Obećanja

I bez koronakrize, Vlada ne bi uspjela stopu zaposlenosti povećati na 68 posto

Foto: Pixabay

Stvaranje 180.000 novih radnih mjesta do kraja mandata te time i povećanje stope zaposlenosti s 60 na 68 posto, obećao je HDZ predizbornim programom.

Prema podacima Europskog statističkog ureda, Eurostata, stopa zaposlenosti u Hrvatskoj na razini 2016. godine bila je 56,9 posto. Stopa zaposlenosti potom je lagano rasla pa je u 2017. godini bila na razini 58,9 posto, a u 2018. godini na razini 60,6. Prošlu, 2019. godinu Hrvatska je zaključila sa stopom zaposlenosti od 62,1 posto.

S obzirom na ta kretanja, Hrvatska bi i bez krize uzrokovane epidemijom koronavirusa teško ovu godinu, odnosno kraj mandata Vlade, dočekala s rastom stope zaposlenosti do razine koju je predviđao HDZ prije četiri godine.

Usporede li se podaci o broju zaposlenih iz administrativnih izvora (Državni zavod za statistiku, statistika u nizu) u listopadu 2016. ukupno je bilo zaposleno nešto više od 1,4 milijuna osoba, dok je u travnju ove godine ukupan broj zaposlenih bio nešto veći od 1,5 milijuna. Odnosno, od listopada 2016. do travnja ove godine broj zaposlenih, prema administrativnim podacima, porastao je za 125,9 tisuća.

U travnju ove godine, unatoč krizi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, a prema podacima državne statistike, došlo je do rasta broja zaposlenih i na mjesečnoj i na godišnjoj razini (N1), ali je istodobno rasla i nezaposlenost.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.