Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, ove fotografije nisu dokaz da nas zaprašuju zrakoplovima

Na Facebooku se dijele fotografije za koje se pogrešno tvrdi da prikazuju unutrašnjost zrakoplova “koji nas zaprašuju iz vazduha, svakodnevno”.

Fotografije su objavljene 12. svibnja na Facebook stranici Protiv Novog Svetskog Poretka i arhivirane su ovdje.

Ovom su se lažnom objavom već bavili novinari portala Raskrinkavanje.ba, koji su utvrdili da je riječ o fotografijama koje prikazuju unutrašnjosti različitih zrakoplova koje se testira prije puštanja u promet.

No fotografijama se već dugi niz godina služe pobornici teorije zavjere o “chemtrailsima”, kako bi dokazali da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program – SLAP) koji, između ostalog, podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka. Ova teorija zavjere tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza zrakoplova zapravo kemikalije kojima se truju i ubijaju ljudi, dok se u nekim verzijama tvrdi da se putem zaprašivanja ostvaruje “kontrola umova”.

Spremnici s vodom simuliraju putnike u testnom letu

Kako izgleda testiranje zrakoplova i zašto se koriste baš spremnici s vodom, objasnio je američki portal Wired, u članku objavljenom 2. listopada 2010. godine, naslova “Zavirite u testni avion Boeing 747-8”. Autor članka obišao je tvornicu zrakoplova Boeing u Washingtonu i promatrao testiranje te opisao kako se spremnici s vodom koriste kako bi simulirali putnike ili teret, a sve kako bi se utvrdilo kakvo opterećenje zrakoplov može podnijeti.

Niz sličnih fotografija koje prikazuju kako izgledaju testiranja zrakoplova (neke još iz 1969. godine) nalaze se okupljene na jednom mjestu na stranici Metabunk. Administrator Mick West također objašnjava kako se spremnici vode koriste “da simuliraju putnike pri testiranju raznih konfiguracija težine i balansa u zrakoplovu pri testnom letu”. “Spremnici su nekad izolirani, nekad spojeni cijevima, kako bi se vodu moglo pumpati po interijeru simulirajući kretanje putnika”, objašnjava West.

Gdje su fotografije izvorno objavljene?

Fotografija koja prikazuje pilota koji pozira kraj jednog od spremnika, a na njegovoj odori navodno je oznaka #Teamchemtrail i #Sprayandpray, u prijevodu “Tim Chemtrail, zaprašuj i moli se”, obična je fotomontaža.

Raskrinkavanje.ba navodi da je originalna fotografija nastala 7. rujna 2008. na događaju The Great New England Show te je objavljena na blogu jednog posjetitelja. Iz originalne je fotografije moguće utvrditi da pilot nosi oznaku Air Force Reserve Command. Najstarija objava ove fotomontaže može se naći na profilu Trench-foot koji ju je objavio na stranici Flickr 24. listopada 2014. godine.

Dvije fotografije pokazuju unutrašnjost zrakoplova s plavim spremnicima i narančastim čepovima. Jedna je fotografija izvorno objavljena 16. lipnja 2005. godine na portalu Seattle PI, u članku “Tour an Airbus A380”. U opisu fotografije navodi se da je 135 spremnika smješteno u zrakoplov A380. Druga fotografija objavljena je 15. studenog 2005. godine na Flickru i u opisu navodi “Gornja paluba s balastnim spremnicima na A380”.

Fotografija koja prikazuje pilota koji prolazi kraj spremnika, objavljena je 6. rujna 2009. godine na BBC-ju. BBC u opisu navodi da “testni pilot Harry Nelson prolazi kraj dijela opreme koji se koriste u testiranju zrakoplova”.

Fotografija s crnim polegnutim spremnicima objavljena je na stranici Airliners 21. lipnja 2011., a predstavlja unutrašnjost Boeinga 747-8JK koji se testira.

Fotografija koja prikazuje spremnike u zrakoplovu s opisima koji navode da je riječ o senzorima, kompjuterima za telemetriju i kablovima koji se nakon testiranja uklanjaju iz zrakoplova, originalno je objavljena na stranici Airliners 25. svibnja 2005. godine. Prvu manipulaciju s opisima može se naći na bugarskoj stranici Budnaera 20. veljače 2014. u članku koji također dijeli teoriju o “chemtrailsima”.

Tek za jednu od fotografija nije moguće naći podatak o autoru, kada je i gdje nastala, niti gdje je izvorno objavljena.

Faktograf je ranije već raskrinkao netočne tvrdnje o tzv. “chemtrailsima”, a možete ih pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.