Vlada je bila na najboljem putu da premaši obećano smanjenje javnog duga – da nas korona nije bacila unazad

S.D.

Do 2020. ostvariti uravnotežen proračun opće države i smanjiti udio javnog duga u BDP-u za više od 10 postotnih bodova – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

Koncem 2016. godine, kada je vlada Andreja Plenkovića preuzela vlast,  javni dug je, prema podacima Eurostata, iznosio 81 posto BDP-a, a do kraja 2018. smanjio se na 74,8 posto. Prema podacima Eurostata, krajem trećeg kvartala 2019. Hrvatska je imala javni dug u visini 74,9 posto BDP-a, a koronakrizu je dočekala s udjelom javnog duga u proračunu nešto većim od 73 posto.

Procjena Hrvatske narodne banke iz prosinca 2019. bila je da  će dug padati u 2020. te da bi na kraju godine on mogao pasti na 68,7 posto BDP-a. Vlada Andreja Plenkovića mogla je, dakle, do kraja redovitog mandata i premašiti zacrtani plan da se nije dogodila koronakriza.

Sada, međutim, Vlada procjenjuje na temelju kretanja fiskalnog salda proračuna opće države da će udio javnog duga u BDP-u u 2020. porasti za 13,5 postotnih bodova te će iznositi 86,7 posto BDP-a, ponajviše zbog povećanih potreba za zaduživanjem uslijed negativnog fiskalnog učinka uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Neki analitičari procjenili su da će i u slučaju da se kriza limitira na samo tri mjeseca, udio javnog duga u BDP-u skočiti na 90 posto. U svakom slučaju, godinu ćemo završiti gore od trenutka u kojem je vlada Andreja Plenkovića preuzela vlast.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"