka.

Fotografija je nastala u svibnju 2014. godine kad je papa Franjo posjetio Izrael. Obišao je Yad Vashem, memorijalni centar Holokausta u Jeruzalemu.

Na službenoj stranici Yad Vashema dostupna je fotogalerija papinog posjeta centru. Na YouTubeu su dostupni brojni video zapisi ovog događaja, o kojem su izvještavali vodeći svjetski mediji.

Tijekom posjeta Yad Vashemu papa Franjo susreo se sa šestero ljudi koji su preživjeli Holokaust. Čovjek kojem papa ljubi ruku na fotografiji koju je objavio portal “Novi svjetski poredak” jedan je od tih šestero preživjelih.

Internetom se svejedno već godinama širi dezinformacija da ne predmetnoj fotografiji papa zapravo ljubi ruku Davidu Rockefelleru, izdanku poznate američke dinastije Rockefeller koji je umro 2017. godine (Wikipedia).

Ovu dezinformaciju kao netočnu je poznati fact-checkerski portal Snopes raskrinkao još 2017. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.