Razotkriveno

Putin nije zaprijetio “mreži pedofilnih elita”

EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / REMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije rekao: “Ako ne izložite mreže pedofilnih elita, mi ćemo početi prozivati imena”, kako se tvrdi u članku objavljenom na stranici Croativ.net (arhiviranom ovdje).

Objava koja obiluje gramatičkim i pravopisnim greškama te je (vjerojatno strojno) prevedeni tekst sa stranice social-consciousness.com iz 2017. godine. U tom se strojnom prijevodu tako navodi kako je Putin “aludirao na sotonizam za kojeg je odavno poznat da je u srži odgovoran za truljenje američke tkanine” (“Putin alluded to Satanism which he has known for a long time to be responsible for rotting the fabric of America at the core”) te da je rekao “Europa i zapad uspijevaju kultura pedofilije i sotonizma” (“Europe and the West thrive on a culture of pedophilia and Satanism”).

U objavi se tvrdi da je Putin prije nedavnog sastanka s Donaldom Trumpom na ovogodišnjem summitu G20 “izdao upozorenje da će, ako ne izloži mreže elitnih pedofila, početi nazivati imena”.

Ove su tvrdnje netočne. Putin pred summit G20, održan u lipnju 2019. godine, nije govorio o pedofiliji i sotonizmu ili moralnoj degradaciji Zapada, kako se u objavi navodi. S obzirom da je ova objava prijevod teksta iz 2017. godine, treba napomenuti kako ni 2017. uoči summita G20 Putin nije govorio o spomenutim temama. Štoviše, Putin je samo jednom u svom govoru spomenuo sotonu i pedofiliju.

Riječ je o govoru koji datira još iz 2013. godine, kada je Putin gostovao u ruskom Valdai debatnom klubu. Putin je tada kritizirao zemlje koje odbacuju svoje kršćanske vrijednosti i svojim politikama žele “izjednačiti veliku obitelj i istospolno partnerstvo, te vjeru u Boga s vjerom u Sotonu”.

Rekao je i da pretjerana politička korektnost dovela do točke da se ozbiljno govori o registraciji političkih stranaka koje promoviraju pedofiliju, a dio je govora posvetio i kritici multikulturalizma. Cijeli se transkript govora može naći ovdje i u njemu nema spomena “epidemije pedofilnih mreža”.

U objavi se spominje i ruski zakon iz 2012. godine kojim se zabranjuje posvajanje ruske djece američkim parovima, no Putin pri donošenju zakona nije rekao da “zemlja neće biti odgovorna za zlostavljanje ruske djece pred rukama američkih pedofila”. O temi posvajanja (odnosno, o sankcijama) Putin i Trump su razgovarali tijekom summita 2017. godine, kako je izvijestio BBC.

Sličan članak o Putinu kao velikom borcu protiv pedofilije pojavio se i na njemačkim društvenim mrežama, te je tvrdnje u njemu demantirao Presseportal.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.