Vlada predložila izmjenu statističkih regija

G. G.

Krajem siječnja prošle godine Vlada je pokrenula postupak izmjene prostornih jedinica za statistiku na NUTS 2 razini. Time je pokrenula realizaciju predizbornog obećanja o povećanju broja europskih statističkih regija (tzv. NUTS 2) za narednu financijsku perspektivu od 2020. godine.

Promjena statističkih regija za sobom povlači i izmjenu indeksa razvijenosti kako bi manje razvijeni krajevi mogli dobiti veće poticaje. Postupak odobravanja nove statističke podjele Hrvatske još nije okončan i čeka se odgovor Europske komisije, a nova statistička podjela u primjeni bi trebala biti od 2023. godine.

Trenutna podjela Hrvatske je na dvije statističke regije 2. razine (NUTS 2) – Jadranska Hrvatska, koja obuhvaća sedam priobalnih županija te Kontinentalna Hrvatska, koja obuhvaća Grad Zagreb i preostale županije. Glavni nedostatak sadašnje podjele na NUTS 2 regije je veliki utjecaj Grada Zagreba na BDP po stanovniku Kontinentalne Hrvatske.

Prema prijedlogu Vlade (Vlada, točka 1.) umjesto sadašnje dvije, formirat će se četiri statističke regije: Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Grad Zagreb.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"