Razotkriveno

Ova snimka nastala je u Meksiku i ne prikazuje čovjeka koji je plaćen da glumi oboljenje od Covida-19

“Koliko li ih plaćaju da izigravaju razbolele od korone?”, pita se administrator Facebook stranice “Pravo na slobodu” koji je podijelio trominutnu video snimku za koju lažno tvrdi da prikazuje osobu koja glumi oboljenje od Covida-19, bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Objava je arhivirana ovdje, a samo sa stranice “Pravo na slobodu” podijeljena je više od 8 tisuća puta. Snimka je pregledana gotovo 850 tisuća puta.

S navedene Facebook stranice i ranije su se širile brojne teorije zavjere i dezinformirajući sadržaj, a Faktograf je neke od njih i ranije raskrinkao kao netočne.

Tvrdnje da se na snimci nalazi plaćeni glumac opovrgnuo je Ellinika Hoaxes, grčki fact-checking portal, pozivajući se na izvještaje meksičkih lokalnih medija.

Portal Raskrinkavanje.ba, također je analizirao sporni video. “Video u trajanju od 3 minute i 18 sekundi prikazuje trojicu medicinskih radnika sa zaštitnom opremom i čovjeka u crnoj odjeći koji stoji u blizini sanitetskog vozila, bez informacija – bilo na snimci ili u njenom opisu – o kojoj lokaciji je riječ. U videu se potom vidi kako medicinski radnici iz vozila izvlače nosila i pripremaju plastičnu ‘kapsulu’ u koju zatim ulazi čovjek u crnoj odjeći. Nakon toga su nosila s čovjekom vraćena u vozilo, a na samom kraju videa može se vidjeti još jedno sanitetsko vozilo, neposredno ispred onog u kojem je prethodno bio smješten čovjek koji je stajao pored njega”, napisali su.

S obzirom da je čovjek mirno stajao na cesti čekajući da medicinsko osoblje iznese nosila sa zaštitnom plastičnom opnom, u koju je zatim sam dobrovoljno ušao, društvenim mrežama se ova snimka počela širiti uz tvrdnju da se radi o lažnom pacijentu, tj. da čovjek sa snimke nije doista obolio od Covida-19, nego je plaćeni glumac.

Pokazalo se da to nije točno. Video je nastao u Meksiku, u gradu Tuxpan u saveznoj državi Veracruz, a internetom se širi od 10. svibnja.

Tog istog dana je meksički portal Versiones pojasnio što snimka zapravo prikazuje. Nastala je u jednom lokalnom hotelu, gdje je bio smješten čovjek kod kojeg su se pojavili blaži simptomi Covida-19, nakon čega je pozvana hitna pomoć i dovela ga u bolnicu. Istog dana su lokalne vlasti zatvorile čitavo područje hotela, a čovjek sa snimke je, zajedno s još tri osobe, završio u karanteni.

O predmetnoj snimci na isti način izvještavaju i drugi meksički portali (Meganoticias, Imagen del Golfo).

Na videu niže možete vidjeti sličnu opremu meksičkog hitnog bolničkog vozila za prijevoz pacijenta za koje se sumnja da su oboljeli od Covida-19. Slična oprema za zaštitu radnika hitnih pomoći koristi se diljem svijeta.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.