Ocjena točnosti

Grčić je u pravu kada upozorava na limite tehničke vlade koji mogu biti opasni u vrlo krizno vrijeme

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Vlada nije u ovoj fazi, srljajući u izbore, napravila sve ono što treba prije nego što se izbori raspišu jer tehnička vlada neće moći produžiti mjeru za očuvanje radnih mjesta i osigurati novac za nju jer ga sada u rebalansu nema, tehnička vlada ne može produžiti moratorij na kredite, niti ozbiljno pričati s poslovnim bankama da konačno krenu financirati gospodarstvo. Tehnička vlada se ne može zadužiti, a u srpnju ima međunarodnu obveznicu koju treba refinancirati“, kazao je Branko Grčić, zastupnik SDP-a u izjavi novinarima u Saboru, dodavši da on osobno neće u ponedjeljak dignuti ruku za raspuštanje Sabora, jer vladajući nisu pripremili Hrvatsku za izbore.

Grčić smatra kako je moguće da će nakon izbora dvije najveće grupacije, SDP i HDZ, biti izjednačene, a treća opcija, MOST ili Škoro, zbog dosadašnjih loših iskustava možda neće moći s HDZ-om, a zbog ideoloških razloga sa SDP-om. Tada neće biti moguće sastaviti vladu, a Hrvatska će se, smatra, naći u velikim gospodarskim problemima čak i ako ne dođe do novog vala zaraze. U takvim uvjetima, kada nisu osigurali novce za plaće, mirovine, socijalna i sva druga davanja države za drugi dio godine, jedini će izlaz biti da se privremeno i brzo uspostavi neka vlada – ili vlada nacionalnog spasa, u koju bi trebale biti uključene sve parlamentarne stranke ili neka manjinska vlada koja će odraditi taj posao, sugerira Grčić i dodaje: Hoće li ta vlada trajati mjesec, dva ili tri, to ovisi o novom ciklusu krize koji bi se eventualno mogao dogoditi, a iza toga slijede izbori.

Ova se tema otvorila nakon Grčićevog gostovanja u studiju Večernjeg lista u kojem je ukazao na opasnost ostavljanja države u ovom trenutku u vakuumu, s obzirom na mogućnost da će tri, četiri ili pet mjeseci država biti bez prave Vlade, ali i bez Sabora koji će možda morati donositi zakonska rješenja od važnosti za građane.

Grčić je u pravu kada govori o limitiranim ovlastima tehničke vlade, odnosno o ovlastima Vlade od dana raspisivanja parlamentarnih izbora do stupanja na dužnost nove Vlade nakon provedenih parlamentarnih izbora. One su regulirane Zakonom o postupku primopredaje vlasti. Članak 5. tog zakona navodi: „Od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ako je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske“ i to uz osigurač da se to odnosi na „poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade nakon provedenih parlamentarnih izbora“.

Uz ovaj financijski dio, zabranjuje se još samo mogućnost imenovanja na dužnosti.

Mimo samih odredbi zakona, kada se svojedobno raspravljalo o ovlastima tehničke vlade Tihomira Oreškovića, pravni stručnjaci su upozoravali kako se Vlada u prijelaznom razdoblju treba bitno ograničiti kod donošenja odluka koje su značajnijeg političkog, socijalnog ili gospodarskog karaktera.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.