Razotkriveno

Ne, ovo nije “matična ploča COV19” koja se ugrađuje u 5G bazne stanice

“Maticna ploca,koja se ugradjuje u 5G baznu stanicu! Ovo je oznaka ,cisto da ne bude samo teorija zavere,nego je sve jedna velika zavera COVID-19 ! A vi nosite maske i rukavice,da ako vam pomognu u tim supljim glavama,da slucajno ne pokupite “virus”!  Hvala coveku koji je ovo uslikao i poslao!” [sic], prateći je tekst uz fotografiju koja se proteklih dana masovno širi društvenom mrežom Facebook.

Dezinformirajuća objava arhivirana je ovdje.

Sporna fotografija (koju možete vidjeti niže) ne prikazuje “matičnu ploču koja se ugrađuje u 5G baznu stanicu”. U samo nekoliko dana od objave fotografija je podijeljena na tisuće puta.

Kako je ranije pisao LeadStories, portal specijaliziran za provjeru točnosti tvrdnji, ova dezinformacija počela se najprije širiti u formi video zapisa. Fotografija koja se širi među lokalnim korisnicima Facebooka zapravo je kadar iz video snimke objavljene na Facebooku sredinom svibnja.

Pozornim promatranjem navedene video snimke i novinari Reutersa utvrdili su da je riječ o dezinformaciji.

“Ploča je uzeta iz paketa Virgin Media za kabelsku televiziju”, piše Reuters. U video je jasno vidljiv i SCART priključak, dodaju.

Navode kako im je iz kompanije Virgin Media potvrđeno da je riječ o ploči iz starog uređaja za TV, a da je natpis COV-19 naknadno ugraviran.

 

Sporna Facebook objava dio je raširene teorije zavjere kojom se pokušava novi koronavirus i njime uzrokovanu bolest Covid-19 povezati s 5G tehnologijom. Faktograf je u više navrata raskrinkavao takve netočne tvrdnje, a bavili smo se i netočnim tvrdnjama da je “Covid-19 velika zavjera”.

Sve dezinformacije i misinformacije koje je raskrinkao Faktograf, a povezane su s novim koronavirusom, možete pratiti u našem live blogu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.