Faktograf.hr

Samo činjenice

Za mandata ove Vlade pooštreni su kriteriji za dodjelu naknade, od jedinstvenog centra se odustalo

Gerd Altman (Pixabay)

Standardizirat ćemo kriterije za dodjelu socijalnih naknada i uvesti imovinski cenzus, te uspostaviti jedinstven centar za socijalne naknade iz svih izvora, obećao je HDZ u predizbornoj kampanji.

Imovinski cenzus za određene kategorije socijalnih naknada uveden je još 2014. godine (Večernji list) za ostvarenje prava na Zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN). U mandatu aktualne Vlade izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi samo su dodatno pooštreni kriteriji za ostvarivanje prava na ZMN (Jutarnji list) pa je tako, primjerice, ne može primati osoba koja ima registriran osobni automobil. Kriteriji za dodjelu socijalnih naknada pritom nisu standardizirani.

Uvođenje jedinstvenog centra za socijalne naknade iz svih izvora ideja je koju je promovirala još koalicijska vlada Zorana Milanovića, a dvije vlade koje su je naslijedile odgađale su uvođenje tog centra, da bi se na kraju od njega odustalo (Jutarnji list).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.