Obećanja

Za mandata ove Vlade pooštreni su kriteriji za dodjelu naknade, od jedinstvenog centra se odustalo

Gerd Altman (Pixabay)

Standardizirat ćemo kriterije za dodjelu socijalnih naknada i uvesti imovinski cenzus, te uspostaviti jedinstven centar za socijalne naknade iz svih izvora, obećao je HDZ u predizbornoj kampanji.

Imovinski cenzus za određene kategorije socijalnih naknada uveden je još 2014. godine (Večernji list) za ostvarenje prava na Zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN). U mandatu aktualne Vlade izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi samo su dodatno pooštreni kriteriji za ostvarivanje prava na ZMN (Jutarnji list) pa je tako, primjerice, ne može primati osoba koja ima registriran osobni automobil. Kriteriji za dodjelu socijalnih naknada pritom nisu standardizirani.

Uvođenje jedinstvenog centra za socijalne naknade iz svih izvora ideja je koju je promovirala još koalicijska vlada Zorana Milanovića, a dvije vlade koje su je naslijedile odgađale su uvođenje tog centra, da bi se na kraju od njega odustalo (Jutarnji list).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.