“Moj dom i moje dvorište” ne dodjeljuje montažnu kućicu

A. Br.

Facebook stranica “Moj dom i moje dvorište” ima sve odlike stranice kreirane za lansiranje lažnih nagradnih igara. Riječ je o anonimnoj stranici, bez broja telefona, linka na web stranicu ili registriranu internetsku trgovinu. Također je riječ i nedavno otvorenoj stranici koja nije verificirana, a prema javno dostupnim podacima vode je anonimne dvije osobe iz Bosne i Hercegovine.

Nedavna objava (arhivirana ovdje) navedene stranice kojom se lažno oglašava nagradna igra podijeljena je na tisuće puta. Nagradnom igrom se lažno oglašava dodjeljivanje “montažne kuće”, baš kao što je to prije 10 dana činila i stranica “Mali dom – Veliki užitak” o kojoj je Faktograf također pisao. Nakon objave tog teksta Faktografu se javila čitateljica koja tvrdi da je nakon što se prijavila za sudjelovanje u nagradnoj igri na zatraženi način, od nje traženo da porukom pošalje fotografije svoje osobne iskaznice. Fotografije svoje osobne iskaznice ili drugih identifikacijskih dokumenata nikada nemojte slati anonimnim Facebook stranicama, a ukoliko ste to učinili i sumnjate na nezakonito postupanje o tome izvijestite policiju.

Obje Facebook objave pisane su istim stilom, koristeći se i identičnim emotikonima, ostavljajući tako prostora za sumnju da je riječ da iste osobe administriraju spomenute stranice.

Fotografija koja se koristi u ovoj lažnoj nagradnoj igri, utvrdili smo koristeći se alatom za pretraživanje RevEye, na internetu je prisutna još od 2013. godine.

Zbog učestalih pokušaja prevara nagradnim igrama koje dodjeljuju “montažne kućice”, brojni korisnici Facebooka u komentarima pod objavom pišu kako je ista stranica ranije imala slične objave koje je potom uklanjala kada bi prikupila dovoljan broj dijeljenja.

Faktograf je ranije opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"