Faktograf.hr

Samo činjenice

Vlada je bila na najboljem putu da premaši obećano smanjenje javnog duga – da nas korona nije bacila unazad

HINA/ Damir SENČAR/ ds

Do 2020. ostvariti uravnotežen proračun opće države i smanjiti udio javnog duga u BDP-u za više od 10 postotnih bodova – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

Koncem 2016. godine, kada je vlada Andreja Plenkovića preuzela vlast,  javni dug je, prema podacima Eurostata, iznosio 81 posto BDP-a, a do kraja 2018. smanjio se na 74,8 posto. Prema podacima Eurostata, krajem trećeg kvartala 2019. Hrvatska je imala javni dug u visini 74,9 posto BDP-a, a koronakrizu je dočekala s udjelom javnog duga u proračunu nešto većim od 73 posto.

Procjena Hrvatske narodne banke iz prosinca 2019. bila je da  će dug padati u 2020. te da bi na kraju godine on mogao pasti na 68,7 posto BDP-a. Vlada Andreja Plenkovića mogla je, dakle, do kraja redovitog mandata i premašiti zacrtani plan da se nije dogodila koronakriza.

Sada, međutim, Vlada procjenjuje na temelju kretanja fiskalnog salda proračuna opće države da će udio javnog duga u BDP-u u 2020. porasti za 13,5 postotnih bodova te će iznositi 86,7 posto BDP-a, ponajviše zbog povećanih potreba za zaduživanjem uslijed negativnog fiskalnog učinka uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Neki analitičari procjenili su da će i u slučaju da se kriza limitira na samo tri mjeseca, udio javnog duga u BDP-u skočiti na 90 posto. U svakom slučaju, godinu ćemo završiti gore od trenutka u kojem je vlada Andreja Plenkovića preuzela vlast.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.