“MediaVOD” dovest će vas do manjka novca na računu, ne do “platforme bolje od Netflixa”

A. Br.

Anonimnim stranicama nikada ne biste trebali ostavljati svoje osobne ili bankovne podatke. Pod anonimnim stranicama podrazumijevamo stranice koje ne pružaju podatke o tome gdje je i na čije ime registrirana, stranice koje ne prikazuju osnovne podatke o tvrtki koja navodno prodaje neku uslugu – poput OIB-a ili druge vrste identifikacije uz pomoć koje možete provjeriti da je riječ o stvarnoj tvrtki, a ne internetskoj prevari.

Jedna takva prevara reklamira se na društvenim mrežama tekstom naslovljenim “Postoji bolja usluga od platforme Netflix … i besplatna je za sve Hrvate!”.

“Nova usluga se zove MovieVOD i pruža identične usluge straminga kao Netflix, ali uz mnoštvo drugih opcija. Korisnici priznaju da je mnogo brži, čistiji i ima dosta više filmova/serija nego Netlix”, navodi se u tekstu.

Potom od čitatelja traže da upišu podatke kreditne kartice kako bi “utvrdili da je riječ o osobi iz Hrvatske”. Za čitatelje kojima to budi sumnju, ponudili su i jeftino i netočno objašnjenje.

“Neke osobe ne razumiju zašto MovieVOD traži podatke kreditne kartice iako je usluga besplatna u Hrvatskoj. Razlog je vrlo jednostavan : kada unesete svoje bankovne informacije, automatski znaju koju banku koristite i iz koje zemlje, proces je dosta brži nego kod slanja osobne iskaznice za provjeru njihove zemlje prebivališta, ali vam NIKADA neće biti naplaćen nikakav iznos ako ste iz Hrvatske, Korisnik sam od prvog mjeseca postojanja platforme i nikada mi nije naplaćeno!”, navodi se u tekstu.

Međutim, Scam Doc, alat koji služi za provjeru vjerodostojnosti stranica i koji ostavlja mogućnost korisnicima alata da komentiraju iskustva sa stranica kojima su pristupili, ovoj stranici daje izrazito lošu ocjenu. Korisnici alata navode da su bili prevareni na toj stranici i ako im je rečeno da im kreditna kartica neće biti terećena, upravo to se dogodilo.

Norton, jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača antivirusnih programa i drugih sustava za digitalnu sigurnost svojim korisnicima čak je izdao posebno upozorenje o ovakvim stranicama. “Čuvajte se besplatnih reklama za filmove i televizije tijekom velikih događaja” – naslovili su tekst u kojem opisuju kako najčešće izgledaju stranice koje pokušavaju prevariti korisnike. Sporna stranica koja se proteklih dana dijeli Facebookom zadovoljava gotovo sve kriterije na koje upozoravaju.

Faktograf je ranije opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"