Obećanja

Nije zaustavljen odljev zdravstvenih djelatnika u inozemstvo, niti postoje sustavne mjere koje tome služe

272447 (Pixabay)

„Proaktivnim stimulirajućim mjerama zaustavit ćemo daljnji odljev zdravstvenih djelatnika u inozemstvo. Subvencionirat ćemo stambene kredite za rješavanje stambenog pitanja medicinskih djelatnika, osigurat ćemo novčane potpore za rad u manje razvijenim područjima, a konkretnim programima poput modela mobilnog liječnika otvorit ćemo mogućnost za ostvarenje dodatne zarade onima najstručnijima“,  najavio je HDZ svojim predizbornim programom „Vjerodostojno“.

Obećani projekt zaustavljanja odlijeva medicinskog kadra, odnosno donošenje stimulativnih mjera za njihov ostanak u zemlji, nije donesen. Subvencionirane stambene kredite, primjerice, nude pojedine županije kako bi zadržale, odnosno privukle liječnike i medicinske sestre na rad u manjim sredinama, no na nacionalnoj razini takvog programa nema.

„Danas nije moguće zakonito financijski stimulirati liječnika specijalista da dođe raditi u sredinu gdje je manjak liječnika, pa se tako bolnice trenutno kažnjavaju zbog sklapanja ugovora o djelu s liječnicima“, upozorio je koncem prošle godine Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Naveo je i kako u domaćem javnom zdravstvu već sada nedostaje najmanje dvije tisuće liječnika, a još ih toliko u narednim godinama odlazi u mirovinu.

„Od ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske je odselilo 850 liječnika, što je ekvivalent situacije u kojoj bi šest županijskih bolnica ostalo bez svih zaposlenih liječnika. Sa zabrinutošću, iz godine u godinu, gledamo porast odseljavanja mladih liječnika bez ijednog dana radnog staža, kojih je samo u 2019. odselilo šezdesetak. Prijeti nam kolaps primarne zdravstvene zaštite: 200 ambulanti već danas nema liječnika tj. nositelja tima, a kroz pet godina u mirovinu odlazi čak više od jedne trećine primarnih pedijatara i jedna četvrtina primarnih ginekologa i obiteljskih liječnika“, ustvrdio je Luetić.

Istodobno, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara- medicinskih tehničara godinama upozorava kako u Hrvatskoj nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara, a u inozemstvo ih je otišlo preko tisuću.

Koliko se brige posvećuje zadržavanju medicinskog kadra i stimuliranju njihova rada svjedoči dugogodišnji problem neplaćanja prekovremenih sati zbog kojeg su zdravstveni radnici tužili državu. Nakon što je Vrhovni sud krajem prošle godine presudio da se zdravstvenim radnicima prekovremeni sati trebaju platiti, početkom svibnja je sa zdravstvenim sindikatima potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru kojim im se jamči isplata dodataka na uvjete rada, odgovornost i znanstveno zvanje te prekovremeni rad.

Istodobno se, međutim, sa sindikatima državnih i javnih službi, pa tako i zdravstva, vode pregovori o odgodi dijela dogovorenih povećanja plaća u tekućoj godini zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.